2012.11.29. 16:49 Lázár Márta
Klasszikus és vintage adventi koszorúk

007.jpg
1. A klasszikus adventi koszorú

legfontosabb jellegzetessége, hogy kör alakú - nem véletlenül. A sok ezer évvel ezelőtti időkben, amikor az emberek egy analógiás, szimbolikus világban éltek, természetes volt, hogy az istenség tiszteletére kör alakú koszorút készítsenek, nem is lehetett az másmilyen. A klasszikus feng shui rendszerében a kör/vagy háromszög az Ég, a négyzet alakzat a Föld jelképe. Maga a ház is ezt az ég-föld jelképiséget hordozza, és amikor az ajtóra, vagy  a ház belső terébe bevitték a kör formát, akkor első sorban az Ég felé nyilvánították ki a tiszteletüket. A nem-kör formájú adventi koszorú is lehet szakrális, sőt, adott esetben a klasszikusnál mélyebb hatása van a hangulatunkra, lelkünkre. Aki pedig a hagyományos adventi koszorú mellett dönt, annak is sok-sok lehetősége van inspirálódni és aztán megalkotni a saját adventi díszeit. 

v10_1.jpgAz első adventi koszorú készítője Johann Heinrich Wichern hamburgi protestáns lelkész volt a 19. században. Egy hatalmas fa vázú fenyőkoszorút függesztett csillár gyanánt a plafonra, és minden nap egy újabb gyertyát gyújtott rajta, utalva az adventi időszak 24 napjára. Villany hiányában ennek a fénynek, és a gyertyának is nagyobb értéke volt, főleg, hogy az egész időszakban kötelező volt az hajnali adventi mise, így a sötétséget csak a gyertyák, lámpások fénye oldotta fel.

2. Miből készül?

Hagyományosan fenyőágból, erre kerülnek a gyertyák. A koszorún három, egyforma díszítő szalaggal ellátott lila és egy fehér gyertya van: a lila gyertyák az advent (bűnbánat és várakozás) színét képviselik, a fehér pedig a tisztaságot és az eljövendő, Megváltó fényt. A lila gyertyákat a karácsonyt megelőző négy vasárnapon, a fehér gyertyát karácsonykor szokás meggyújtani.

3. Ha kör alakú koszorút készítünk

választhatunk bármilyen alapot, fő, hogy szépen megmaradjon karácsonyig. Csinosíthatjuk természetes díszekkel, pl. fenyőtoboz, mákgubó, és illatos termésekkel, mint a csillagánizs, fahéjrúd, és ez mindenkinek kedve és stílusa szerint alakul, 

4. A vintage koszorúk lényege,

hogy legyen egy hangsúlyos elemük, ami a régmúltat idézi és nosztalgiát ébreszt. Ez leginkább a koszorú alap, ami lehet egy sütőforma, kuglóf-tál, vagy pedig a természetes színű és anyagú fodor, a csipkés díszítés, illetve a szívecskék, gyöngyök, stb. A koszorú általában egy nagyobb kompozíció része, vagy az ebédlőasztal éke.

Inspiráció 

002.jpg

003.jpg

004.jpg

009.jpg

010.jpg

017.jpg

014.jpg

018.jpg

016.jpg

019.jpg

020.jpg

021.jpg

022.jpg

023.jpg

035.jpg

037.jpg

036.jpg

038.jpg

v2_1.jpg

advent wreath[2].jpg

Vintage koszorúk

sh1.jpg

039_1.jpg

v1.jpg

vint3.jpg

vint8.jpg

001.jpg

vint9.jpg

vint5.jpg

vint6.JPG

vint7.JPG

012.jpg

Jó készülődést :) Sok-sok szép-hasznos, különleges ünnepi ötleteket találunk még ide kattintva

Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson :) A blogot a Facebook-on itt kedvelheted. A friss posztokat akkor láthatod, ha a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület kattintod. Szép napokat :) 

Képek forrása: google, pinterest

2012.11.29. 16:49

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása