2012.02.27. 21:43 Lázár Márta
6 remek  tipp: Így gyógyítsd a megfázást

004.jpg

Az alábbi tippek csupán ízelítők a sok-sok változatból, amit a kínai gyógyászat a megfázás kezelésére alkalmaz. Mivel egyetemes módszerekről van szó, ezeket a gyógymódokat az összes népi gyógyászat beveti.

A megfázás természete

A kínai gyógyászat a megfázást a yin jellegű betegségek, illetve a Fém elem zavarai közé sorolja, és az elemekre - vagyis az energetikai hatásokra - épülő módszerekkel gyógyítja:

  • melegítéssel (ez visszaállítja a yin és yang egyensúlyát)
  • sok folyadékkal (Víz elem)
  • pihenéssel (Föld elem)
  • és a Fém elem felfrissítésével, megerősítésével.

Az összes csípős íz és illat a Fém elemhez tartozik, ezek oldják az energiák pangását és az elzáródásokat, megakadályozzák a kórokozók szaporodását, és a testben az energiát felfelé hajtják. 

6 gyógyító tipp

1. Mit ne egyél

Első lépésben hagyd el a hideg ételeket-italokat (a szobahőmérsékletűt is), valamint azokat, amiknek energetikailag hűtő hatásuk van. Ezek a szervezetbe jutva lehűtik azt, így fogékonyabbá teszik a megfázásra. Energetikailag hűtő hatású: a kávé, a cukor és az édességek, péksütemények, tésztafélék, citrusfélék. A tejtermékeket is ajánlatos elkerülni, mert amellett, hogy hűtenek, fokozzák a gyulladásos folyamatokat, és a váladékképződést. Akkor hát mit együnk, igyunk? Kizárólag meleg ételeket, könnyű, forró leveseket, meleg és langyos italokat. A sima meleg víz is remekül gyógyít. Az egyenletes meleg a szobában nagyon fontos, akárcsak a huzatmentesség.

2. Egyél egy keveset, és burkolózz be

A gyomor az immunrendszer bölcsője, területe, a test középtájék a test energetikai erőközpontja. Ha erős a közép, akkor a megfázáson is hamarabb túl leszünk. Ha van étvágyad, jót tesz: a zöldség- vagy húsleves, nyers- vagy párolt alma, almakompót, és a nyers-reszelt tormával, vagy fokhagymával ízesített pirítós, valamint sok-sok tea. A beburkolózás valódi és átvitt értelemben is a megfázás balzsama. Jó meleg ruhák, takaró, sőt, sapka segít, hogy az elveszített hőt, meleget vissza nyerjük, s az egyensúlyunk helyre álljon. A beburkolózás elvonulással jár, telefon, üzenet-fogadás kikapcs, csend és béke bekapcs. 

001a.jpg

3. Ha levert vagy és mindened sajog

Segít a bedörzsölés, ami az egész testre kiterjedő levertséget, merevséget feloldja, és serkenti az immunrendszer működését.

Mi kell hozzá?

Tigrisbalzsam, vagy borsmentaolaj, vagy: eukaliptuszolaj, reszelt gyömbér.

Így használd

Dörzsöld be az olajat a tarkón, hátul a nyakadon és a lapockák közt a bőrbe. Különösen a 7. csigolyára figyelj oda, ez az a nagy bütyök, ahol a nyak a lapockába átmegy. Akiknek sok gondjuk van, és túlterheltek, gyakran sajog ez a pontjuk. A bedörzsölés kihúzza a levertséget, merevséget, megfázást, a „szelet és hideget” ezeken a pontokon át. Ha hígítatlan illóolajat használsz, akkor a tenyeredben keverd el pár csepp olívaolajjal. (Természetesen az esik legjobban, ha nem magad, hanem valaki más végzi a bedörzsölést.)

4. Ha egészen átfáztál, és étvágyad sincs

Segít a gyömbértea kúra. Ha a hideg, szeles időben átfáztál, és mindened fájni kezd, dideregsz és a hasad is fáj, a gyömbértea igen hatásos mind a gyomorra, mind pedig az egész immunrendszerre. Forró vízzel felváltva annyit érdemes inni, hogy izzadni kezdjünk, de ne legyünk csuromvizesek, mert attól meg legyengülünk. Ezért ne túl vastagon takarózzunk, s ha izzadunk, vegyük át a ruhánkat, és cseréljük ki az ágyneműt.

Mi kell hozzá?

Tenyérnyi friss gyömbér, forró víz, kevés méz, pihenés.

Így készül: Tegyünk fel 1-2 l hideg vizet egy edényben. Míg felforr, kb. 20 g (kétujjnyi széles) gyömbérdarabot mossunk - hámozzunk meg, majd reszeljük finomra. 1 l forrásban lévő vízbe egy púpos evőkanálnyit dobjunk, hagyjuk 10 mp-ig forrni, majd húzzuk le a tűzről és hagyjuk állni. 10 perc múlva szűrjük le és tegyük termoszba, hogy meleg maradjon, majd az ágyba bújva kortyonként igyunk meg egy nagy csészével. Ha erősnek találjuk, akkor is próbáljuk meginni, mert rendkívül hasznos a gyulladások csökkentésében, az influenzavírusokat elpusztítja és erősíti az immunrendszert. Fokozhatjuk a hatását, ha a teába 1- ek. friss gyömbérlét is öntünk. Enyhíthetjük az ízét kevés mézzel és friss citrommal. Ha nem izzadunk, akkor forró vízzel váltakozva iszogassuk: egy csésze gyömbértea után 2 csésze forró víz, adj megint gyömbértea. Pihenjünk, ez alatt a sok meleg folyadék átmossa a szervezetünket.

v1.jpg

5. Ha fájnak a végtagjaid

de még nem vagy lázas, segít a gyömbérpakolás és a gyömbértea.

Így készítsd: először is, főzzél gyömbérteát, szűrd le és töltsd egy termoszba, hogy meleg maradjon. Ezután készítsd el a gyömbérpakolást. Készíts elő törülközőket (kb. 4 db.-ot), és melegvizes palackokat (ásványvizes üvegeket tölts tele nagyon meleg vízzel). Ha még nem vagy lázas, tegyél frissen reszelt gyömbérpakolást a fájó részekre, a karokra, lábakra. Ez készülhet finomra reszelt gyömbérből, vagy gyömbérporból, ez utóbbit forró vízbe kell keverned: rakd gézlapokra, vagy vékony textilre rakd rá, helyezd a fájó részre, majd tegyél rá melegvizes palackot, és tekerd be törülközővel. Ezután jól takarózz be, és hagyd, hogy a pakolás helyén a pórusok megnyíljanak és távozzon, ami nem oda való. Ha úgy érzed, hogy kicsit sírnod is kell, engedd, hadd hulljon. Viccesen fogsz festeni, de kit érdekel? A sajgó végtagok meghálálják a kúrát, és megspórolsz több napi lábadozást. Amint izzadni kezdtél, távolítsd el a vizes palackokat. Kiegészítésképpen igyál gyömbér teát.

6. Víz-ivókúra

Mi kell hozzá? Másfél liter lábosban felforralt víz, amit termoszba töltünk.

Így használd Bújj az ágyba, és a forró vizet egy óra leforgása alatt kortyonként idd meg. Félóra múlva a test már elkezdi kimosni a káros anyagokat, s a behatolt hideg a hólyagon keresztül távozik. Ha estére a megfázásunk nem akar alább hagyni, végezzük el a gyömbérteás izzasztókúrát. Vigyázzunk, hogy a legcsekélyebb huzat se érjen bennünket!

010.jpg

Képek forrása h&m home, corbis

Ha tetszik a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod :) A blog facebook-klubjához itt csatlakozhatsz.

2012.02.27. 21:43

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása