2012.02.23. 14:03 Lázár Márta
Stressz-űző fürdő

40.jpg

A mindennapokhoz sok erő kell. Időnként elfáradunk, telítődünk az eseményekkel, s ez olyan érzéseket hoz, mintha a testünk közepe, a hastájékunk kövekkel lenne megrakva. A kínai gyógyászat sokféle eszközt használ gyógyításra, stressz-űzésre, ilyenek pl. a teák, fürdők, ételek. Ezek az évszakváltások idején különösen fontosak amikor (a jin és jang szemlélet szerint) a Föld jelleg/elem uralkodik. Az erősítő receptek egyike ez a különleges, uralkodóknak ajánlott, finom fürdő, amit a kínai gyógyászat mindenféle túlterheltség esetén alkalmaz.

Lényege, hogy a fölszeletelt gyümölcsöket mindenestül bele kell önteni a fürdővízbe. Micsoda? Itthon maximum fürdőgolyókat szoktunk a vízbe dobálni, darabolt gyümölcsöket szerintem senki. :) A kínai gyógyászat nem véletlenül ajánlja pont így, úgyhogy egy próbát megér. Főleg, mert hatásos, fellazítja a túlterhelt raktárainkat.

Ha elkészítjük, fontos, hogy a fürdőzés alatt ne zavarjon senki! A neve

Császári fürdő

Hozzávalók

2 narancs, 1 citrom, 1 grépfrút / vagy 2 mandarin

3 evőkanál kardamommag, vagy szegfűszeg

1 nagy maréknyi szárított rózsaszirom (gyógynövényboltban és nagyobb bev.közp.ban kapható a gyógytermékeknél)

Hatása

Görcsoldó, nyugtató, erősítő, főleg akkor, ha az idegesség, vagy stressz feszültséget okoz a hasban

Így készítjük

Forraljunk fel 2-3 liter vizet. A gyümölcsöket mossuk meg, majd héjastul szeleteljük fel, és a kardamommal/szegfűszeggel együtt dobjuk a forrásban lévő vízbe. Főzzük 5 percig. Ekkor dobjuk bele a rózsaszirmot, és fedjük le, kicsit hagyjuk állni. Ez alatt engedjük tele a kádat vízzel, majd a fazék teljes tartalmát (igen-igen, gyümölcsöstül) öntsük a forró vízbe. Feküdjünk el benne 10-20 percre, majd szárítkozzunk meg és bújjunk az ágyba, s ha szomjasak vagyunk, igyunk pár korty meleg gyógynövény- vagy rooibosh teát.46.jpg

Képek forrása itt és Livingetc

Ha tetszik a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod :) A blog facebook-klubjához itt csatlakozhatsz.

2012.02.23. 14:03

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása