2013.07.28. 12:44 Lázár Márta
3 kedvenc nyári leves, főzés nélkül

v8.jpg

Mindhárom csodás leves igazi nyári sláger, mert 

  • gyorsan elkészül
  • egyszerű
  • tele van vitaminnal :)
  • hűsítő hatású

Személyes Minden tiszteletünk azoké, akik ebben a rettenet hőségben megfőzik a klasszikus ebédet! Én nem tartozom közéjük... Imádok főzni, és nemcsak azért, mert a qi (csi) egy részét a finom ételből vesszük magunkhoz, ó nem. Főzni amolyan isteni meditáció, kreatív folyamat, az egyik legjobb ajándék a szeretteinknek, de ilyen melegben?! Tegnap, a gyors-pogácsa sütés után már felsejlettek a mai levesek körvonalai, így örömmel osztom őket. Másodiknak barbecue-szószos szelet és zöldséges tésztasaláta várja a családot. Este pedig egy jó adag kenyérlángos :) 

Receptek

004.jpgSalmorejo: andalúziai nyers paradicsomleves

Nevében a származása, érdemes elkészítenünk, mert a paradicsom igazi hűsítő hatású finomság. 

Hozzávalók: fél kiló érett paradicsom, amit forró vízbe dobálunk, majd kiszedjük és lehúzzuk a héját. 1-2 szelet kenyér, 1 gerezd fokhagyma, 1-2 e.k. olívaolaj, balzsamecet, vagy frissen facsart narancslé, bors, só, szükség szerint víz, pici méz. 

Így készül A paradicsomokat felvágjuk, magvait kiszedjük, felvágjuk, majd hozzá aprítjuk a kenyeret, a szétnyomott fokhagymát, és kb. fél órára elvonulunk pihenni, ez alatt a kenyér és paradicsom remekül mulatja magát. Fél óra múlva erőt veszünk magunkon, minden hozzávalót a turmixgépbe kanalazunk, simára turmixoljuk, ha túl tömény, vízzel hígítjuk és ha úgy gondoljuk, hogy hidegen még jobb lenne, egy kis időre a hűtőbe tesszük. 

Tipp Készíthetjük úgy is, hogy a paradicsomot csak meghámozzuk és a magvas-lédús részt is a leveshez turmixoljuk, így is nagyon finom. A kenyér is elhagyható belőle, és hűteni sem muszáj! Magában, vagy bármilyen sós sajttal tálalhatjuk. 

salmorejo_2.jpg

Tarator: bolgár uborka krémlevestarator2.png

Egy igazi, finom balkán leves, amit különféle verzióban készítenek a török, görög, albán, izraeli, libanoni, de még a szír és perzsa konyhákban is. Hiszen az uborka is tudja, amit a paradicsom: remekül hűsít, ezért valódi nyári leves készülhet belőle. 

Hozzávalók: 1 db. kígyóuborka, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 kis, vagy 1 nagy pohár natúr joghurt, 3-4 e.k. tejföl, kis csokor friss kapor, olívaolaj, só. Esetleg kevés durvára aprított dió, és kevés feta.

Így készül Az uborkát meghámozzuk, egy kis részét apró kockákra vágjuk, a többit összeturmixoljuk az olívaolajjal, fokhagymával, kaporral, sóval, joghurttal, ha szükséges, egy kis vizet is adhatunk hozzá. Belekeverjük a felkockázott uborkát, és a dióval, fetával megszórva (vagy anélkül, magában), friss kenyérrel tálaljuk.

tarator.png


avokádó krém leves.jpgAvokádó krémleves

Amazóniai hagyományos leves, aminek eredeti nevét nem találtam meg, de ez mit se von le kellemes, krémes, hűsítő jellegéből. 

Hozzávalók: 1 érett avokádó (ha még nem puha, tegyük papírzacskóba egy almával együtt, és 1-2 nap alatt megpuhul), 4 dl. natúr joghurt, 1 dl tej, 1/2 citrom, vagy lime leve, 1/2 hagyma, felaprítva, 1 kis fokhagyma gerezd, őrölt fehér bors, szerecsendió, só.  

Így készül  Minden hozzávalót turmixoljunk krémesre, ha szükséges, egy kis vizet is adagoljunk hozzá. Ha hűvösebben szeretjük, keverjünk bele friss, aprított mentát. 

Tipp Készíthetjük zöldség- vagy húsleves alaplével is, ekkor kevesebb joghurtot keverjünk hozzá, de csak bio minőségű leveskockát használjunk. 

avokádó.jpg
Ha tetszett a poszt, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel. Cserében itt mindig tartalmas posztok várnak! A Feng shui trend blogot a FB-on is kedvelheted, ahol sok szép inspirációt találsz - amik szintén izgalmasak - de nem érnek fel egy újabb blogbejegyzéssel :)

{Képek forrása: tarator 79ideas, salmorejo pinterest, avokádó indulgy és prettylittlepieces és fengshuitrend blog} 

2013.07.28. 12:44

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása