2013.08.08. 13:40 Lázár Márta
Mini kert az erkélyen

035_1.jpg

A kert

A klasszikus feng shuiban az öröm és a feltöltődés forrása, híd a külvilág és a lakóhelyünk között, kellemes burokként öleli körbe a házat, és bennünket is.

Tökéletes, ha van egy udvarunk, ahol körös-körül fák, dús bokrok és virágok virítanak, de ha erre nincs módunk, akkor is létre hozhatunk kis kerteket, amelyek olyan élettel teli helyek, amelyek segítenek feltöltődni, és vissza nyerni az egyensúlyunkat. 

A városban élők nagy százaléka olyan lakásban él, ahol nincs lehetősége nagyobb kertet kialakítani, de ha van egy erkélyünk, vagy egy ablak előtti rész, máris ott a lehetőség egy mini kert kialakítására. Ebben ugyan nem tud majd tombolni a gyerek, sem a kutya, de az előnye pl. az, hogy könnyen kezelhető, olcsóbb, egyetlen pillantással szemrevételezhető. 

Így alakítsd ki a mini kertet

  • Tervezd meg.
  • Ne túl sok, de változatos növényekből alakítsd ki. 
  • Csak annyi növényt nevelj, amit fáradtság nélkül tudsz ápolni. Ez fontos, hiszen a kis kertnek nem plusz gondot kell jelentenie, hanem az öröm, a meditáció és a kikapcsolódás forrásává kell válnia.
  • Ha végképp nincs helyed a mini kert kialakításához, akkor elég lesz pár tő dekoratív virág.
  • Ezeket mindig párosával válaszd ki, és egymás közelében helyezd el őket. Így nemcsak esztétikusabbak, hanem egymást erősítik, jobban növekednek, fejlődnek, hiszen "van, kivel társalogniuk" :) 

030.jpgEzt kerüld el! 

Ne készíts függesztett-növény kompozíciót, mint ami a képen látható. Ez, bár modern, és látványban könnyed, légies, mégis természetellenes. Ez nem azt jelenti, hogy sose függessz fel növényeket a magasba, emlékezz, a mennyiség, a hely, és a személyek mind fontosak. Pár db. szép ámpolna növény, amelyek jól érzik magukat az erkélyen kifüggesztve, csak jót teszel magadnak, és a térnek is. 

Inspiráció

Klasszikus mini kertek

A vidéki kerteket és a természetet idéző mini kertek: futónövények, sok és dús cserepes virágok csoportjai. A ráérősöknek :)

016.jpg

018.jpg

017.jpg

020.jpg

029.jpg

Pihenő kertek kicsiben

Ha szeretsz kiülni az erkélyre. Remek feltöltődés egyszerűen.

034.jpg

021.jpg

019.jpg

016.jpg

009.jpg

022.jpg

023.jpg

003a.jpg

025.jpg

Mint egy télikert

A polcok és rajtuk a kaspók a francia vidéki téli kertek hangulatát keltik. Csak a vihar ne jöjjön :)

011.jpg

012.jpg

Műfű?

Vagy kavicsok, szőnyeg. Előnye: otthonosabbá, vagy éppen kertszerűbbé teszi a falatnyi helyet. Hátránya: több a takarítani való, cipővel nem érdemes rá lépni, mert hamar tönkre megy. 

 

003.jpg

009.jpg

 

007.jpg

008.jpg

Dekorációk

Ha kell egy hely a kedvenc csetreszeknek :) Ülőpárna, képkeret, és/vagy sok-sok növény. 

028.jpg

027_1.jpg


015.jpg

001.png

Ha tetszett a poszt, kérlek oszd meg, hogy máshoz is eljusson. A blog a  FB-on, kedveld, hogy láthasd az új blogbejegyzéseket. Szép napokat :) 

2013.08.08. 13:40

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása