2013.05.08. 10:46 Lázár Márta
Óriás hegyek között: egy tiroli és egy svájci faház

001.jpg

Két szép hegyi faházba látogatunk. Az egyik minimalista, a másik annyira otthonos, hogy a neves brit napilap, a The Daily Telegraph faház- nyaralóház versenyén az elsők közé került. Ami közös bennük, hogy mindkettő megőrizte a hegyi pihenő- és menedékházak jegyeit, valamint, hogy mindkettő kialakítására gondosan oda figyeltek. 

Tiroli, a minimalista

Ez a ház Tirolban található. A házaspár azzal bízta meg a tervezőt, hogy szükségük van egy helyre, ahová elmenekülhetnek, ahol a csend és nyugalom az úr. A tervezéskor az előírások miatt az eredeti faház alapjain nem terjeszkedhettek túl. Ez elég nagy korlátozás volt, viszont emiatt jöttek létre az egymás fölé magasodó, és egymásba nyíló terek.   Az építkezés során ügyeltek, hogy a menedékház jelleg megmaradjon. A végeredmény egy szép térszerkezetű ház, melynek visszafogottsága hagyja érvényesülni a természetet. Az eredmény: egy tágas ház, melyből megnyílnak a falak, egybe olvadva a hegyek és vizek, s az ég szépségével: nem ember-alkotta díszek gazdagítják ezt a házat.

A minimalizmus? Nemcsak csupaszság. Inkább a befelé forduló elcsendesülés lehetősége, amikor kimondhatnád, de nem mondod ki, megmutathatnád színben és képben, de inkább csak egy szürke, üres lapot mutatsz. Az érzékek kioldódása, belső munka, amikor a képzelet feltámad: a képzelet ugyanis sokkal erősebben működik nem túlságosan ingergazdag környezetben. A minimalista tér csak háttér, kísérője az embernek, és alázattal hajlik meg a természet előtt. Klasszikus feng shui szempontból ez egy yin jellegű, statikus ház, amely alkalmas az elmélyülésre, relaxációra. 

Tiroli, a minimalista

004.jpg

005.jpg

006.jpg

007.jpg

008.jpg

009.jpg

009a.jpg

009b.jpg

011.jpg

012.jpg

010.jpg

003.jpg

002.jpg

001.jpg

Svájci, az otthonos

A svájci Alpok egyik lankáján áll. Róla nem is kell sokat elmondanunk, mert egyszerűen szép, mint egy németalföldi festmény. Igen, ez volt a The Daily Telegraph egyik nyaraló-verseny nyertese. Minden jóval felszerelt pöpec lak, amely inkább a földi élvezeteknek ad otthont, semmint az emelkedett meditációnak. A minimalistával ellentétben ide aktív pihenésre jön az ember, s ezt a célt a formák bája, és a berendezés is megtámogatja. Jang jellegű tér, pezsgő, dinamikus jelleggel.

001.jpg

002.jpg

003.jpg

004.jpg

005.jpg

006.jpg

007.jpg

008.jpg

009.jpg

010.jpg

011.jpg

012.jpg

Ha tetszett a poszt, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. Köszönöm :) A blogot itt kedveld: máskor is töltekezhetsz a szép, új posztokkal :) Szép napokat! 

2013.05.08. 10:46

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása