2012.07.11. 12:05 Lázár Márta
Süssünk cobblert - 5 finom változat

018.jpg

A cobbler

cobbler eredetileg egy holland sütőedény neve, amely annyira jelentős szerepet játszott a tulajdonosa életében, hogy a végrendeletében hagyta meg, hogy kinek szánja a halála után.  

A süti

Hamar megvan, és különlegesen finom. A gyümölcsöktől függően frissítő, vagy kiegyensúlyozó hatású. Minden évben, nyár végén sütjük. És bár az biztos, hogy a gyümölcs magában a legfinomabb/hasznosabb, ééés cukrot a konyhámban alig használok (ezt a sütit is fehér steviával, meg kevés valódi vaníliával készítem), de mind ezek mellett, a hagyományos kínai orvoslás konyhája, aminek módszereit követem, úgy tartja, hogy a főtt-sült ételek és finomságok időnként fontosak a szervezetünknek. Igen! Süssünk cobblert, a jókedvért és azon is túl.

1. Almás-barackos cobbler

m8.jpg

Hozzávalók

350 gr barack (lehet őszi, vagy sárgabarack), vagy szilva
4 db. alma 
1/2 csésze nyers nádcukor/vagy 1 e.k. fehér stevia
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 csésze liszt 
1 csésze zabpehely/kisszemű
1 csésze müzli (crunch jellegű) /zabpelyhet használtam helyette
1/2 teáskanál sütőpor 
125 gr sótlan vaj 
3/4 csésze nyers nádcukor
1 tasak vaníliás cukor, vagy rúdvanília kikapart magvai
1 tojás 

Így készül

1. Hámozzuk meg az almákat, és vágjuk cikkekre. Tisztítsuk meg a barackot, és vágjuk diónyi darabokra.
2. Keverjük össze az almát, barackot, cukrot, fahéjat, és borítsuk egy kivajazott tűzálló tálba. 
3. Keverjük össze a lisztet, zabpelyhet, müzlit és a sütőport. Keverjük habosra a puha vajat és a cukrot, adjuk hozzá a tojást, és habverővel kavarjuk habosra. 

4. Végül keverjük hozzá a lisztes keveréket, nem kell gyúrni, nem baj, ha nem áll teljesen össze.
5. Tegyük a tésztát a gyümölcsre gombócokban, takarjuk le fóliával, és süssük előmelegített sütőben 175 fokon körülbelül 25 percig / vagy amíg az alma meg nem puhul. 25 perc után vegyük le a fóliát, és süssük rózsaszínűre.   
6. Tálaljuk melegen vanília fagylalttal, vagy ha kihűlt, krémesre főzött (több tejjel készült) forró vanília pudinggal. 

Sütési változat

Süthetjük úgy is (én így készítettem,) hogy az almát-barackot kb. 30’-ig fóliával letakarva puhára sütjük, majd kivesszük a sütőből, rágombócoljuk a tésztát, és még kb. fél óra alatt készre sütjük.

recept eredetije

2. Cobbler bogyós gyümölcsökkel

 m7.jpg

Hozzávalók

25 dkg málna
15 dkg áfonya
20 dkg szeder
2 ek. étkezési keményítő
3 ek barnacukor,
1 vaníliarúd

A tésztához

25 dkg liszt
5 dkg cukor
1 tasak sütőpor
10 dkg vaj
1 tojás
1,5 dl tejszín, vagy tejföl
pici só

Így készül

Bekapcsoljuk a sütőt 175 fokra, egy piteformát kivajazunk, a gyümölcsöket összerázzuk a vaníliával kevert barnacukorral és a keményítővel. A formába terítjük.

Összekeverjük a tészta hozzávalóit, és kis gömböket formázva a gyümölcsre rakosgatjuk, nem kell mindenütt elfednie. A sütőbe toljuk és 35-40 perc alatt megsütjük. 

És még: cobbler változatok

m6.jpg

3. Sárgabarackos cobbler

4. Bármilyen gyümölcsös cobbler

5. Almás-narancsos cobbler + cobbler történelem

m10.jpg

m11.jpg

Tojás-tej-cukormentes tippek

Ha valaki vegán, vagy valamilyen diétát folytat, akkor a következőkkel helyettesítheti a hozzávalókat:

Fehérliszt helyett: teljes kiőrlésű tönkölyliszt - lassabban szívódik fel, GI-je jobb, mint a fehér lisztnek
Cukor helyett: fehér stevia, aszalt gyümölcs (pl. meleg vízben áztatott és turmixolt mazsola, datolya)
Sütőpor helyett: szódabikarbóna (kevesebb kell belőle!)
Tejszín, tejföl helyett: szójatej, szójajoghurt, kókusztej, rizstej, zabtej
Vaj helyett: repceolaj, főző olívaolaj
Tojás helyett: tönkölyliszt, vagy étkezési keményítő, vagy őrölt lenmag elkeverve vízzel - ugyanolyan állagú összekötő anyag. Egy tojás=1 ek. ezek bármelyikéből.
Tipp: Nem fontos fagyit, pudingot adni hozzá, mert magában is finom a süti, és akkor a vércukor szintet sem bántja túlságosan.  

m12.jpg

Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. Köszönöm! :) A blogot itt like-olhatod, kövesd a friss posztokért. Szép napokat :) 

2012.07.11. 12:05

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra