2012.07.01. 14:36 Lázár Márta
8 változat limonádéra

limoreci.jpg

Limonádé

A legegyszerűbb hűsítő ital, bárki el tudja készíteni. A nagy melegben sokkal egészségesebb, mint bármi más, a szervezetre gyakorolt hatásában lekörözi a jeges teát, kólaféléket, szénsavas üdítőket, amik magas cukortartalmukkal és adalékaikkal nem tudják igazán hűsíteni a testet, és pótolni a folyadékot. 

Miért hűsít?

Nemcsak azért, mert vízzel készül, s a Víz elem a nyár erős Tűz jellegét csillapítja, hanem azért is, mert a citrom és a legtöbb limonádé-hozzávaló , termikus hatása alapján frissíti, vagy hűti a szervezetet, ezt már itt is megmondtuk. (Az 5 termikus hatás azt jelenti, hogy amikor egy étel a szervezetbe jut, ott milyen hatást fejt ki – melegíti, forrósítja, semlegesen hat, hűsíti, vagy frissíti.)

Idd szobahőmérsékleten

Mindegyik italra érvényes, hogy ha egészségünket hosszú távon is meg akarjuk őrizni, ne iszogassuk jéggel, és ne is hűtsük be. A gyomornak sok munkájába kerül, hogy újra szintre hozza a test lehűtését, ez az erőteljes munka többlet hővel jár, tehát nem hogy lehűlnénk, hanem még inkább melegünk lesz.

Változatok limonádéra

1. Limonádé alaprecept

Kell hozzá: víz, citrom, citromhéj, és kevés édesítő (méz, cukor, fehér stevia)

2. Mentás limonádé

Az alaplimonádéba keverjünk frissen aprított, vagy leturmixolt mentát. (Menta: frissítő hatású)

3. Gyömbéres

Az alap limonádéba frissen reszelt gyömbért keverünk. (A gyömbér melegít, de kis mennyiségben a szervezet méregtelenítését segíti, jótékonyan hat a gyomorra, és antiszeptikus hatású.)

4. Narancsolaj cseppekkel

A limonádéba pár csepp narancs illóolajat cseppentünk. Kizárólag 100%-ban természetes illóolajat használjunk! (A narancs is frissítő hatású.) /A képen narancsvirágvíz szerepel, ezt nehezebb beszerezni, az  illóolaj pedig a finom ízvilágot-illatot teljes mértékben hozza./

5. Rózsaszirommal, rózsavízzel

Indiai boltban, vagy bioboltokban kapható rózsavízzel /vagy friss rózsaszirommal gazdagítjuk az italunkat. Nemcsak finom, különleges, hanem szép is. Szárított rózsabimbókkal a kerti party különleges itala lehet.

6. Teával

Aromás teát (Earl grey), vagy gyümölcsteát főzünk, s ha kihűlt, a limonádéba öntjük. 

7. Fahéj rúddal

Szórjunk kevés fahéjat a limonádéba, vagy állítsunk egy-egy fahéjrudacskát a pohárba. (A fahéj melegítő hatású, nem véletlenül téli fűszer, de kis mennyiségben a szervezetet tisztulásra serkenti, és nyugtató hatású.)

8. Narancsos limonádé

Öntsünk fele-fele arányban narancslét a limonádéhoz. Abszolút hűsítő hatású, enyhén savas, egészséges finomság. 

További remek citromos üdítők és hűsítő finomságok receptjei. 

limonade.jpg

Ha tetszik a bejegyzés, és megosztod: köszönöm :) Likeold a blogot, és csemegézz a fb oldalán is:)

2012.07.01. 14:36

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása