2012.02.19. 13:23 Lázár Márta
Süssünk fánkot

009.jpg

Farsang idején süssünk fánkot!

Szalagos fánk, hagyományos, tojásos recepttel, és szakszerű leírással lépésről-lépésre itt.

Az alábbi 2 recept abban különleges, hogy egyikük tojás-, a másik pedig élesztőmentes.  

Télűző farsangi rigmus fánksütéshez

Sárgarépa, zöld uborka, Szökdécseljünk, mint a béka!

Hó te Gyurka, hó te hó! Ne szökjél úgy, mint a ló!

Hogyha hívnak, fogadd el, Ha kergetnek, szaladj el!

Tágasságot nekünk is, Ha kicsikék vagyunk is!

Egyél fánkot, íjj de jó! Takarodj tél, olvadj hó!

Szalagos fánkocskák (tojás nélkül)

Hozzávalók

60 dkg liszt (fele finom-, fele pedig rétesliszt; ha reformabbat szeretnénk, használjunk fele arányban tönkölylisztet)

3 dkg élesztő

1 tasak vaníliás cukor

2 ek. cukor, vagy méz

5 dkg olvasztott vaj

2 ek olaj

1 csipetnyi só

1 citrom, vagy narancs lereszelt héja

1 dl friss narancslé, vagy mandarinlé

2,5 dl tej

Így készül

Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, hagyjuk fölfutni, ez alatt a lisztet átszitáljuk, majd beleöntjük az összes hozzávalót és összegyúrjuk, sima tésztává dagasztjuk. Ezután egy fakanállal, csapkodva-erőteljesen kb. 10'-ig kavarjuk, verjük, hogy hólyagossá váljon a tészta.

Meleg helyen 45’-ig kelesztjük.

Ezután lisztezett deszkán átgyúrjuk, 2 cm vastagra nyújtjuk, kis formával kiszaggatjuk, és hagyjuk kelni még kb. 25’-ig.

Közepesen meleg olajban sütjük ki úgy, hogy a közepébe mélyedést nyomunk, s a mélyedéssel lefele tesszük az olajba, lefedjük, majd megfordítás után fedő nélkül sütjük készre.

A kész fánkocskákba narancs- vagy mandarinlével hígított lekvárt, vagy más tölteléket teszünk.

Tipp

Lekvár, vagy öntet helyett vajban párolt, fahéjjal, citromhéjjal ízesített, botmixerrel pürésített almaszószt is kanalazhatunk rá, isteni finom és egészséges! 

Ciprusi fánkkarikák (élesztő nélkül)

Hozzávalók

A tésztához

40 dkg durum búzaliszt

3 dkg étkezési keményítő

1,5 dl víz

Öntethez

3 dl méz, 2-3 dl növényi tej, vagy víz, 1 citromlé

Hintéshez

Fahéj, őrölt szegfűszeg, darált dió, vagy mandula

Így készül

A lisztet átszitáljuk, a keményítővel, vízzel és olajjal összegyúrjuk, majd letakarva 1 órán át állni hagyjuk. Ezután lisztezett deszkán 2-3 cm vastagra nyújtjuk és szalagokat vágunk belőle, amiket karikává alakítunk. Forró olajban kisütjük, majd beleforgatjuk az öntetbe, végül megszórjuk a fűszerekkel és darált dióval. 

Egészségtipp

A fánk nem mindennapos eledel (ugye nem? ;)) A receptek, meg a szokás alapján is jó sok porcukorral és jó sok lekvárral fogyasztják/juk/tanánk. A jó sokat a hosszú, kellemes, egészséges élet érdekében egy kicsit érdemes moderálni, felezni, nem fontos a porcukor hintés sem (sajnos, cukormentes képet nem találtam...), és ha valaki nagyon szeretne adni az egészségnek is, készítse teljes kiőrlésű lisztből, és édesítse csak mézzel, illetve steviával. 

f.jpg

f7.jpg

Képek pinterest és itt

Ha tetszik a bejegyzés, csatlakozz a blog facebook-klubjához itt ni.

2012.02.19. 13:23

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra