2012.04.28. 09:00 Lázár Márta
Hogyan válasszunk színeket a lakásba?

 h016.png

Szeretem a színeket, gyönyörűek. Akárcsak ezek a színpaletták, amelyekre már jó ideje felfigyeltem, és most olyan ellenállhatatlanul vonzottak, hogy írnom kell róla. Annyi szín van a világban, a természet csak úgy ontja, és egy kis lakásrészletben is, ezért olyan bonyolult a választás. A színek a világot élővé teszik, tobzódással telítik. Érzelmeket hordoznak, befolyásolják a hangulatot, és egy lakás harmóniájához jelentősen hozzá járulnak. 

Amikor különböző ruhadarabokat szeretnénk összehangolni, leginkább a megérzéseinkre hagyatkozunk. Sajnos, a lakásunk nem öltöztethető át pillanatok alatt, ezért hosszú távra és körültekintőbben választunk színeket. A különböző könyvek, valamint a kész színpaletták nagyon hasznosak, ám az a legjobb, ha kicsit önállóan is értelmezni tudjuk a színek világát.

színkör_1.gifSzínelmélet

A színelmélettel kapcsolatban sokféle felfogás alakult ki. A legegyszerűbb a „meleg/hideg” megközelítés. Nézzük meg a színkört: a sárga-narancs-piros felén lévő színek az ún. meleg színek, ezek hangsúlyosak, „elől vannak, jobban látszanak”. Ott előnyösek, ahol meghittségre, vagy a tér szűkítésére, egybe fogására van szükség. A vonallal jelzett résztől, a zölddel kezdődő színek az ún. hideg színek, amelyek „háttérszínek”, ezért optikailag tágítják a teret. (Ez alól kivétel az erősebb árnyalatú, hideg kék-zöld-lila, amelyek szintén térszűkítőek.)

Miért passzol?

Ez alapján két, vagy több szín akkor passzol egymáshoz, ha ugyanabba a – meleg, vagy hideg - színcsaládba tartozik. A színkörön lévő meleg árnyalatokat biztonságosan választhatjuk egymás mellé. A rafináltabb, finom-meleg párosításokhoz már több szín-gyakorlat szükséges, de ha időt szánunk rá, jól sikerülhet a színválasztás.

Miért üt el?

Általában az erőteljes meleg szín elüt a hideg színcsaládhoz tartozó árnyalattól, de ez se szentírás, mert ha 4 finom színhez egyetlenegy erőteljes, meleg színt használok, akkor az összhatás érdekes, felvillanyozó lesz.

Stílusok

A különböző lakberendezési stílusok más-más színekkel operálnak, ez is lehet kiindulópont. Ha nagyon tetszik valamelyik stílus, ám időnként átvariálnánk a hangulatot, nyugodtan megtehetjük majd a falszínhez is illő kiegészítőkkel.

Színek és feng shui

Az összes feng shui irányzat tudatosan használja a színeket. A bágua irányzat a 9 életterülethez rendel meghatározott színeket, az iránytűs iskolák az égtájakhoz. A klasszikus forma iskola a jin és jang egyensúlyát igyekszik a színek segítségével kialakítani, és a lakók igényeihez igazítja a színválasztást.  Ha pl. valaki megnyugtató, visszafogott otthonra vágyik, ahová elmenekülhet a világ elől, akkor a személyiségéhez, stílusához úgy hangoljuk a színeket, formákat, hogy biztosítsuk azt a csendet, amely kiegyensúlyozza a világban (pl. munkahelyen) megélt dinamizmust.

Hogyan válasszunk?

A színek megválasztásánál ezeket vegyük figyelembe:

- milyen az építészeti jellege a lakásnak, helyiségnek

- mennyire világos-árnyékos, tágas, magas/alacsony az adott szoba

- milyen stílust szeretnénk kialakítani

- milyen színű/árnyalatú a padlóburkolat

- mennyi időt töltünk majd a szobában

- milyen funkciója lesz (nappali, dolgozó, stb.)

- mennyire intenzív a szín, amit választanék

- milyen mintákat szeretnék a szín mellett 

Inspiráló természet

Ha igazán össze illő színeket szeretnénk, de még nincs elég gyakorlatunk színpaletta készítésében, válasszunk egy kiinduló színű virágot, vagy más növényt, bármit, ami természetes formában fellelhető. Nézzük meg, mit kínál mellé a természet, amely sosem fog mellé a színek összehangolásában. Lakásunk színválasztásánál is ez az egyik legfőbb cél: passzoljanak egymáshoz a színek, a falaktól a kiegészítőkig.

Nézegessünk színpalettákat, majd készítsünk is egyet :)

Az alábbi színpalettákat az alkotójuk egy-egy neki tetsző látvány, kép színeiből állítja össze. Ilyet mi is készíthetünk, pl. úgy, hogy kivagdossuk a nekünk tetsző színkockákat a megunt magazinokból, és egymás mellé ragasztjuk őket. Fontos, hogy ne fehér, hanem inkább szürke papírra, mert egy szín középszürke alapon sokkal pontosabban mutatkozik! 

Az alábbi gyönyörű színpaletták többnyire hideg és visszafogott, finom színekből állnak. Nagyon nehezen találtam valódi meleg tónusokból állókat, pedig fontos, hogy meg is tudjuk nézni a hideg-meleg összeállításokat.

Hideg színpaletták

h002.pngh003.pngh004.pngh005.pngh006.pngh007.pngh008.pngh001.pngh009.pngh018.pngh010.pngh019.pngh014.pngh011.pngh012.png

Meleg színpaletták

m006.pngm005.pngm004.pngm007.pngm003.pngm008.pngm009.pngm011.pngm010.png

Képek forrása: design-seeds, ahol még több csodás színpalettát találunk!

Ha tetszik a bejegyzés, és megosztod: köszönöm :) Likeold a blogot, és csemegézz a fb oldalán is:)

2012.04.28. 09:00

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása