2011.10.04. 16:40 Lázár Márta
A Trendi burzsuj és Napfivér

Az, akiből Assisi Szent Ferenc lett, az a szépséges ifjú nem volt csöndes természetű, fennhéjázó és kötekedő volt, afféle szangvinikus-kolerikus keverék, sudár termetű, „szeme kerek, ahányat lát, annyit szeret”, úgy szállt el vele az élet, mint szitakötőtánc.

Szerette az ízeket, kifinomult gourmet volt, ruhái a legfinomabb kelméből készültek, hiszen apja korabeli vállalkozó volt.  Felcsapott katonának, mert menőzni akart, s legott valami titkos kór leverte a lábáról. Halálosan unatkozott, és semmi más olvasmánya nem lévén, a Szentírást kezdte böngészni, majd valami imakönyvet. Hosszú napokon át feküdt tehetetlenül, betegsége több mint egy évig tartott. Utána más ember lett, elhagyta addigi életét, egy darab rongyba burkolózott, száraz kenyéren, vagy inkább a semmin élt.

Az olasz divat, design és építészet világhírű, akárcsak ő, mégsem említik őt egy lapon velük. Ma az ő napja van, s mert értett az állatok nyelvén, és a környéken puszító vadat szavaival megszelídítette, az állatok napját is az ő nevéhez kötik.

Ha most élne, nyilván bolondnak, ezoterikus őrültnek tartanánk, mert nekünk idegen az ilyesmi. A meditáció, diszkrét önmegvalósítás, az nem. Amit ő csinált, az igen.

Mit gondoltok, van ennek értelme? Kivonulni a világból, elfelejteni, hogy ki vagy, mi a neved, rangod, múltad, a napodat 3.30-kor imával kezdeni, zsolozsmával, misével, elmélkedéssel folytatni, hosszú órákon át térdelve gubbasztani, utána 3 falat reggelivel, majd fizikai munkával folytatni, amiért nem kapsz fizetést soha, délben újra ima, zsolozsma, szerény ebéd, aztán levezetésül elmélkedés, majd munka, délután a kötelező kontempláció, utána ima, zsolozsma, vacsora, ima, elmélkedés, lefekvés, éjfélkor fölkelni, imádkozni… Mindezt napról-napra, évről-évre, úgy, hogy ma abszolút nincs ennek se divatja, se keletje, el sem ismerik, hogy ez hasznos lenne a modern embernek, szemben a meditatív utakkal, amikben nincs radikális Főnök, aki az életedet kérné, akinek alá veted magad önszántadból. Van ennek értelme? Miért csinálja manapság, normális világunkban is pár ember? Mi ebben az értelem, hiszen mégcsak meg sem világosodsz, és ez az út abszolút nem trendi. Sőt, hiszen nem keleti, nem elvont, nem egyszerű, nem zen, nem meditáció és nem harcművészet, nem tai chi és nem jóga, nem taoizmus és nem indiai misztika, csak egy név... Akkor???!

Okt. 4 Assisi Szt. Ferenc ünnepe és állatok világnapja 

Ilyen volt, ilyen lett



 Képek: Armani modellek, focizó ferences szerzetes: Johannes Messer /Németország, ferences "tau" kereszt.

 

2011.10.04. 16:40
Címkék: divat

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása