2012.12.04. 14:38 Lázár Márta
Mikulás bácsi egészséges finomságai

v14.jpg

miért legyen egészséges a Mikulás ajándéka?

Mert a szervezetünknek nem az ipari cukorra van igénye. Az ipari cukorral készült édességek a szervezetet fokozottan megterhelik.  Valamilyen mértékben mindenki édesség- és cukorfüggő, és a függőséget sosem lehet megszüntetni, de ha naponta egészséges édességgel váltjuk ki, máris sokat teszünk az egészségünkért. Egészséges édességek: minőségi étcsoki, gyümölcsök, aszalt gyümölcsök, gabonák. 

A cukorfüggőség kialakulásában a cukor szinte azonnal hat, ha egy kisgyerek cukrot, vagy valami cukrosat evett, minimum 2 hét, mire elhalványul az eufória- és ízélménye, emiatt újra és újra kéri majd. Ilyenkor egészséges édességgel lehet kivezetni őt a függő időszakból. Egy kicsi gyereknek ne adjunk tömény cukros édességet, ám ha eddig a csoki volt a sláger, fokozatosan "adagoljuk", szerettessük meg vele a természetes édességeket. 

az édességek természete

Az édes íz a biztonság és szeretet kódja bennünk. Édesség kell, de nem feltétlenül cukor formájában. Ha sok csokit eszünk, az egy ideig örömöt okoz, utána pedig a kiégettség érzését. Nagyon nem mindegy, milyen édességet eszünk és veszünk magunknak, és a kicsiknek. "Az, hogy kémiailag ilyen, vagy olyan cukor, egy dolog, de az nem mindegy, hogy én azt finomított cukorként veszem fel, vagy pedig fél órán át rágom azt a szilvát, és egyúttal egy csomó jó rostot, növényi savat, meg hatóanyagot, vitamint, ásványi anyagot is felveszek. A szénhidrátokat 2 nagy csoportra kell osztani, az egyik az, amely rögtön felszívódik, rögtön megemeli a vércukorszintet, méghozzá pillanatok alatt, s utána elég, ez pl. egy cukorka, csoki, fagyi, süti, bármi. Tehát ha én megettem fél tábla csokit, akkor 15 perc múlva a vércukrom 50%-al meg fog emelkedni, ha pont mínuszban voltam, akkor az ideig-óráig nagyon jó, pl. az intenzív szellemi, vagy fizikai munka (vizsga, kétkezi munkák) esetében ez igen jó. De ha ezt mindennap csináljuk, akkor van baj, mert felugrik a cukorszint másfélszeresére, mint kéne, utána leesik, méghozzá a mínuszba, de még mielőtt leesne, az inzulintermelést serkenti. 5 perc múlva lesz egy inzulincsúcs, s utána az is le fog esni, és ez kimeríti az inzulintermelést, főleg a receptorokat, ami az inzulint felfogja, és így ki lehet alakítani egy II-es típusú cukorbetegséget, pláne ha az illető még sok zsírt is eszik." (Részlet Prof. Dr. Fekete Sándor György véleményéből a cukorról és az édességekről. A teljes interjú itt olvasható)

eredetileg

Szt. Miklós, és rokona, a Mikulás nem osztogatott cukrot a gyermekeknek. Almát, diót és mogyorót dugott a csizmába, és ez úgy 60 évvel ezelőtt valódi kincsnek számított, ám ha bele gondolunk, ma is kincs a gyermeki- és felnőtt szervezetnek. Ne engedjünk a megszokásnak, a reklámok csábításának, adjunk a kicsiknek is egészséges édességeket! Az alábbiakban 6 bevált és egészséges édesség receptjét találjuk. Ha magunk készítjük el, annak előnye, hogy biztosan mentes lesz az adalékanyagoktól. Ráadásul a szeretet is több lesz benne :) 

Receptek


1. Kis bajnokok müzliszelete

cs8.jpg

Hozzávalók egy nagy adaghoz

10 dkg vaj, 18 dkg zabpehely, 2 e. k. kakaópor, vagy karobpor, 3 ek. darált földimogyoró, 15 dkg mazsola, 15 dkg darált dió, vagy kókuszreszelék, 2 ek. méz, 5 dkg napraforgómag, 3 ek. szezámmag, 1 kiskanál fahéj, 2-3 ek. méz

Így készül

A vajat lassan felolvasztjuk, és belekeverjük a zabpelyhet. Kicsit pirítjuk, majd hozzákeverjük az összes többi hozzávalót, jól összedolgozzuk, és egy zsírpapírral kibélelt formába nyomkodjuk. 1-2 órára hűtőbe tesszük, majd ujjnyi szeletekre vágjuk és mindegyik szeletet becsomagoljuk celofánba, vagy zsírpapírba. Kössük át aranyfonállal, vagy színes cérnával. 

2. Aszalt gyümölcs füzér

cs10.jpg

A füzér szépségben is megállja a helyét, színei gyönyörűek, íze pedig változatos. Hatása: a vércukorszintet nem emeli drasztikusan, a benne lévő tápláló anyagok és cukrok lassan szívódnak fel, és a szervezetet nem terhelik meg, tartalmazzák a szükséges vitaminokat és nyomelemeket, ásványi anyagokat.

Hozzávalók Magozott datolya, aranymazsola, Thompson mazsola, füge, aszalt szilva, dióbél, aszalt sárgabarack, meggy, stb. Egy hosszabb, közepesen vastag cérnára változatosan fűzzük fel az aszalt gyümölcsöket, és csomagoljuk celofánba, kössük át aranycérnával, vagy színes szalaggal. 


3. Egyszerű-nagyszerű mákos golyó

cs7.jpg

Hozzávalók egy nagyobb adaghoz

2 csésze finomra darált mák

1 csésze hámozott mandula, kesudió, vagy dió

½ csésze 20 percre beáztatott mazsola

2 ek. méz, őrölt vanília

Így készül 

A mákot daráljuk finomra mák- vagy kávédarálóban, majd a többi hozzávalóval együtt tegyük egy robotgépbe, és dolgozzuk össze. Formázzunk belőle golyókat, majd forgassuk meg őket kókuszreszelékben.

4. Citromos, erősítő mákgolyó

cs1.jpg

Hozzávalók

1/2 csésze napraforgómag
1/2 csésze kókuszreszelék
1 1/2 tk finomra reszelt citromhéj
1/2 tk őrölt gyömbér
1/4 tk tengeri só
1/3 csésze jól megtömve magozott datolyával (a puhább fajta)
1 ek mák
1 ek cukrozatlan almaszósz, vagy alma juice

Így készül

Robotgép acél késes részébe dobáld bele egymás után: szotyi, kókusz, citrom, gyömbér, só. Következik 30 mp aprítás. Ezután bele a datolya újabb 15 mp-re. Bele a mák és az almaszósz és addig dolgozd, amíg össze nem áll. Formálj golyókat, tedd dobozba, zárd le és rakd a hűtőbe. Ha nem találsz puha datolyát, használj mazsolát, amit pár órára beáztattál langyos vízbe. (Recept innét) 

5. Csokis gesztenyegolyó

cs4.jpg

Hozzávalók

25 dkg gesztenyemassza

10 dkg étcsokoládé + 5 dkg igazi vaj

Így készül

A gesztenyemasszát szobahőmérsékleten hagyjuk felolvadni, majd vizes kézzel törjünk egyenlő, kis darabokat belőle, és formázzunk belőlük golyókat.

Amikor mind elkészült, a darabokra vágott csokoládét lassú tűzön olvasszuk fel a vajjal, majd temperáljuk (lassan hűtsük vissza).

Egy villa segítségével forgassuk bele a golyókat, majd óvatosan, hogy ne sértsük a bevonatot, helyezzük rácsra (akár a sütő rácsa is megteszi, ha nem túl nagyok a rések), hagyjuk megszikkadni és rakjuk a hűtőbe. Celofánba, vagy dobozkába csomagoljuk. 

Tipp

Ha megpróbálkoznánk egy bonyolultabb, ízletes gesztenye-trüffellel is, akkor süssünk, vagy főzzünk gesztenyét, daráljuk le, adjunk hozzá cukormentes lekvárt, pici olíva olajat, étcsokit, és gyúrjuk masszává, majd mártsuk csokiba. 

6. Müzligolyók

cs5.jpg

Hozzávalók

1 dl tej

25 dkg zabpehely

5 dkg vaj

4 ek méz

1 ek kakaópor

2 ek. vörös áfonya, vagy aszalt meggy

5 dkg kókuszreszelék

reszelt étcsoki (reszelő finom részén reszeljük le)

Így készül

A tejet felforraljuk, majd leforrázzuk a zabpelyhet, belekeverjük a vajat, és kihűtjük. Hozzáadjuk a mazsolát, áfonyát, mézet, kakaóport,  és annyi meleg vizet, hogy könnyen gyúrható massza legyen. Hűtőszekrényben 1-2 órán át állni hagyjuk. Utána vizes kézzel gombócokat formálunk, és meghempergetjük a kókuszreszelékben a felét, a többit pedig a csokireszelékben.

007_1.jpg

005.jpg

002_4.jpg

v3_1.jpg

{Képek forrása: laschancetraining, dailybitesblog,  google, pinterest}

Ha tetszett a poszt, köszönöm, ha megosztod! A blogot a Facebook-on itt kedvelheted. Friss posztokat láthatsz, ha a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület kattintod. Szép napokat :) 

2012.12.04. 14:38

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása