2012.04.30. 12:35 Lázár Márta
{Gourmet} Egyszerű, finom menü 5 recepttel

hagymaleves4.jpg

Egyszerű, finom menü

Nem vagyunk mi gasztroblog, de főzni nagyon szeretünk, és megnyugvásunkra legyen mondva a kínai hagyományban (melynek a feng shui is része,) a főzés a harmónia, az életszeretet és derű egyik kifejezője, megélési módja. Valamint meditáció. Ily módon időnként szeretjük megosztani, mi jó terült az asztalkánkon. A főzésnél általában az a vezérelv, hogy legyen egészséges, változatos, gyorsan készüljön és legyen valamelyest különleges, vagy szokatlan. Mégis, ebben a menüben biztos nincs semmi pláne, de amiatt különleges lehet, hogy a hangsúly a köretről a tartalmas húsra (vegáknak tofura, gombára), a salátára és a telítő, tartalmas ízekre, illatokra tevődött. Lássuk csak: 

Menü

1. Francia hagymaleves

2. Töltött hús és 3. Kéksajtos spenótsaláta

4. Fahéjas rántott hús 5. Vajon futtatott almával

6. Vegáknak fahéjas rántott gomba és vajon sült fokis tofu

(Desszerttel nem dicsekszünk, szimpla gesztenyepüré tejszínhabbal és meggybefőttel)

Így készülnek

Francia hagymaleves

Megfázás után bizonyította, hogy az életerőt, a qi-t/chit képes felturbózni, még akkor is, ha némely spirituális bölcsek a hagyma tunyító hatása miatt ajánlják elkerülni. A receptet itt találtuk, de átírtuk: ebben a változatban a fehér BOR a pláne, amiből mi nem 1 decit, hanem 2-t öntöttünk, mely által istenien pikáns lett a levesünk. Nem használunk hozzá leveskockát, mert az brutálisan elbánik az alapízzel! Ha nincs igazi leves-alapunk, öntsünk hozzá simán csak vizet, úgy is finom lesz, de az ég szerelmére, leveskockát soha. És igen, tejszín is ment bele.

Tipp: a kakukkfű mellé még majoránnát is tettünk, szerintünk úgy az igazi.

A cipót így váltottuk ki: egy teflonserpenyőbe sajtszeleteket raktunk, ráfektettünk a kenyérszeleteket (vagy baguette-t), és addig hevítettük, míg szép pirosra sült a sajt alatta. Akkor megfordítottuk és az edényben hagytuk még tálalásig. (A reszelt sajttal megjártuk már, hihetetlen, mit művel, ha a hagymalevesbe kerül!)

t2b.jpgA töltött hús

hálás második. Töltelék lehet a zúzott fokhagyma+zöldfűszerek keverék, vagy sajt-sonka, és hát van csomó változat… A lényeg, hogy lassúbb tűzön és hosszabban kell sütni, mint a sima rántott húst. Bundába is kerül néha, a bunda pedig lehet: főtt, durvára reszelt krumpli+szerecsendió+víz+liszt keveréke, mivel tojást nem használunk. A vastag panírozás miatt csak egy sima saláta is elég köretnek, ami lehet pl. a spenótsaláta.

spenótsali.jpgSpenótsaláta 5 mozdulattal

Mosd, vagdosd, tedd a tálba, dobj rá zúzott fokit és szórj rá kék- (vagy márvány) sajtot. Tipp Variálhatod tejföllel, lila hagymával, dióval, olívabogyóval. Sssssokkal finomabb, mint a főzelék!

Fahéjas rántott hús

Ezt se én találtam fel, de akkor is jó. Valami ősi emlékből kaptam elő, hogy mintha valami mexikói, vagy marokkói receptben találkoztam volna vele. A lényege, hogy jó csipet fahéjat dobunk a panírba (nálunk palacsintatészta-szerű, mivel tojást nem használunk, de biztosan működik tojással is). Karajból sütöttem.

Vega verzió

Vadvegáknak (mint én voltam sok-sok-sok éven át) fahéjas rántott gomba és a vajon sült fokhagymás-kakukkfüves tofu dukál.

alma2c.jpgVajon futtatott alma

Na ebben sincs semmi pláne, de isteni! A húshoz remekül illik. Fogod a serpenyőt, egy almához diónyi vajat számítva a megtisztított, mag nélküli almát cikkekre vágva bele dobod, és közepes tűzön sütögeted, míg illata felszáll, átjár és az alma kissé puha lesz. Semmilyen ízesítőt nem teszünk hozzá, de ha valaki nagyon fanyalog, ám csurgasson rá mézet.

Desszertet

közvetlenül ebéd után igen ritkán eszünk, de pár óra múlva a gesztenyepüré készen áll arra, hogy tejszínhabbal és meggybefőttel megegyük. 

kerti.jpg

Ha tetszik a bejegyzés, és megosztod: köszönöm :) Likeold a blogot, és csemegézz a fb oldalán is:)

2012.04.30. 12:35

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása