2011.03.31. 17:00 Lázár Márta
Yin

A kínai bölcselet Yin-nek hívja azt az energia jelleget, ami ősprincípiumként a nőiségnek is alapja. A yin a yangnak fogalom-párja, ellentéte és kiegészítője. A sötétség, a Hold, a passzivitás, a női, mozdulatlan, hideg, sötét, árnyékos, föld, napnyugta, anyag, forma, víz mind a yin-aspektust hordozzák erősebben.

Dr. Shan-Tung Hsu, akitől a tradicionális feng shuit tanultam, ezt mondja a yinről: „Az érzelmek és a tudatosság is yin természetűek. Nincs szükségünk olyan nagy erőkifejtésre. 70%-ban a külvilág felé fejtünk ki erőt. Csak a lágy, finom energia tud mélyre hatni. A brutális erő nem tud igazán mélyre hatolni. Az emberek mindig azt gondolják, hogy a yang energia nagyon erős, pedig a yin erőnek még nagyobb ereje van. Ha a gyerekek hangoskodnak, és a tanár egyre kéri, hogy hallgassanak el, egyre hangosabbak lesznek, de ha suttogni kezd, mindenki csöndben marad. Ha kiabálunk, akkor mások is kiabálnak, ha suttogunk, akkor figyelnek ránk. A yin energia mélyebbre tud hatolni. Így van a harcművészetekben is. Nagyon ki lehet fejleszteni az izmokat, ütőerőt, stb., össze tudjuk törni a másik csontjait, vagy a téglát. De van egy másik erő is, amit kifejlesztve pl. valakit csak megérintünk, és a másik szervei… megsebződnek, ez is a yin.”

*

Gudrun Sjödén svéd divattervező 2010-es katalógusára múlt héten találtam rá egy szép és kedves iparművész-divattervező szalonjában. Kifotóztam ezeket a képeket, mert annyira egyéninek és természetesnek találom, nőiesnek, "yin”-nek… Ami leginkább kedves számomra, az az öreg modell, Eva, aki már fehér hajú és 80-on túl van.

*

Mit ér a nő, ha megöregszik? Szép lehet még?  Belső világa sugároz szépséget? Vannak szép öreg nők? Nagy Anyák, Évák, akik öröktől léteznek? Te, aki nő vagy, milyen leszel öregen? Te, aki férfi vagy, hogy érzed, a párod, aki nő, milyen lesz öregen? Szeretni fogod úgy is?

*

Örök a völgy öle:

asszony, homály

Kapuja:

Ég s Föld gyökere.

Jelenvaló,

sosem-fogyó.

(Tao te king 6. Kulcsár F. Imre fordítása)

 

2011.03.31. 17:00

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása