2012.04.05. 15:05 Lázár Márta
Így készül az egészséges csokitojás

008.jpg

Remekül kiváltja és helyettesíti a hímes tojást, illetve a különféle csokitojásokat, amik az egészségünkre kedvezőtlenek, és a gyermekeinkére még inkább. Finom és egészséges!

Persze, hogy nem én találtam fel, (pedig az elején azt hittem). A recept végén mellékelek jön még 6 szuperjó változat, pl. a képen lévő! Az enyémeket, sajnos nem fotóztam le. A csokitojás név megtévesztő, mert nem csokiból készül, (engem) emlékeztet a kókuszgolyóra, és a csokiba való mártogatás is opcionális. Viszont: nincs vele sok munka, az eredmény finom, látványos.

Jó alternatíva azoknak is, akik nem szívesen vesznek tojást, mert a.) nem szeretik b.) allergiásak  c.) vegán életmódjuk miatt étrendjükből kizárták a tojást d.) sokallják a normál tojás, vagy a minőségi csokitojás árát. Mindegyik esetre kiváló megoldás ez a tojás alakú, egészséges édesség.

Tavaly, húsvét előtt éjjel készítettünk 65 db-ot. Igen, annyit. 73 volt, de 8-at megettünk. Az oviban elő-húsvét volt, és az ovis Nyúl elrejtette ezeket a színes csomagos tojglikat a kertben, hogy a kis kezek megtalálják őket. A 65 db. 5-6 cm magasságú házi csokitojás, a becsomagolással együtt 2 óra alatt készült el.

Mitől egészséges?

  • A kevesebb cukortartalomtól
  • A vajtól
  • Szárított gyümölcsöktől
  • Adalékok, tartósítók kihagyásától
  • Attól, hogy s.k. készül, szeretettel :)

 

Recept 

Hozzávalók (kb. 40 db-hoz)

25 dkg darált keksz

25 dkg apró zabpehely

1-2 narancs

10 dkg mazsola, vagy aszalt áfonya, apróra vágott füge, datolya, stb.

15 dkg kókuszreszelék

10 dkg vaj

1 e. kanál méz (az aszalt gyümölcsök édesek, de tehetünk bele picit több mézet is)

Vaníliaőrlemény, vagy bourbon vanílisá cukor (1 db.)

Opcionális: aszalt sárgabarack, amit előtte langyos vízben áztatunk 1-2 óráig.

Így készül

1. A zabpelyhet enyhén megpirítjuk (kis tűzön, lassan, nehogy leégjen), és a többi hozzávalóval egy tálba tesszük.

2. A vajat megolvasztjuk, a narancsot megmossuk és kifacsarjuk, és az olvasztott vajjal együtt a tálba öntjük. Mindent jól összegyúrunk. Ha túl kemény lenne, hozzá facsarhatjuk a másik narancsot is, de ezt már óvatosan adagoljuk, mert a masszának keményebbnek kell lennie, mint a kókuszgolyó. Annyira legyen kemény, hogy formázni tudjuk, ha netán puha, tegyünk még hozzá kekszmorzsát.  

3. Ezután kiszakítjuk az adagokat (2 púpos kiskanálnyi lehet 1 db. tojás mérete), utána pedig oválisra formázzuk.

4. Ha "sárgáját" is szeretnénk, a közepébe tehetjük a megáztatott, lecsöpögtetett, félbe vágott aszalt sárgabarackot. 

Csomagolás

Csomagolhatjuk: a.) színes alufóliába, vagy b.) először frissen tartó fóliába, majd színes papírba, vagy c.) szalvétába, és szalaggal megkötjük, vagy celluxszal leragasztjuk.

(Én a magam 65 db-ját először muffinpapírba tekertem, a tetején-alján behajtogattam, majd színes papírba, végül frissen tartó fóliába tettem. Nagyon szép volt így a tele tál, és nagyon sajnálom, hogy végül nem fotóztam le...)

Csokis tipp

Ha tényleg csokisat szeretnél, akkor keverj bele darabkákra vágott étcsokit, illetve belemárthatod olvasztott csokoládéba, ekkor viszont nem muszáj csomagolni, de várni kell vele, míg megszárad! Egy szép, vékony selyemszalag lehet a dísze.

Szezámmagos tipp

Ha rózsaszínre pirított szezámmagba forgatjuk, majd jól rányomkodjuk, magában is mutatós „tojást” kapunk.

Mascarponés tipp

Keverhetünk a masszába mascarponét, ekkor hagyjuk ki belőle a diót, és ügyeljünk a narancslével is, nehogy túl lágy legyen a massza. Hűvösben kell tartani fogyasztás előtt. 

Íz-tipp

Ízesíthetjük rummal, reszelt citromhéjjal, és tehetünk a masszába kakaót is.

Formázós tipp

Ha valódi tojás formát szeretnénk, nyomkodjuk kivajazott, kekszmorzsával szórt formába a masszát. (Műanyag tojásformát hobbiboltban kaphatunk.) 

Változatok

1. Van, aki angyali türelemmel és valódi kakaóvajjal készíti, a sárgája gyanánt mangót pürésít, vagy aszalt mangót tesz bele...

A recept és leírás lépésről-lépésre itt

010.jpg010b.jpg

2. Ezek sokkal jobban hasonlítanak a mi verziónkhoz, mivel nem olyan szabályosak. Teljesen vegán ez is. 

A két változat, lépésről-lépésre így készül

011.jpg

012.jpg

Sok sikert, szép ünnepet :)

Képek forrása itt és itt 

Ha tetszik a bejegyzés, és megosztod: köszönöm :) Likeold a blogot, és csemegézz a fb oldalán is:)

2012.04.05. 15:05

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása