2013.07.10. 01:40 Lázár Márta
Így készíts egyedi járólapot a kertbe

005.jpg

A csináld magad-ötletek a képek alapján mindig olyan profik! Vegyük például ezt itt: csak egy kis cement, keverd össze, a laput kicsit olajozd be, nyomkodd rá a betont és kicsit kevergesd meg, h ne legyen benne buborék, hagyd megkötni, és mielőtt teljesen kiszárad, kapd le a laput a formádról. Voilá! Itt az .egyedi kerti lépegető, ha úgy tetszik, járólap! Hát nem? De! Látjuk, egy kiskrapek is simán elkészíti.

vegyük a realitást

Szépnek szép. Egyszerűen elkészíthető, olcsó és mutatós. Mi több: egyedi! De ahhoz, hogy tartós legyen, kicsit több is kell, mint egy kisgyerek kapacitású kavargatás-tapasztás.  

mielőtt elkészül

Gondold át, hogy melyik változatot szeretnéd. Ha ezt a képen látható egyszerűt, akkor számíthatsz rá, hogy a levélminta mélyedései egy idő után eltömítődnek. Bizony, piszkolódni is fog, nem marad ilyen szép fehér. Az őszi fagyok kezdetén pedig fel kell szedni, mert szétfagyhat. 

mi azonban

Kreatívak vagyunk, és mivel ez a pár szépséghiba nem rettent el: nincs kecmec, készítsük el, remek móka és biztos, hogy örömünk telik benne :)  

tartós verzió

Ha a tartós verziót szeretnéd, valódi, levélmintás járólapot hosszú időkre, ami nem is lesz csatakos, akkor kövesd az alábbi leírást. 

Ezt az értékes kiegészítést kommentben küldte nekünk "rezsőatya". Köszönjük szépen!

Ha tartósabb járólapokat szeretnénk, némi betonvas is kerüljön bele, mert a lap a méretéhez képest elég vékonynak tűnik. Betonvashálót javasolok, minél sűrűbb raszterrel. Az elkoszolódás ellen az erre a célra kifejlesztett műgyanta bevonat segít (pl. itt találunk ilyen termékeket). 

A betonvashálót hogyan tudjuk méretre vágni? Gondolom, nem egyszerű ilyen levélformát kialakítani. 

Családban, ismerősi körben csak akad valaki, akinek van gyorsvágója (köznapi nevén flex), de sok vastelepen is elvágják a betonvasat, ha visszük a méreteket. Mivel "emberi" terhelést kap a járólap, így egy kb. 30 x 40 cm-es lapulevél formához elég 4 - illetve keresztben rakva 5 darab - 25, ill. 35 cm-es (hogy ne lógjon ki a lapból) 6 mm-es betonvas.

Így készítsük el Először terítsünk el egy vékony réteg kikevert betont a levélen, majd rakjuk rá keresztben a vasakat, és ismét beton következik. Ne látszódjon ki a vas sehol (a levél nagysága határozza meg a méreteket!).
Várjuk meg rendesen a beton kötési idejét, a túl hamar igénybe vett friss beton könnyen megreped! És persze rendszeresen locsoljuk, tartsuk nedvesen a friss betont!

Még egy jó tanács: amikor a gyepből kiszedjük a járólap helyét, próbáljunk egyenletes, sík felületet kialakítani, majd homokot tegyünk alá (1-2 cm vastagságban), mert az egyenletesen veszi fel a terhelést és esős időben hamarabb elszivárog a lap alá bekerült víz.

Ne ijedjen meg senki, egyszerűbb, mint amilyen hosszan leírtam! 

1. változat

001.jpg

002.jpg

003.jpg

004.jpg

005.jpg

2. változat

Ez a változat bármilyen kör alakú keret segítségével elkészíthető. Ne felejtsük beolajozni a levelet!

006.jpg

007.jpg

{Képek forrása: joyzz és hemmariket}

Ha tetszett a poszt, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel. Kedveld a blogot a fb-n itt, hogy lásd, ha van új bejegyzés és bármi más érdekes. Szép napokat :) 

 

2013.07.10. 01:40

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása