2010.12.29. 01:37 Lázár Márta
Gyógyító ételek - December

red-and-wood-dining-room-livingetc-housetohome.jpg

Gyömbértea, saláta, hagymaleves, és még...!

A hagyományos kínai orvoslás szerint a bajokat könnyebb megelőzni, mint gyógyítani, s a megelőzés egyik módja a helyes étkezés. Vagyis változatosan és tudatosan enni olyan ételeket, amelyek melegítik a szervezetet, illetve erősítik az immunrendszert. Télen különösen fontos, hogy ne éhgyomorra, hanem egy csésze meleg tea elfogyasztása után együnk. A meleg italok beindítják a gyomorműködést, és felkészítik a tápanyagok fogadására. Jó, ha a teázástól eltelik legalább 20 perc, ez alatt kényelmesen elkészíthetünk egy friss cékla-alma salátát. Bár nem hangzanak valami vonzón, s a küllemük is elég szerény, a gabonakásák a leghasznosabb téli étkek, szervezetünk működését kiegyensúlyozzák, ezért hetente legalább kétszer főzzünk ilyent reggelire, vagy vacsorára.

Mért ne müzlit együnk? Mert az nem tartalmaz elegendő hőt, illetve nehezebben emészthető.Télen még a müzlihez illő hideg joghurt, kefir se nagyon javallott, mivel testünk középponti részét lehűtik, így fölösleges „visszamelegítő”munkát adnak a szervezetnek, és lehetőséget a betegségek megjelenésének.

gyomber_tea.jpg

Ha megfáztunk

hagyjuk ki a cukrot és mindenféle cukrozott ételt az étrendünkből, csakúgy, mint az állati eredetű ételeket, mert ezek fokozzák a gyulladásos folyamatokat. Utána pedig használjuk a jól bevált népi gyógymódokat. A homeopátiás szerek segítik a szervezet öngyógyító törekvéseit, és hozzá járulnak, hogy a testünkben keletkezett hiányok, vagy energia blokkok feloldódjanak. A gyógyszeripar termékei durvábban szólnak bele a gyógyulás folyamatába, persze ha szükség van rá, akkor nem lehet ezeket se mellőzni.

Receptek

Ezek az ételek-italok segítik a gyógyulást, és hatékonyak a megelőzésben is. A hideg időszakokban minden héten fogyasszunk legalább 2-3 alkalommal valamelyikből. A recepteket az elemek sorrendjében állítottam össze, ahogy a kínai öt elem rendszer ajánlja. Ez alapján minden hozzávaló besorolható valamely elemi energiához, s ha igazán tápláló ételt szeretnénk, akkor az elemek építő, egymást követő sorrendjét használjuk. Amilyen elemmel fejezzük be az elkészítést, olyan dominanciájú lesz az ételünk.

1. Gyömbértea

A legfontosabb megelőző-gyógyító ital, amihez csupán friss gyömbér és forró víz kell. Így készül: Egy l forrásban lévő vízbe dobjunk 1-2 ujjnyi frissen reszelt gyömbért, lassan forraljuk 1 percig, hagyjuk állni, majd szűrjük le. Hatása: antiszeptikus, erősítő, melegítő, megfázáskor, vagy megelőzésre nagyon hatásos.

2. Egészség-saláta

A legfinomabb gyógyító saláta, megfázáskor is hatásos.

sali.jpg

Hozzávalók 1 személyre:

1 alma /Fa

1 citrom /Fa

1 kicsi nyers cékla /Föld

1-2 evőkanál méz /Föld, azaz kiegyensúlyozó, erősítő, tápláló hatás

Így készül: Hámozzuk meg, majd reszeljük finomra az almát. Facsarjuk rá a citromlevet. Hámozzuk meg, és reszeljük hozzá a céklát. Kis fakanállal jól keverjük össze, majd csurgassunk rá egy kis mézet. Nem muszáj állni hagynunk, rögtön fogyaszthatjuk reggelire, tízóraira, uzsonnára. Hatása: vérképző, segíti a legnemesebb szerveinket (szívet, májat, vesét).

 3. Hagymaleves mandulával

leves.jpg


Hozzávalók:

2-3 liter forró víz /Tűz

4 db. krumpli/Föld

2-3 db. hagyma, vagy ennek megfelelően póréhagyma, hüvelyknyi gyömbér, csipet fehér bors /Fém

Só/Víz

Rozmaring /Tűz; Mogyoró, mandula, olaj /Föld

Így készül: Forró vízben, amibe egy kanál olajat tettél, főzzél megtisztított, feldarabolt krumplit, ha megfőtt, vedd ki, és a forró vízzel krémesítsd. A főzővízben főzd meg a szeletelt hagymát a gyömbérrel, majd fűszerezd fehér borssal, sóval. Öntsél bele kevés citromlét, majd szórj bele rozmaringot. Add hozzá a pürésített krumplit (ha sűrűbben ízlik, több krumplit lehet bele főzni), és tálaláskor szórj rá őrölt mandulát, vagy mogyorót. Ha valakinek fáj a torka ezt hagyja ki, mert az őrölt csonthéjasok irritálják a gyulladt torkot. Meleg pirítóssal tálald.
Hatása: nagyon melegítő, erősíti a vesét és az immunrendszert.

4. Gyömbéres lencse

lentil_1.jpg


Hozzávalók:

Diónyi vaj, vagy olaj /Föld

2 db. sárgarépa /Föld

1 hagyma /Fém

Hüvelyknyi gyömbér (meghámozva, megreszelve) /Fém

Fehér bors /Fém

Lencse, só /Víz

Petrezselyemzöld, ciromlé /Fa

Kurkuma, curry, pirospaprika/Tűz

Fahéj / Föld

Így készül: Forró edénybe dobjál vajat, majd a reszelt sárgarépát, apróra vágott hagymát, gyömbért, fehér borsot, és az előzőleg áztatott-leöblített lencsét. Jól keverd össze, öntsd fel vízzel, lassan főzd meg, sózd meg, szórj bele petrezselyem zöldet, currykeveréket, pár csepp olajat, fahéjat, fehér borsot, sózd meg, csepegtess bele citromlét, majd szórj még bele kurkumát, pirospaprikát. Tálald előzőleg megfőtt, majd karikára vágott-sült krumplival, és salátával.
Hatása: melegítő, náthát elűző.

Saláták

A következő saláták a máj- és epeműködést szabályozzák, emellett salaktalanító, és ellenálló képességet fokozó hatásúak.

5. Fekete retek saláta

Hozzávalók: Olíva olaj, (kb. egy evőkanálnyi), fekete retek, lila hagyma, citrom.

Így készül: Tegyük egy edénybe az olajat (Föld), reszeljük meg a retket (Fém), keverjük el az olajjal, majd vágjuk apróra a lila hagymát (Fém), keverjük össze őket, kicsit sózzuk meg (Víz), és csurgassunk rá egy pici citromlevet (Fa). 

6. Savanyú káposztasaláta

Vágjuk apróra a savanyú káposztát (Föld), keverjünk hozzá egy kis olíva-, vagy hidegen sajtolt olajat (Föld), fölszeletelt, vagy kockára vágott lila hagymát (Fém), esetleg egy kis kakukkfüvet (Fém).

sali2.jpg

Gabonakásák

7. Búza

Egy kisebb lábosba töltsünk vizet (Víz), majd tegyük föl melegedni. Amikor langyos, szórjunk bele búzapelyhet (Fa). Hagyjuk fölforrni (Tűz), míg a szemek kibomlanak. Adjunk hozzá mazsolát, vagy aszalt szilvát, vagy aszalt sárgabarackot, esetleg banánt, de a banánnal már ne főzzük. Tegyünk bele egy kis vajat, vagy ghít, húzzuk félre a tűzről, és szórjunk bele egy kis mogyorót, vagy napraforgómagot, vagy diót, illetve egy pici mézet és fahéjat (mindegyik a Föld elemhez tartozik).  Hatása: erősítő, kiegyensúlyozó. Sokféleképpen tudjuk variálni, pl. főzhetünk bele a búzapehely után almát, körtét.

8. Zabkása

k1.jpg

Először a lábosba szórjuk bele a zabpelyhet (Fém), majd öntsük fel vízzel (Víz), szórjunk rá reszelt citromhéjat (Fa), főzzük meg, majd keverjünk bele kakaót (Tűz), mézet (Föld), és fahéjat (Föld).

9. Rozs

A rozs/pehely tűz energiát hordoz, ezért ha ebből készítjük, akkor előbb kezdjük azzal, hogy vizet forralunk, majd a forró vízbe (Tűz) szórjuk bele a rozspelyhet, és folytassuk a Föld energiájú komponensekkel.

10. Kukorica kása

Föld jellegű, nagyon erősítő, légutakat tisztító hatású. Sós formájában sokféle hozzá valóval társíthatjuk (sajt, juhtúró, párolt zöldségek, gomba), ekkor igen jó hozzá a savanyú káposztasaláta, vagy a fekete retek. Édes formájában dióval, mézzel, mákkal ehetjük, fahéjjal megszórva.

Ha narancshéjat (Fa) és egy kifacsart narancs levét és teában főtt mazsolát (Föld) keverünk bele, finom, friss kása lesz belőle.

11. Hajtogatott polenta

sajtos_polenta_1_b.jpg

Így készül 

Sűrű kukoricakását főzünk, majd serpenyőbe simítjuk (vizes kanállal), sajtot szórunk rá, megvárjuk, míg ráolvad, megfordítjuk, a másik oldalára is sajtot szórunk, mindkét felén megsütjük, és még forrón sajtot szeletelünk rá, egyik felét ráhajtjuk, tetejét fokhagymás-sajtos gömbökkel díszítjük. Készíthetjük akkora változatban, mint egy meleg szendvicset, így vendégváró étel is lehet belőle.

Vegán változat

A kukoricalepényre kenjünk pirított-őrölt szezámmag + olaj + fokhagyma + só keverékéből készült krémet, hajtsuk össze, és fogyasszuk olajbogyóval, és citromlével kevert tormás céklasalátával.

Ha tetszik a poszt, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson :) A blogot a FB-on is kedvelheted, kövesd, hogy értesülj az új posztokról :) Szép napokat :) 

2010.12.29. 01:37

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása