2012.11.06. 12:15 Lázár Márta
Forró csoki, ahogy mi szeretjük

006.jpg

A hideg érkeztével a forró csoki is beköltözik a napjainkba, így volt ez az előző évben, azok a receptek itt, és így van most is.  Szeretjük. :) A forró csoki leírások hangsúlyozzák, hogy ez a finomság nem kakaó ital. És mitől nem? Ha definiálni kellene,  egyszerűen megfogalmazva a kakaóban kevés a kakaó, kevés a víz, ellenben jó sok a tej. A forró csokiban rengeteg a valódi kakaó /vagy valódi fekete csoki/, tulajdonképpen ez teszi ki a legnagyobb részét, közepes mennyiségű a víz, és igen kevés a tej, vagy tejszín.

Hogy miért? Eredetileg az azték csoki italba nem finomított, hanem „mindent bele” zúzott-porított kakaót tettek, ettől az ital nem volt édes, ellenben tartalmazta azokat a flavonoidokat, amik a finomítási eljárással egyre kevesebb mértékben maradnak a kakaóban. Ebben az eredeti italban nem volt tej, de volt benne ánizs, kukoricaliszt (sűrítőként), fahéj és chili. Gyógyhatásúnak tartották, és ma is az, amennyiben a csoki legalább 60 %-ot tartalmaz a nem finomított kakaóból. (A tejcsokinak és a csoki italporoknak a gyógyhatáshoz sajnos semmi közük.) A későbbi, spanyol receptura szerint került bele méz, vanília, szerecsendió is. cso.jpg

A kakaóhoz képest a forró csoki egy sűrű, krémes finomság, amit nem lehet csak úgy egy szuszra kiinni, hanem hörpölni, kóstolgatni kell, csodálni, mágikus erejére gondolni, tudni, hogy fiatalít és feldob, enyhén ébresztgeti a vágyat, a depit ideig-óráig száműzi, a szervezetünk vas- és magnézium tárait kicsit feltölti, kényeztet, táplál, éberré és függővé tesz  :) 

A habos változat Hogyne! Létezik a kakaó és a csoki közti átmenet, amiben a habosított tej, vagy tejszín is jelen van, és szerintem azt se tartsuk szentségtörésnek, ha valaki ez utóbbit hívja forró csokinak. A receptek az alig-tejszínes változattól a dús, majdnem-kakaóig terjednek, és kedves barátnőim és asszonytársaim bocsátották a köz javára.

Ha neked is van szeretett forró csoki recepted, kommentben írd meg, szívesen kipróbáljuk :)

7 recept, ahogy mi szeretjük

 

1. Így főzi Lili

Én 1 adaghoz egy bögrébe 3-4 kocka 70%os csokit teszek + ízlés szerint 1-3 kanál nádcukrot + egy icipici sót. Felöntöm forró vízzel a bögre feléig, majd összeturmixolom, ezt öntöm fel hideg tejjel. Ha azt akarom, hogy habos legyen akkor a tejet habosítom az ikeás kütyüvel. Ez esetben előbb kell a habos tejet önteni a csészébe és arra rá a turmixolt vizes csokit. Ha gyereknek csinálom, akkor csak 2 kocka csoki megy bele.

 2. Márti-féle mexikói forró csoki

Két nagy, vagy 3 kis bögréhez: 300 ml habtejszín, 25 dkg étcsoki, 300 ml víz, méz, vagy fehér stevia, chili és vanília. A forró vízben időnként kavargatva felolvasztjuk a csokit, bele tesszük a vaníliát (őrlemény, vagy kivonat, vagy bourbon tasakos), mézet / steviát, a habtejszínt, chilit, és az egészet turmixoljuk.

008b_1.jpg

 3. A fengshuitrend forró csokija

Hozzávalók: 3 dl tej+2 dl főzőtejszín+ 2 dl habtejszín + 2 dl víz + 20 dkg étcsoki, fehér stevia. Így készül:  Forró vízbe dobom az összetördelt étcsokit, felolvasztom, hozzá öntöm a tejet, főzőtejszínt, steviát, kicsit botmixerrel összeturmixolom, majd a felvert habtejszínt a tetejére öntve tálalom. 

4. Nigella receptje 

Hozzávalók: 2 dl víz,1 dl tejszín, fél tábla jó minőségű étcsokoládé (min 70%-os), 1 kiskanál méz, fehér stevia, kevés vanília, mokkáskanálnyi fahéj, csipetnyi őrölt chili. Így készül: A vizet felforralom, bele dobom az összetördelt csokit, hagyom felolvadni, ezután habverővel bele keverem a mézet, steviát, tejszínt, vaníliát, fahéjat, chilit. Forralok egyet rajta és kész. 

5.  Mindannyiunk 2 perces megmentője

Egy csésze csokihoz: 4 ek. kakaót másfél dl. forró vízzel felfőzök, édesítem, hozzá öntöm a dobozban jól felrázott habtejszínt, összekavarom és kész.

csokis2c.jpg 6. Merci kedvence

Mivel én nem rajongok a habosított tejért, főzök egy igazi fekete kakaóporból készülő hagyományos kakaót, és enyhén felvert tejszínt teszek rá. Több kalória, de arra is teszek.

7.  Zita lélekmelegítője

Nekünk az jött be a legjobban, amikor sima holland kakaóporból simán tejjel és kristálycukorral csinálok jó sűrű kakaót, és a tejhabosítóval keverem. Próbáltam étcsokit, tejcsokit, kis rumot is, tejszínt is, de a régi egyszerűnél nem ízlett jobban semmi.

001b.jpg

004.jpg

Képek forrása itt  és itt és itt 

Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. Likeold a blogot ide kattintva, hogy lásd, ha van újdonság. Köszönöm, Szép napokat :)

2012.11.06. 12:15

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása