2011.03.13. 15:00 Lázár Márta
Feng shui alapozó - 02. rész

003_2.jpg

Európában a ’90-es években jelentek meg az első feng shui könyvek. Köztük a Terah Kathryn Collins által írt Feng shui, melynek alcíme, A térrendezés ősi kínai művészete megtévesztő, mivel nem az „ősi” alapján, hanem az attól eltérő, legújabb irányzat által - rendkívül szellemes, könnyed stílusban - példákkal mutatja be, hogy egy átrendezéssel mi minden változik pozitívan. T.K.Collins, akárcsak az utána következő számos szerző, a bágua módszert használja.

BHS, vagy Bágua iskola

Ez a feng shui legújabb irányzata.  Megteremtője a taivani származású, Kaliforniában élő Thomas Lin Yun. Az általa alapított Black Hat Sect Tantric Buddhism (Fekete Süveg Tantrikus Buddhista Szekta) egyház keretein belül, 1986-ban dolgozta ki.

Magyar nyelven a következő megnevezések utalnak erre a módszerre: Bágua iskola; Háromajtós módszer; Bágua Loshu-módszer; BHS iskola. 

Alapfogalmai

Az irányzat használja a yin és yang, chi (qi, csi), az öt elem, valamint a sheng és sha csi kifejezéseket. Pluszban hozza be a szerencse fogalmát, melyet az emberi élet alap-tartozékának nevez.

Sajátosságai

Lin Yun mester alkotása az a négyzethálós térkép, vagy sablon, mely 9 egyforma négyzetből áll, és amit bágua térképnek nevez. Ezen 1-9-ig számoz és nevez meg életterületeket. Mindegyikhez hozzá rendel egy színt, elemet, formát, szimbólumot, stb. A térképet az alaprajzra kell helyezni, majd arányosan megfeleltetni a lakás egy-egy szektorának. Mindegyik szektor felelős azért, hogy az életünkben valami működik-e, vagy sem. A bágua térkép ráhelyezhető bármilyen alaprajzra, kezdve egy szobától a lakáson át egy többszintes házig, vagy irodáig.

005_2.jpg

Célja

Az irányzat célja a bőség, valamint az összhang és megelégedettség megteremtése, biztosítása. A bágua szerinti  életterületek aktivizálását javasolja, mivel azt állítja, hogy ezek és az életünk történései összefüggenek egymással. Ha az életterület rendben van, akkor az pozitív változást indukál, és az életünk azon része is rendben van. Pl. a bejáratnál lévő Karrier terület megmutatja, hogy milyen a munkánk, és ha jobban szeretnénk érvényesülni, vagy jobb munkát, karriert befutni, akkor ezt a részt kell ellátni megfelelő színekkel, erősítő eszközökkel, jelképekkel. Ha az egész lakást, a kinti és benti viszonyokat és az életterületeket rendezzük, a bágua szemlélet szerint a chi megfelelően kering a lakásban, és elindít egy sor pozitív változást.

Bágua eszközök és szerepük

A bágua módszer eszközeit Yun mester azért határozta meg és gyűjtötte össze, hogy ezek segítségével bárki beindíthassa és pozitív működésben tarthassa az életét. Ha valakinek valamivel problémája van, meg kell keresni a chit akadályozó hibákat, azokat kiküszöbölni, majd aktivizálni a megfelelő kellékekkel a problematikus életterületet, így erőre kap, fellendül, és kilátásba helyeződik a siker. A bágua iskola életterületeket aktivizáló eszközei széleskörűek: a területeknek megfelelő, serkentő és erősítő jelképek; kristály gömbök és féldrágakövek; a kínai néphitből átvett szerencsehozó állatok; továbbá szobor, vagy nyomat, kép formájában használt népi kínai szentek és mitológiai lények. Az egyetemes szimbólumok közül pedig azok, amelyek a szerencsét, boldogságot, sikert jelképezik. Pl. nyolcszögletű tükrök, patkók és színes halak, szívecskék és üveg kristálygolyók, régi kínai szerencsepénz füzér, bambusz furulya, valamint a kínai buddhizmus 8 szerencsés jele. Modern segítő eszközök: színes gyertyák, növények, szélcsengő, szobai csobogók, szobai szökőkutak, akvárium, lakberendezési kiegészítők és dekorációk, stb.

A gyakorlat

A módszer a gyakorlatban egyszerűen alkalmazható bármilyen térre. Készíteni kell egy méretarányos alaprajzot, azután megvizsgálni, hogy vannak-e hátrányos elemei, és ha igen, azokat hogyan lehet kijavítani. (Pl. hiány, vagy többlet). Ezután következhet az összes életterület megerősítése, de közülük ki lehet emelni 3at, ami a lakók életében a legproblematikusabb, és azokkal naponta foglalkozni, átmozgatni rajta a tárgyakat, vagy frissíteni a szimbólumokat, a megfelelő színű gyertyát gyújtani, stb.

Előnyök és hátrányok

A bágua módszernek jó néhány előnye és – egyszerűsége ellenére – rengeteg hátulütője, megtévesztő, zavaros vonása van. A következő részben ezekről lesz majd szó.

006_2.jpg

 

2011.03.13. 15:00

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása