2011.02.07. 08:09 Lázár Márta
Pink variációk

s3.jpg

Pantone Év színe: honeysuckle, azaz tatárlonc, vagyis: pink! Itt írtunk a színről. Nézzük meg, milyen lehetőségeket rejt ez a szín a lakáson belül, milyen impulzusokat hordoz, és hogyan érdemes használnunk. 

Rózsaszín/Pink

A „rózsaszín” feminin jellegű szó. Gyöngédség, babaság, békés idealizmus sugárzik felőle. Nem véletlenek a ’rózsaszínű álom’, vagy ’rózsaszín szemüvegen át látni a világot’ közhelyek, amik idealista, romantikus kisugárzását hangsúlyozzák. A felnőtt kapaszkodását egy nem létező, könnyed világba, ahol minden derűs és nyugodt.

Bár sokkal lágyabb, mint a vörös, mégis határozott szín, akárhol is bukkanjon fel, meglepetést okoz.

Pink-stílus

Az elmúlt évtizedek folyamán a rózsaszín önállósult, megmutatta erőteljes voltát, és elkezdte ledobni a hozzá kapcsolódó előítéleteket. Visszatérő szín lett a divatban, sőt, a férfi öltözékekben is, ahol egyáltalán nem feminin, hanem éppen határozott, modern és egyéni!

A design és lakberendezés egyik sikkes színe lett,

elég, ha csak Jamie Oliver Fifteen éttermére gondolunk,

ff6.png

vagy az írországi „g”-hotelre,

f_g-hotel-galway.png

x4.jpg

x3.jpg

x2.jpg

vagy a müncheni Nektar étteremre, amelyekben alap a rózsaszín.

x5_nektar.jpg

Pink a korokban, régiókban

A nagyvilág lakberendezésében régtől jelen van, pl. az 1720-as évek angol városi-, vagy az amerikai koloniál házaiban, az itáliai és francia klasszicista szalonokban. Itt gyakran használják különböző felületeken (fal, kárpit, selyemtapéta). A regionális stílusok közül a mediterrán, ezen belül is a toszkán használja, alapszín a mexikói lakberendezésben, ahol az erős okker társaságában fordul elő, illetve gyakran fordul elő a modern marokkói lakásbelsőkben.  

f_pink_morocco.jpg

Árnyalatok

Attól függően, hogy erősebb, vagy szolidabb árnyalatról van-e szó, más és más a hatása. Lehet drámai, ódivatú, és nagyon modern is.  Közös bennük, hogy megnyugvást, biztonságot, erőt és derűt sugároznak. Aktuális árnyalatát a Pantone direkt azért választotta, hogy a válságokkal teli mában a vizualitás szintjén is vissza tudjunk térni a magabiztossághoz. Fel a fejjel! – mondja a pink. A tatárlonc színe energikus, konkrét, merész, dinamizmust és optimizmust hordoz. Induljunk el a lonctól. A képen egy csupa-zöld erkélyen virít, színével azonnal feldobja az összképet.

pink.jpg

Kóstoljuk meg

Ha azt hinnénk, hogy ritka ez a szín, elég csak a tavaszra, nyárra gondolunk, ahol finom falatok formájában újra meg újra feltűnik. A hónapos retek, az eper, málna, a cékla saláta almával, tejszínhabbal… mind édeskés, zamatos, friss. A tudományos kutatások szerint minden piros és erős rózsaszínű zöldség-gyümölcs vérképző hatású, nem csoda, ha a vitalitást a látványban is hordozzák.

Olykor elég belőle egy csipetnyi, mint egy ruhán a kiegészítő. Az erkély zöld sarka, a hátteret adó alapszín, a zöld, a pihenő fotel sárgája, és a pici pink loncvirág azonos intenzitással bír, így alkot egységet.

Halvány + élénk

A rózsaszín leghalványabb árnyalatai is életerőt sugároznak, egyszerre megnyugtatóak és dinamikusak, ezt ne felejtsük, ha bármelyik szobában használjuk. Körülölel, mint egykor az anyaméh, megvédelmez és segít a világosabb gondolkodásban.

Ha a rózsaszínt, pinket falszínként használjuk, egyik lehetőség az, ha az adott szín halvány és élénk árnyalatait választjuk egymás mellé. Egyik fal lehet sötétebb, általában az, amely több fényt kap, az árnyékban lévő színek ugyanis még sötétebbnek tűnnek, a szomszédos 2-3 fal pedig világosabb. Az összhatás modern és finom lesz. Ha nem akarjuk színezni az összes falat, befesthetünk csupán egyet, és a bútorokon, vagy kiegészítőkön használhatunk egy következő árnyalatot. Néhány festékminta változatot készítettem erre a halvány-élénk receptre, kiinduló színként a Pantone által meghatározott árnyalatokat kerestem. A képekkel is ezt a tendenciát próbálom elcsípni. A további részekben majd megnézzük, hogy mutat más színekkel, illetve különböző helyiségekben.  

x7.jpg

x8.jpg

x9.jpg

 

 

 

   

s12.jpg

s9.jpg

 Ha tetszik a poszt, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel. A blogot a FB-on is kedvelheted, kövesd, hogy értesülj az új posztokról :) Szép napokat :) 

2011.02.07. 08:09

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása