2011.09.15. 15:30 Lázár Márta
Gyógyító ételek – Szeptember

a1.jpg

Szeptember az ősz nyitánya, energiáját az elnyugvó Föld jelleg uralja. Ami az év folyamán fokozatosan fölserkent, kiterebélyesedett, és egy ideig kulminált, most átfordul, és leszáll, lehanyatlik. Mindez fokozatosan történik, szinte észrevétlenül, de kérlelhetetlen erővel.

Ez az év köre, mely mindenben, ami az embereket elementárisan megmozgatja, látható. A virágba borulástól a termésig hajló ív, az emberi kapcsolatok, egy nap, egy hét lefolyása, egy terv, projekt kibontakozása, az emberi életnek, de akár a szeretkezésnek a ritmusa is ezt a törvényszerű folyamatot követi.

A Föld jelleg az évszakok közti átmenetekben is érvényesül, ám dominanciája éppen a nyárutóra esik. A természetben, és az emberi szervezetben is visszahúzódás indul el. Testi szinten a gyomor, lép, hasnyálmirigy tartozik az ellenőrzése alá. A hozzá tartozó íz az édes.

Az „édes”-ről sokunknak a csoki, fagyi, bonbon, nápolyi, stb. jutnak eszünkbe. Ezek az ipari édességek agresszíven dominálják a boltok polcait, és tudatunkat is. Pedig az összes gabona, a legtöbb zöldség, tejtermék és hús édeskés ízű, a gyümölcsök tele vannak természetes cukrokkal, melyek a szervezetben kíméletesen és jótékonyan szívódnak fel. A Föld időszakaiban a testi energiák is visszahúzódnak, az immunrendszer érzékenyebbé válik, a Föld jellegű ételek, a természetes édes ízek ezeket erősíteni tudják.

A Föld a hastájék, s ezzel együtt a középpont, a nyugalom, kiegyensúlyozottság és önbizalom, önbecsülés, akaraterő, kitartás lakhelye. A has dolgoz fel mindent, táplálékot és élményeket egyaránt. Amikor konkrét és átvitt értelemben problémánk van az emésztéssel, a Föld működése nem kielégítő, és a testközép gyengül, ami maga után vonja az immunrendszer gyengülését is.

A Földet gyengíti még: a kapkodás, a problémákon való rágódás, az "éretlen" viselkedés, ha nem tudunk nemet mondani a kellemetlen helyzetekre, ha mindig mindent ellenőrizni szeretnénk, és nem tudunk "hasból" élni, illetve a hideg ételek és italok, a túl lenge öltözék.

osz10c.jpg

Erősítsük a 'Földet'

Érzelmi megerősítés Ha megpróbálunk alapból nem-agyalni és aggódni mindenen, hanem bízunk abban, hogy a dolgok – bármi ellenére is - a legjobban fognak alakulni. Ha el tudjuk hinni, észre tudjuk venni és ki tudjuk bontani érett, és teljes értékű emberként magunkat. Ha ezekkel nehézségünk van, végezzünk önbizalom-erősítő gyakorlatokat. Pl. pozitív mondat ismétlése, ima, meditáció, mosoly-terápia, tánc, futás, relaxáció.

Fizikai megerősítés Az önbizalomra különösen jó hatással vannak a hasizom-gyakorlatok, főleg a pilates- és callanetics jellegűek, a hastájékra ható jóga gyakorlatok, valamint az aranysárga színnel végzett vizualizáció.

Erősítés étkezéssel 1. Ne agyaljunk azon, hogy amit éppen eszünk, mit tartalmaz, bio- nem bio, hízlal, nem hízlal, stb. 2. Válasszunk egészséges alapanyagokat, csökkentsük a műcukrokat. 3. Próbáljunk meg a hastájék domináns időszakában, vagyis délelőtt, 7-11 óra között jóllakni telítő, édes ételekkel. Ilyenek: első sorban a gabonakásák (pehelyből főzve, cukor helyett mézzel, vagy mazsolával, banánnal, fahéjjal édesítve), zöldségkrém, szezámvaj, rántotta, tejszínes és tejes ételek, mini palacsinta juharsziruppal, vagy fahéjas-mézes diókrémmel, kölespuding, dió, mogyoró, és más olajos magvak, zöldségsaláta, vajas kenyér, meleg szendvics – ezek mind a Föld elemet képviselik. 4. Ha délelőtt, amikor a szervezetünknek a természetes édesre, illetve a Föld elemre van szüksége, ilyesmiket eszünk, akkor délután kevésbé kívánjuk a műédességeket, ami nemcsak testünk egyensúlyát erősíti, hanem némi karcsúsodással is jár, és érzelmileg is kiegyensúlyoz. Ha mégis kívánnánk az édességet, csillapítsuk a nyárutó-adta gyümölcsökkel.

Föld jellegű ételek még: amarant, fehér rizs, kukorica, köles, árpa, gomba, édeskés sajtok, tökfélék, gyökérzöldségek, édes gyümölcsök, méz, juharszirup, stevia, olajos magvak, tojás, tofu, szója, vanília, ánizs. 

osz8.jpg

Tetszett? Kedveld, ajánld, és olvasd máskor is :) Szívesen látlak tartalmas posztokkal :) Blog fb oldaláért ide katt

2011.09.15. 15:30

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása