2013.01.25. 00:59 Lázár Márta
Feng shui egy brazil és egy svéd lakásban

001.jpg

Menjünk Brazíliába és Svédországba, klasszikus feng shuival lakást felmérni. 

Évek hosszú során megfordultam nagyon sokféle lakásban, házban, az ország különböző városaiban. Jártam multi cégnél, főnöki és közös irodában, üzleti helyiségben, szalonokban, elemeztem logót, terveztem honlapot a grafikussal, házat az építésszel, de valahogy sosem tartottam fontosnak, hogy munkáimból egy bemutató portfoliót rakjak össze. Minek a’. Van, ami van, és az jól van. Elég volt, ha a Megbízó visszajelezte, hogy jól érzik magukat, jó a lakásban létezni, és életük néhány elakadt vonatkozása is kimozdult és halad előre.

Mostanában vágyom, hogy kicsit a klasszikus feng shuiról meséljek. Talán, mert elegem kezd lenni a manipulációs technikákból, amiket feng shui címszó alatt adnak el? A feng shui több, mint szolgálatunkba állítani a lakást, hogy sok pénzünk legyen, vagy lomtalanítani, vagy az alaprajz egyenetlenségeit korrigálni. Ezek lehetnek hasznos dolgok, de önmagukban egyik se a feng shui része.

Szelávi feng shui

Tanácsadói munkámról: anno 1998-ban kezdtem a feng shuival foglalkozni, tanultam hozzá lakberendezést, majd sok klasszikus feng shuit. Ezek segítségével rendeztem pár fotó- és interaktív, születés, szülés témájú kiállítást, vezettem rendezvényt, és közben elkezdtem a tanácsadói munkám. Tanácsadó – ez nem a legjobb szó, mert tanácsot sem adni, sem pedig kapni nem túl kellemes. Ezért, szándékom szerint inkább ráhangolódást, megértést, meghallgatást, támogatást, kompetenciát adok, szeretem megtalálni a megoldást, egy ízléses, egyéni és egyben támogató teret kialakítani, és a klasszikus feng shui jegyében pontos és elfogultságtól, ítélettől mentes reflektálást adni arról, hogy a Megbízó éppen holt tart, és mit tehetünk a szebb jövő érdekében - mivel az esztétikai összhangon túl a klasszikus feng shui a tér támogatását tartja szem előtt, mondván, ha a tér rendben van, akkor adott a siker egyik komponense. 

Ha megvagyunk a lakásfelméréssel,

következik a közös munka, ami sokrétű lehet, attól függően, hogy berendezett lakásról, vagy éppen átalakulóról, friss, új házról, esetleg egy jövőben felépülőről van-e szó. Az átalakítások finoman, fokozatosan történnek. Általában a meglévő berendezést variáljuk, át-tologatunk, leveszünk, felrakunk, egy-egy részt átrendezünk, képeket válogatunk és rakunk ki, cserélünk át. Nem sok új holmit vásárolunk, de ha igen, akkor az irányokat együtt találjuk ki, és van, hogy együtt megyünk megvenni egy céltárgyat. A fokozatosság fontos, mert a lakás átrendezésével párhuzamosan először gyéren, majd kicsit erősebben jelennek meg pozitív változások az események sorában. És erre fel kell készülni – a jóra is, igen.

A klasszikus feng shui a térrel foglalkozik, a tér össz-harmóniájával, a térben lévő tárgyak, színek elrendezésével, az általuk generált hatásokkal, és azt a több mint ezer éves modellt alkalmazza, ami mind a mai napig aktuális, és aminek lényege, hogy a forma energiát hoz létre, az energia pedig hatásokat indít el és információt közöl.

Magyarán: belépsz valahová és leveszed, hogy milyen ott az atmoszféra, a hangulat. Egyszerűen érzed, hogy ITT JÓ LENNI. Vagy éppen nem. Lássuk csak. 

Brazil

Erről a brazil lakásról mindössze azt mondhatjuk el, hogy valahol a város kellős közepén található, belépve azonnal a lakás terében találjuk magunkat, átmenet és felvezetés (azaz előtér) nincs, viszont van szívélyesség, nyitottság, és dinamikus színek. A lakás egybe nyílt tereit a színek tagolják. Tulajdonosáról a kevés kép alapján a következőket mondhatjuk el: kint, a világban valószínűleg aktív, pörgős stílusban él (ezt a lakás térfelosztásából sejtjük), fontos számára a sokszínűség, események, programok, elfoglaltság. Nem szeret unatkozni, és vidám egyéniség, aki szívesen őrzi legbelül a hagyományok gyökereit (tradicionális csempék, motívumok a falon), de kapkodni se szeret (a színeket szépen elosztva használja), szüksége van az áttekinthetőségre és a világos, tárgyilagos helyzetekre, gondolatokra (a sok fehér szín jelzi ezt). A szenvedély és a gondolkodás két fő mozgatórugó (piros és kék színek). A tér nem sugall túl nagy intimitást, a tulajdonosnő valószínűleg még nem állapodott meg párkapcsolati téren, DE keresi a stabilitást és biztonságot (sárga szín a hálóban).  

001.jpg

002.jpg

003.jpg

004.jpg

 

005.jpg

006.jpg

007.jpg

008.jpg

009.jpg

010.jpg

Svéd

Ez a kiadó svéd lakás nagyon szép alap ahhoz, hogy valami személyeset hozzunk ki belőle. Bár mindössze 52 nm, összességében sokkal tágasabbnak tűnik, ezt az egyöntetű fehér terek adják. A tágasság jin hatás, a jin pedig nyugalmat ad, viszont a fehér jang, s ez a kettő együtt egy sajátos harmóniát eredményez. Az ablakok függönytelensége skandináv sajátosság, de a klasszikus feng shui javasolja, hogy azért ha lehet, rakjunk csak fel egy firhangot, a hálószobában pedig kötelező jelleggel írja elő. A sok-sok fehéret – ismét csak jó skandináv szokás szerint – finom minták és textúrák dobják fel. Itt tehát nem a brazil lakásnál látott szín-dinamika, hanem a textúrák és a neutrális színek becsempészése, a felületek változatossága ad áramlást a térnek, ami e nélkül meglehetősen egyhangú lenne. A lakás alaprajzát nézegetve kimondhatjuk, hogy ez a lakás ideális elrendezésű, a bejárata optimális helyen van, és a hálószoba kialakítása is előnyös. Tessenek beköltözni :)

alapv2.jpg
002.jpg

003.jpg

004.jpg

005.jpg
006.jpg

007.jpg

008.jpg

009.jpg

010.jpg

011.jpg

012.jpg

013.jpg

014.jpg

015.jpg
001.jpg
{Képek forrása: stadshem.se, casa abril via nicety }

Ha tetszett a bejegyzés, add tovább, hogy más is olvashassa. Köszönöm <3  Itt likeolhatod a blogot, kövesd az új posztokért. Szép napot :) 

2013.01.25. 00:59

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása