2011.11.22. 18:30 Lázár Márta
Egyedi adventi koszorúk lépésről-lépésre

040.jpg

1. rész

Ha nincs időnk /kedvünk hagyományosan koszorút kötni, ha nem szeretnénk készen venni, ha valami egyedire vágyunk, amiben azért a tartalom is megvan, vagyis nem puszta dekoráció, és ha egy kis kreativitást is belevinnénk, de időnk és türelmünk is kevés, akkor készítsünk olyan adventi koszorút /összeállítást, ami nem hagyományos, szép és gyorsan megvan. Ezeknek az egyszerű daraboknak az a titkuk, hogy összetevőiket – az alapot, a gyertyát és egy minimális díszt – nagy körültekintéssel választjuk ki. Ha nem hagyományos koszorúnk van, akkor legyen benne valami „pláne”. Amitől ugyanolyan hangsúlyos lesz, mint tradicionális társai.

Bár a színek (a zöld, mint a remény színe, a piros, mint az öröm, és a megváltás jelképe) fontosak, egy csupa fehér, vintage, vagy country stílusú „koszorú” is lehet éppoly mély, és befele hangoló, sőt… (Én már tavaly is az egyszerűt kerestem, idén is ezek felé hajlok, merthogy ajtódíszre és koszorúra is nem futja az időm/erőm/ből :))

Így készül a nem hagyományos adventi koszorú

Hozzávalók

Az alap lehet egy tálca, régi gyertyatartó, vintage süteményes üvegtál, antik porcelán, faágakból vagdosott, ragasztott tömb (vigyázat, ez kicsit időigényes), gyapjúfilc téglalap, csipke, stb. stb. 

Stílus Olyan stílust válasszunk, ami közel áll hozzánk. Jó alaposan nézzünk körül a konyhában, és a dekorációink között. Ha pl. modern-eklektikus az otthonunk, akkor vagy egy színt, vagy valamilyen textúrát emeljünk ki, és azt ismételjük meg a koszorú-összeállításunkban. Így biztosan összehangolt lesz ez a hetekig világító dísz, ami központi szerepet kap az adventben. 

Magasság A kompozíció magasságát meghatározza az alap és a gyertya magassága. Ha pl. magas süteményestálat használunk alapként, és arra tömbgyertyákat teszünk, akkor látványban biztosan kiemelkedik majd a "koszorúnk". Ha alacsony, natúr alapunk van, akkor igazodhatunk hozzá kis gömb- vagy tömbgyertyákkal, vagy éppen kontrasztot teremthetünk magas, karcsú gyertyaszálakkal. 

Gyertya A gyertya ugyancsak legyen összhangban az alappal. Az itt látható képeken leginkább fehér, vagy vajszínű gyertyák szerepelnek, ezek finom, visszafogott hatásúak.

Díszítés Ne vigyük túlzásba. Ezeknek a nem hagyományos alternatív adventi koszorúknak éppen a minimális díszítés az erényük. Gömbök, karácsonyi díszek, egy régi képeslap másolata (!), mind szépen mutat. Ha utolsó percben, (vasárnap délelőtt) készítjük, úgyse lesz időnk pepecselni. :D

Ihletődjünk a képekből, stílusok szerint, aztán tartsunk egy elő-szemlét a konyhában, tálalóban, szekrényben, biztos lapul ott valami, ami éppen megfelelő lesz :) 

1. Egyszerű A nyitóképen egyszerű fémtálban pár csomó moha (aki kertes házban lakik, annak ezt könnyebb beszereznie), fehér tömbgyertyák, pár db. (műanyag) 'kristály' dísz. 

2. Itt is egyszerű fémtál /vagy kőtál az alap. Lenvászon terítőre került, ez szerény hátteret ad a kompozíciónak. A díszt egy vászonkereszt, 2 kis fémmadár, és néhány szál repkény alkotja. Az Ikeában a tömbgyertya pl. ilyen 4 db.-os készletben kapható, de van másfajta is.

008.jpg

3. Üvegharanggal 

Az üvegharang különösen a provance-i stílusú lakberendezésben gyakori, légies, finom dísz. Hasonló porcelán tányér talán a mi készletünkben is akad, az Ikeában ilyet lehet beszerezni. 

012.jpg

4. Romantikus, poharakkal Két finom szín, az acélkék lenvászon, és egy darab zöld rózsás anyag az alap, rajta a 4 üvegpohár a gyertyákkal, fémkupa, szentképecske. Egy kis plusz, ami elhagyható: színes dekorkavics a poharakban. 

009.jpg

 5. Réztálas Az alap egy öblös réztál, a dekoráció pár szál zöld növény (repkény is szép), és a gyertyákra arany fonállal kötözött műanyag "kristálydísz".021.jpg

6. Drótkosárral Azt hiszem, ez az a tipikusan fhhhranszia drótkosár, amit itthon nem igazán találunk (ha mégis, szóljatok...), de simán helyettesíthető bármilyen más, hosszúkás tálcával. A gyertyákon, spárgával felkötözve az ún. csodás érem lóg, mely Máriát ábrázolja. Repkény zöldell a kompozíció mellett, és olyanszerű díszek, amiket jelenleg az Ikea is kínál, de enélkül is remekül mutat majd. :)011.jpg

7. A gyertya a lényeg, ugyanis ez csak egy látszat-koszorú kb. egyperces darab, pár szál, hazafelé (vagy a kertből) letépett örökzöld ágacskából. A gyertyákon aranyfonál, alattuk szép lenvászon terítő. És kész. 

022.jpg

8. Kovácsoltvas lenne jó, de ha nincs, egy vastag keretes kép is megteszi, hogy hangsúlyossá váljon a háttér. A gyertyákra kotta-részlet, és számozott, acélszürke szívecskék kerültek, a mintás tálcán sütikiszúrók és teasütemény formák adják a díszítést. 036.jpg

9. Nosztalgikus, szép csipkén... vajon nem folyik le a gyertya?? Filcből kivágott számok a díszek, egyszerű, színes madzaggal kötözve. Egy üvegedény, fehér pöttyös, barna gyertyákkal, mint háttér. 

058.jpg

10. Fából... Sötét (fekete, vagy mélykék) fatálca, rajta egy "faragatlan" fadarab lyukakkal, ebben állnak a gyertyák. Szárazvirág díszítés, régi papíron számok, szép kézírással kalligrafálva. 053.jpg

Folyt. következik!

Képek forrása: itt és itt és itt

Ha tetszik a bejegyzés, kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. A blogot itt like-olhatod. Köszönöm szépen :)

2011.11.22. 18:30

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása