2012.11.25. 06:23 Lázár Márta
5 egészséges, finom köret vasárnapra

001_1.jpgRendes asszony örökösen rendes ételt főz, jó tartalmas köretekkel, nem? Rendben, hát én ráuntam a rizs, krumpli, főzelék trióra, és amint megláttam SweetPaul magazinjában a sárgarrrrépát, elővettem a jól bevált, dinamikus, egyszerű, nagyszerű, friss, ízletes köreteket. Nagyon jó ezeket főzni, tényleg dinamikusabb, mint elkészíteni egy krumplit, vagy rizst. Nem mellékesen pedig különleges és egészséges, és hiába „csak” egy adag répa-alma, megad minden jót a szervezetünknek, amire a hűvösödő időben szükségünk van. Vasárnap,  kiadós ebéd, rántott hús/sajt/tofu, zellerszelet, és… nem, nem kell mindig sült krumpli, tört krumpli, krumplipüré, rizs, tészta, stb., van jobb is, íme :) 

Sárgarépa-alma köret

Hozzávalók: 1 főre 1 nagyobb sárgarépa és ½ alma, vaj, ghí, vagy olaj (olíva, repce, kukorica)

Így készül: a répát és almát hámozd meg, vágd nem túl vékony szeletekre, hevítsd egy picit a zsiradékot, dobd bele a répát, közepes tűzön párold át, míg puhulni kezd, ekkor dobd rá a felkockázott almát és párold, míg az alma puha lesz. Ha szereted bolondítani, szórj rá fahéjat, vagy citromfüvet, és csurgass rá pici mézet.

Sárgarépa-alma-narancs

Mindent a fentiek  szerint készíts, csak a végén kockázz a párolt répa-almához fejenként ½ narancsot is. Jól keverd össze.

Sárgarépa-alma-narancs-vörösáfonya, vagy…

… vagy mazsola, dió, aszalt szilva. Ha úgy gondolod, h ez így silány, egy kis mustáros dresszinggel megszelídítheted.

Sárgarépa-cékla-alma-citrom

Hozzávalók 2 főre: 1 db. közepes cékla, 2 közepes alma, 1 nagy répa, 1 citrom, méz

Így készül: A céklát, almát, répát meghámozzuk és finomra reszeljük, összekeverjük, majd rácsurgatjuk a  kifacsart citrom levét és a mézet. Nagyon finom magában is, tízóraira, az immunrendszert erősíti, a szervezetet felfrissíti.

Kelbimbó, a kivétel

Hozzávalók: 0,5 kg kelbimbó / vagy vékonyra szelt kelkáposzta/, 3 db. alma, 15 dkg bacon, 2 ek. vaj, 5 dkg szeletelt mandula, só, bors.

Így készül: A kétfelé vágott kelbimbókat dobd forrásban lévő vízbe, főzd 5 percig, szűrd le. A vékonyra szelt bacont vágd kétujjnyi szeletekre, süsd ropogósra, szedd ki a zsírból. A felmelegített vajba dobd bele az almát, párold meg, majd forgasd bele a kelbimbót, sózd-borsozd meg, jól keverd össze a sült baconnel, hirtelen süsd-frogasd át egy nagy serpenyőben és szórd rá a mandulát.

Vega verzió

Hevíts fel 2 ek. vajat, ebbe dobd bele az almát, párold át, tedd bele a főtt kelbimbót is, szórd rá a borsot, sót, forgasd össze és szórd meg a mandulával. 

vv4.jpg

2012.11.25. 06:23

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása