2010.12.09. 12:35 Lázár Márta
Élményt adj, ne tárgyakat

kapucíno_1.jpg

1. rész

A szeretet - és az ajándékozás ünnepe együtt jár a kérdésekkel, kinek-mit, hol, mennyiért vegyünk. Lehet, hogy elég egy jól megválasztott élmény-ajándék! Az alábbiakban a 10 leggyakoribb élmény-pótlék mellé ötleteket adunk, hogy az ajándék ne csak pót-élmény, hanem valódi feltöltődés forrása legyen. 

Élmények

Életünk folyamán, születésünktől kezdve élményeket és tapasztalatokat szerzünk. Ezek beépülnek és alakítják egyéniségünket, sőt, sorsunkat. Más élményt akar a gyermek, és mást a felnőtt.

A gyermek olyat, amiben van mozgalmasság, érdekesség, vidámság, ami őt aktivitásra serkenti.

A felnőtt olyat, ami megnyugtat, kikapcsol, ellazít. A klasszikus felnőtt ajándékok csipet luxussal járnak, és a jól-lét érzését erősítő eszközök.

A legkelendőbb ünnepi ajándék a közös étkezés. Erősíti a hova tartozásunkat, a közösség-élményt, a „nem vagyok egyedül a világban”-t. Akivel ugyanazt az ételt esszük, azzal egy kicsit eggyé is válunk.

Sajnos, a gyerekek nem feltétlenül élményként, katarzisként élik át, csak átesnek rajta, hiszen önmagukat nem élik át, nem azonosulnak feltétlenül a sültek és mártások mibenlétével :) Ezzel ellentétben a felnőtt átadja magát az étkezés kellemének, kisimul és megszelídül, esetenként felvillanyozódik, ha eszik valami jót.

Az évek múlásával a dinamikus, ön-tapasztalási élményeket - mint amilyen a hóban-hempergés, a csúszkálás a jégen, éneklés, jókedvű kiabálás, stb. - mindinkább tárgyak- és pót élmények váltják föl. Úgy veszítjük el a rugalmasságunkat, hogy észre se vesszük... Már nem csatangolunk az utcán a barátokkal úgy, hogy aznap csak egy kiflit ettünk, nem ülünk be fél délutánra a Múzeum kertbe az életről beszélgetni, nem heverünk le a park füvébe, vagy az erdőben, nem vonatozunk le szombaton a borfesztiválra, nem nézzük a vizet, ahogy hömpölyög, majd hirtelen ötlettől vezérelve nem lógatjuk bele a lábunkat, és nem fröcsköljük össze a barátunkat, s ez így jól van, ha van valami egyéb jó élmény helyette!

A felnőtt létnek keretei, ritmusa, kötöttségei vannak, amiknek boldogan és erőnkön felül eleget akarunk tenni, ám közben elfeledkezünk magunkról. És a másikról. Kialakulnak pótszokások, amik az élményt hivatottak helyettesíteni. És ezek a pót-élmények végül annyira beépülnek, hogy nem tudunk nélkülük meglenni. Fontos: nem baj, ha élmény a nassolás, az evés, a blogolás, stb., de ha csak ez marad, mint forrás, akkor sajnos egyre szegényebbé válunk legbelül. 

A 10 leggyakoribb pót - élmény helyett valódi élmény ajándékok

1. Étkezés, evés, főzzünk-valami finomat! A legkönnyebben- és fantáziadúsabban megszerezhető élmény. Sikere van annál is, aki adja, annál is, aki kapja. Azt, aki vendégül lát, automatikusan tisztelet és megbecsülés övezi.

Tovább fejlesztett élmény: főző-sütő tanfolyam, vagy közös főzés családdal, barátokkal. 

003.jpg

2. Csoki, capuccino, kávé, cukorka, süti, péksüti, bonbon, italok, cigi A magány, stressz, szomorúság, szeretet, szeretkezés-mentesség, és más egyebek pótszerei. A csoki világosbarna, édes és olvadó, amiben a kakaó tartalom kevés, a töltelék sok. Voltaképpen tömény cukor.

Tovább fejlesztett csoki-élmény: jóféle étcsoki + vörös bor, vagy étcsoki + pezsgő, étcsoki+sajt+dió csomagban.

3. Egészséges rágcsák nassolása és lekvárfüggőség. Azok művelik, akik a lelkiismeretüket könnyítik azzal, hogy „ez mégiscsak egészséges”, illetve „a lekvár mégicsak gyümölcs, és a gyümölcsben van vitamin.” :DD

Tovább fejlesztett nassolás: sétálj ki a megajándékozottal az erdőbe, kirándulj, és miközben vele nassolsz, csodáljátok meg a panorámát. Egy kis termosz forralt bor is jól fog esni :)

075.jpg

4. Vásárlás Ha van egy kis pénz, máris lehet újdonságot venni. A vizuális szomjat csillapítja, és rövid időre katarzissal telítődni.

Tovább fejlesztett élmény: szelektáld ki a 3 évnél régebben nem használt ruháidat, és vidd el egy átvevő helyre. 

5. Magazin lapozgatás Ha hiányoznak a valódi élmények, az élet bármely területét érintő magazint beszerezhetünk, ami egy időre kissé felszínesen jóllakat.

Tovább fejlesztett élmény: Ha korcsolyázol, síelsz, vagy futsz, sétálsz egy jót a hideg időben, majd beülsz valahová, a forró tea mellett milyen jó lesz magazint lapozgatni. 

020.jpg

6. Reklámújság lapozgatás, ha nincs elég pénzünk, vagy sajnáljuk magazinokra. Míg a magazinok tematikusan adnak egy kis felfrissülést, a reklámújságok kizárólag arra ösztönöznek, hogy folyamatos legyen a hiányérzetünk, és érdeklődésünk arra irányuljon, hogy kihasználjuk az éppen futó akciókat. Ha ezt a passziót űzzük, egy idő után minőségromlás éri az ízlésünket.

Tovább fejlesztett élmény: tarts egy reklámújság-böjtöt. Helyette lapozz fel egy művészeti-, vagy fotóalbumot, esetleg nézegesd a régi, családi fotótárat és emlékezz... 

7. Skypeolás Az élő beszélgetés pótszere. Ha valaki folyton akarja, akkor a találkozás illúzióját éli át.

Tovább fejlesztett élmény: menj és találkozz igaziból is azzal, akivel szívesen beszélgetsz. Egy ilyen találkozás 15 skypeolással ér fel!

8. Emailezés, blog olvasás. A párbeszéd, lelkizés, kikapcsolódás, kapcsolatépítés alternatívája.Ha hiányzik egy baráti csevely.

Tovább fejlesztett élmény: önismereti foglalkozások, mozgás, tánc kurzus.

9. Blogolás, fb-kommentezés, stb. – ha szeretnénk megmutatni a világnak, kik és mik vagyunk, mennyit érünk, de nincs más, mint a blog, könnyen függővé válhatunk.

Tovább fejlesztett élmény: internet-mentes időszakok, csend meditáció. 

049.jpg

10. Autózás A szabadság, függetlenség, a magam ura vagyok életérzés eszköze. A mozgás, testedzés pótszere. Adrenalinnal dúsított formája a veszélyes kalandokat pótolja.

Tovább fejlesztett élmény: kalandpark, síelés, és a csapat sportok. 

És van még jó néhány, most csak párat néztünk meg :) Ismétlem, mindez, a magazinolvasás, lekváros kenyér…stb., önmagában nem rosszha periodikusan műveljük. Ha mindennapossá válnak, vagy nem tudunk nélküle meglenni, már függőségről van szó. A függőség csapdája, hogy érdeklődésünk egyoldalúvá válik, és a színes valóság helyett csak szegmensek jutnak el hozzánk. 

063_1.jpg

(A 2. részben további élmény-ajándék ötleteket találunk.)

Ha tetszik a poszt, kérlek, oszd meg barátaiddal is. Likeold a blogot itt, és kérj értesítést, hogy láthasd az új bejegyzéseket. Szép napokat! 

2010.12.09. 12:35

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra