2013.01.08. 23:52 Lázár Márta
Tea: egy csésze egészség!

006.jpgIdd meg! - mondta a mester, és a napi tálka borzalmas ízű löttyöt a kezembe adta. Muszáj? - kérdeztem. Muszáj. Ha jót akarsz magadnak, muszáj. És ez jó? - kérdeztem. Jó. A legjobb. Inni kezdtem, és arra gondoltam, miért van az, hogy ami a legjobb, az mind olyan rossz ízű? (Taoista történet)

Most arra biztatok mindenkit, hogy ha jó közérzetet, egészséges, vidám, gyógyszermentes napokat szeretne magának, adjon a megelőzésre és tegye a gyógynövényeket napjai részévé. Nem fogja megbánni, sőt! Persze, kell még sok minden az egészséghez, de a gyógynövény teák alapkövek, használjuk ki azt az őserőt, segítséget, amit nyújtanak nekünk.

Forró csoki-habos kávé vs gyógytea?!

Aki már egy ideje követi a blogot, láthatta, hogy időnként minden olvasót habos kávéval, vagy forró csokival vendégelek meg (egyelőre virtuálisan). Ez alapján úgy tűnhet, magam is kizárólag ezt iszom reggel, délben és este is. A valóság azonban sokkal ridegebb és aszketikusabb, mert minden áldott napom teával kezdődik. Lehetőleg valami nem túl fenomenális ízű gyógyteával. Vagy valami furcsa itallal, úgymint vízben oldott chlorella alga (iszap ízű), spirulina alga (poshadt hal ízű), meleg víz (langyos lé ízű). Van ebben egy sorrend, amit megveszekedett jógi koromban tettem rendszeressé: reggel fölteszem forrni a vizet (rendes edényben, nem forralóban), aztán jönnek a tisztító gyakorlatok, gyógytea, rendes reggeli, és ahogy telik a nap, enyhülök, és a kellemes élvezeti teák felé fordulok.

Finomságokat ritkán

A habos italokat délután, ozsonna idő tájt fogyasztom, és nem túl gyakran. Egy héten mondjuk két-háromszor. Szeretem őket, hogyne, csak a napi habos kávé, vagy tömény forró csoki a gyógynövényekhez képest nem tud annyit adni a szervezetnek, huzamosan fogyasztva pedig nem jó tüneteket okozhat. Ellenben a gyógyteák minden, de tényleg minden negatív testi-lelki tünetet képesek feloldani és elmulasztani – ha még nem olyan nagy a baj, és ha tudjuk, hogy mire-mit kell inni. A hideg időszakban pl. majdnem naponta gyömbért. Vagy zsályát, hársot, kakukkfüvet, diólevelet, cickafarkot, lósóskamag főzetet, és hát attól függ, épp mire-mit. Ha nincs semmi baj, elegendő a gyömbér, vagy a rooibos, az édeskömény, vagy a zöld tea, ez utóbbit nem szabad 100 fokos vízbe tenni. És időnként fontos szünetet tartani, ilyenkor van a melegvíz-ivás (tudom, hogy hülyén hangzik), és ez mind-mind jót tesz a testnek, léleknek, bőrnek, kedélynek. 

Gyógynövénykötegek

A gyógynövények imádata messzire nyúlik, gyerekként ezt hoztam magammal az erdővidéki erdők, dombok napsütötte, illatos rétjeiről. A szülőfalumban sok-sok öreg néni foglalkozott a természet-adta gyógymódokkal, és nem értekezve adták át a tudásukat, hanem olyan mellékesen, mintha csak azt mondanák, na már megint szép az idő. Nem volt abban semmi különös, hogy anyukámmal minden nyáron kötegekben vittük haza a gyógynövényeket, embert és állatot is ezzel gyógyítottunk. Ismertük a lelőhelyeket, képesek voltunk átvágni szúrós-bozontos susnyásokon egy-egy növényért. Nem azért tettük, mert okosan átgondoltuk, hogy most akkor ez nekünk milyen csoda egészséges, hanem mert így volt természetes. Így volt jó. Láttam, ahogy egy szenvedő állatot megitat az édesapám a főzettel, és pár óra múlva már virgonc. És azt is láttam, amikor aggódó arccal beszélték meg a szüleim, hogy "már a tea sem segít". Mert ha a tea nem segít, akkor be kell vetni a gyógyszert, ami egy drasztikusabb lépcsőfok a gyógyulásban, és az már az a szint, ahol a szervezet nem tudja önerejéből, kis támogatással vissza állítani az egyensúlyt, tehát a gyógyulás vesződségesebb, hosszabb és bizonytalanabb. (Nekem nem lehetett gyógyszert szednem, mert fokozottan allergiás vagyok néhány alapkomponensre, az orvosilag felügyelt gyógyszerszedés 3 évben egyszer ha elő fordul.)

Imádatos gyógyteák!

Erejük van, és gyógyító hatásukkal nagyon sokat hozzá tesznek az egészségünk fenntartásához. Valahol azt olvastam, mivel másképpen nem tudják magukat megvédeni az állatok elől, ezért erős immunanyagokat és illatot fejlesztettek ki magukban, s ezt szárítva is tovább adják nekünk. A teaszertartások mindig is lenyűgöztek, teát inni valahol lelki áhítat is, ezt nagyobb diák koromban több tanár is átadta nekünk, amikor az élet dolgairól tanított.

Kedvenc teák

1. Gyömbér A legjobb immunerősítő, tisztító, az altest működését is serkenti, temperamentumos tea. Az íze-illata csípős. Frissen reszelve és szárítva is jó. 

2. Cickafark Ha már megrögzött jin-jang függő vagyok, a taoisták mintájára majdnem naponta iszom. Eredetileg anyukám kis koromtól itatta már velem, és a számítása úgy tűnik, bejött :) A cickafark egy rettenetesen erős, szépséges virág, az illata fanyar, az íze enyhén édeskés-keserű, tele van tűzzel és energiával, és az élet folytonosságának információját, az életerő áramlását adja át számunkra.

3. Ezerjófű Ez a pici növény erős, mint a bika. Az epe-panaszokat azonnal orvosolja, a gyomrot megnyugtatja, a szemet, gondolkodást tisztítja. És persze, keserű.

4. Orbáncfű A nap fényét hordozza magában, pl. nagy melegben, nyáron nem is szabd inni, mert a pigmentfoltok megjelenését erősíti, és a fényérzékennyé teszi a bőrt. A késő őszi, téli időszakban azonban a legjobb gyomortea és antidepresszáns, a bőrre, valamint a kedélyállapotra is derűs fényt vet.

5. Fahéj-koriander-szegfűszeg-babér-bors-csillagánizs… stb. Ezekből az aromás fűszerekből készül a már majdnem élvezeti, de még gyógyító masala tea. Ezt egy kicsit édesítem, és tejszínt, vagy pici tejet is öntök hozzá.

6. Citromfű Szelíd, vidám növény, nyugalmas a párája, megnyugtató a hatása.

7. Fehér üröm Erre a teára mindig lelkileg is rákészülök, mert hihetetlen keserű, de az elrontott gyomrok kenegetője, szinte azonnal enyhet ad. Talán szeretem sanyargatni magam, tény, hogy ha már szenvedek, és nincs tovább, akkor ehhez a nem jó illatú, kegyetlen főzethez fordulok. Meginni kimondottan erős idegzetet kíván, de utána a közérzet príma, a szervezet visszanyeri erejét. (Bizony, az abszintba is ezt szűrtek anno.)

8. Lósóskamag Tökéletesen egyszerű, falusi gyógynövény, mindenütt megterem, nagyra nő, szívős, erős, alig lehet letépni. Fürtös magjait kell leforrázni, és melegen inni, a hasmenést, és a nyugtalan, felbolydult bélrendszert rendbe rakja. 

9. Menta Főleg nyáron hasznos, mert hűsít, a meleg napok reggelein jól esik ezzel indítani. A szellemi tisztaságot segíti. 

És aztán ott van a zsálya, menta, hárs, kamilla, aranyvessző, csalán, kakukkfű, és persze a zöld és fehér teák, meg a rooibos. A rooibos már az élvezeti teák közt áll félúton, ezt délután, vagy estefelé jó inni.

Vedd és idd

Biztatok tehát mindenkit, hogy ha egészséges, vidám napokat szeretne magának, adjon a megelőzésre és tegye a gyógynövényeket napjai részévé. Nem fogja megbánni, sőt! A habos kávék, forró csokoládé pedig maradjon afféle ünnepi finomság, mert csak így erősíti a szervezetünket, ezt a nagyszerűen megalkotott, csodásan működő, az életünket működtető rendszert. 

001_1.jpg

001.jpg

003.jpg004.jpg

005.jpg
007.jpg

{Képek forrása: google}

Ha tetszik a poszt, és a blog, FB-on is kedvelheted, ahol sok szép inspirációt találsz - amik szintén izgalmasak - de nem érnek fel egy újabb blogbejegyzéssel :)

2013.01.08. 23:52

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása