2013.01.05. 02:25 Lázár Márta
Szerelem

021.jpg

"s ki viszi át, fogában tartva a szerelmet  a túlsó partra?" (Nagy László)

Johannes Neuhauser, család- és párkapcsolat- terapeuta sorai a szerelemről

Szeretni csak a tökéletlent lehet

A tökéletes nem vonzza az embert. Az ugyanis önmagában nyugszik, messze a normál élettől. Szeretni csak a tökéletlent lehet. Csak a tökéletlen ösztönöz növekedésre, a tökéletes nem.

A férfiaknak és a nőknek szükségük van egymásra

A férfi választ egy nőt, mert érzi, hogy férfiként hiányzik belőle a nő, és a nő választ egy férfit, mert érzi, hogy nőként hiányzik belőle a férfi. Mindketten érzik a hiányát annak, ami a másikban megvan, és mindketten meg tudják adni azt, amire a másiknak szüksége van. Ahhoz tehát, hogy egy párkapcsolat sikeres legyen, az kell, hogy a férfi férfi legyen és férfi maradjon, a nő pedig nő legyen és nő maradjon.

Beteljesedés

Ha tehát a férfi elfogadja a nőt Nőnek és a nő a férfit Férfinak, akkor teljesedik be a szerelmük. A szerelem beteljesedésének hatása igen mély a lelkekben. Ezáltal a férfi és a nő feloldhatatlanul egymáshoz kötődnek. Ezután már nem szabadok, akkor sem, ha úgy akarják.

Miért olyan fájdalmas, ha egy pár szakít?

Miért kerül sor a szakításnál heves nézeteltérésekre? És miért érezzük a kudarc és a bűnösség fájdalmas érzéseit, ha szakítunk? Mindez abból fakad, hogy a két ember között kialakul egy kötés.

Amikor egy férfi és egy nő, akik a beteljesült szerelem révén egymáshoz kötődnek, szakítanak, majd keresnek egy új partnert, akkor hamarosan azt tapasztalják, hogy a második társsal nem ugyanolyan a kötés, mint az elsővel, merthogy az első kötés továbbra is hat. Ezért a második partnerrel való szakításkor a fájdalom és bűntudat érzése már kisebb, mint az elsőnél, majd a harmadiknál még kisebb, a negyedik után pedig szinte már nem is fáj.

Azt mondta nekem egyszer egy férfi, hogy tartós, állandó párkapcsolatot keres. Megkérdeztem tőle: „Hány komoly kapcsolatod volt?” Azt felelte: „Hét.” „Akkor elfelejtheted, hogy valaha is képes lennél tartós párkapcsolatra.” Megkérdezte: „Van kiút?” „Igen – feleltem, ha tiszteled azt a hét nőt, és szeretettel elfogadod, tiszteletben tartod, amit neked ajándékoztak, és ha mindent, amit tőlük kaptál, magadba gyűjtesz és magaddal viszel a következő párkapcsolatba, akkor lehet esélye.”

l2.jpg

Az, hogy vannak korábbi kapcsolatok,

nem jelenti azt, hogy a későbbiek nem lesznek sikeresek. De csak azzal a feltétellel sikerülhetnek, ha a korábbi párkapcsolatokat egyenként tisztelik és méltányolják. Amikor olyanokkal dolgozom, akik ilyen helyzetben vannak, akkor például azt mondatom ki a férfival az első feleségének/partnerének: „Megmarad irántad a szeretetem.” Ez egy szép mondat. Ezzel a nő megkapja a tiszteletet, és általában megbékél. Ha ez egy ilyen mondat elhangzása után sem történik meg, akkor különös összefonódások alakulhatnak ki, hiszen akkor a korábbi partnert, aki nem kapja meg az őt megillető helyet és tiszteletet, az új kapcsolatban egy gyerek fogja képviselni, mégpedig anélkül, hogy ennek akár a gyerek, akár bárki más a tudatában lenne. Ez az összefonódások íve. A családokra jellemző egy mély igazságosság és kiegyenlítődés iránti szükséglet. A család és nagycsalád úgy viselkedik, mintha közös lenne a lelkük. Ez a közös lélek ügyel arra, hogy a családban egyensúlyban legyen a nyereség és veszteség, az adás-elfogadás, mégpedig több nemzedéken át. 

A párkapcsolat az élet beteljesedése.

Vannak, akik nagy elvárással haladnak a párkapcsolat felé, hiszen a sikeres párkapcsolat "az élet virágkora". Az a helyzet azonban, hogy amint belépünk egy párkapcsolatba, le kell mondanunk a gyerekkorról és a kamaszkorról. A párkapcsolattal átlép az ember egy érett küszöböt, ahonnan már nincsen visszatérés. 

Az emberi fejlődés úgy történik, hogy átlépünk egy küszöböt. A szerelem és a párkapcsolat egyik nehézsége abban áll, hogy az emberek át akarják menteni a fiatalkort a párkapcsolatba. Ez azonban nem lehetséges, mert az a szakasz véget ért. Át kell lépnünk tehát a küszöbön, és a párkapcsolat, a szerelem akkor lesz sikeres, ha a küszöbön átlépve előre nézünk és nem vissza. 

l3_1.jpg

l_1.jpg

018.jpg

l4.jpg

{Forrás: Johannes Neuhauser: Mitől működik a szerelem, Bioenergetic kiadó Képek: pinterest}

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg, hogy mások is láthassák. És gyere máskor is :) Köszönöm! Itt likeolhatod a blogot, s ha követed, értesülsz az új posztokról. Szép napokat :) 

2013.01.05. 02:25

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása