2010.12.16. 02:07 Lázár Márta
Játékot a kicsiknek: mit  igen?

w4.jpg

1. rész 

Jó játékot választani: fárasztó művelet, ezt így, 3 gyermek mellett minden évben családilag megállapítjuk. Először is, nem tudunk teljesen kiiktatni mindent, amit a  modern játékipar kínál. Óhatatlanul bekerül néhány műanyag játék, de alapvetően törekedjünk arra, hogy a természetesből legyen kicsivel több. A játék kiválasztásához támpontot ad a "jó játék" fogalma, amit gyermek pszichológusok fogalmaznak meg a Nagy gyermekkalauz c. könyvben:  

Jó játék az, ami a gyereket újra és újra aktivitásra készteti, és önmagában olyan keveset fejez ki, hogy újra és újra a gyermek fantáziájának kell készre alkotnia. Aktív játék, amikor a gyermek mozgatja a játékot, ő tesz vele bármit, amit akar, és a játékot - egyszerűsége miatt - sokféleképpen lehet használni. Ekkor a gyermek "az úr" a játék fölött. Passzív játék, ha a gyermeknek nem kell semmit tennie, vagy ő maga nem tud vele játszani, csak külső segítséggel, illetve ha a játék dominánsabb, erőteljesebb, mint ő maga. Ennek hátránya, hogy a fantáziát,és a gyermek képességeit nem hívja elő,és a játékkal járó katarzist se képviseli.   

Nézzünk 12 játékot, korosztályok szerint abból, ami hasznára lehet a kisgyereknek.

1. Marokjátékok

A piciknek való, fából készült, simára csiszolt fadarabok természetközeli játékok, és a kicsi gyerekkéz izmainak valók. Ezekből tovább lépés, ha van rajta egy szalag, kis gömbökkel, vagy a zörgő. A baba is csak marokbaba a kicsinek, később már készülhet fából, rongyból, gyapjúból.

2. Könyvek

Kicsiknek (0-3 éves korig) képeskönyvek szép, esztétikus képekkel, lapozgatók, leporellók. Nagyobbaknak rövid meséket, verseket tartalmazó könyvek. Jótékonyak azok, amelyekben önmagához hasonló korú gyerek éli a mindennapokat.

Weöres Sándor, vagy Eric Carle, illetve Eva-Maria Ott-Heidmann évszakos könyvei. Ida Bohatta könyvei nagyon szépek, bár a szövegük magyarosítva kissé erőltetett.

Bilikönyv

Nem vicc, van ilyen, az éppen bilire szokó kicsinek (2 éves kortól) ajánlott. Bemutatja, hogyan lesz Samuból rendes wc-re járó…

3. Doboz-szett belevaló kincsekkel

A kicsik szeretnek ki-be pakolni, s ha van a közelben elcsórható edény, azzal meg is teszik. A kis dobozok erre éppen jók.

4. Építőkocka

A fa építőnek a műanyaggal szemben súlya van, jobban lehet kézbe fogni. Lehetőleg natúr legyen. Ha valami diszkréten színezett, akkor lehetőséget nyújt arra, hogy belülről, a fantázia világából telítsük színnel, tartalommal.

j1.jpg

5. Kopácsolós, kalapálós játék

2 éves kor után ajánlott. A közhiedelemmel ellentétben nem agressziót növel, hanem ritmusérzéket és kézügyességet, a vissza húzódó gyermekeknek jó segítség a picit bátrabb fellépéshez.Tipp: Ikea, Mula kalapácsos játék 

mula-jatek-kalapacs__21602_PE106541_S4.JPG

6. Tologatós játékok

Amint járni tud, már alkalmasak számára, főleg azok, amik csinálnak is valamit, ha toljuk őket, lepke, ami csattog, kacsa, ami lépeget, stb. 

7. Húzogatós játékok

Szintén a mozgáshoz kötődnek, enyhébb sikerül van, mint a tologatósnak. Fából készülőket előnyben! Tipp: Katica bolt, fajátékok, "Lujzi hernyó" vagy Fakopáncs fajátékbolt, húzogatós játékok 

gktt965-lujzi-hernyo-huzogatos-fa2.jpg

8. Filclabda

Több részből áll össze, nem pattog nagyon, mert gyapjúval van kitömve, de gyömöszölhető, dobálható, és beltérre egészen kíméletes, ha valaminek neki esik.

9. Babák

Legjobbak a természetes, puha pamutból készülő, egyszerű arcú babák, melyek nem sírnak és nem énekelnek, de lehet őket ringatni, öltöztetni. A 4 éves körüli kislányok (sőt, fiúk is) szívesen adnak rá újabb és újabb ruhákat, tehát varrhatunk pár készletet.

10. Tölcsérbáb

Kicsiknek, szeparációs szorongást oldó (elbújik-előkerül), de csak nagyobb testvér, vagy felnőtt segítségével szórakoztató.

11. Kiskonyha

Kb. 3 éves kortól megfelelő, lehetőleg natúr fából készüljön, nem kell benne égőnek kigyulladnia, csupán utánozza anya sütőjét, tűzhelyét.

l4.JPG

12. Edények

Inkább porcelán, kerámia, fém és fa edénykéket vegyünk, ezek valódi anyagok, és jobban megtanul vigyázni rájuk, óvatosabb lesz velük. Ügyeljünk, hogy apránként lássuk őt el a készlettel, NE egyszerre vegyük meg neki a 120 db-os komplett szettet, hogy elkerüljük a tipikusan "túl sok" érzést, ami kifejezetten negatív (fullasztó) hatású, ráadásul azt eredményezi, hogy a gyermek nem becsüli meg, illetve nem is játszik a készlettel.

j8.jpg

l3.JPG

natural-wood-counting-bowls.jpg

w2.jpg

{Képek: google, pinterest}

Ha tetszik a poszt, oszd, hogy másokhoz is eljusson. Blog fb oldalát itt kedvelheted.  Köszönöm, szép napot :) 

2010.12.16. 02:07

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása