2011.04.26. 09:36 Lázár Márta
Megint Marcello D'Orta

Nem lehet megunni. Ha én lennék a jótündér, minden házba bedobnék egy példányt Marcello D'Orta könyveiből, és úgy intézném, hogy muszáj legyen olvasni belőle. Aki unottan lát neki, egy idő után az is felnyerít, ezt már tapasztaltam magamon, és máson is. Ez a nápolyi tanító, amikor már nagyon nem tudott mit kezdeni rakoncátlan, félig az utcán nevelkedő kicsiny tanítványaival, megkérte őket, ugyan írnák már le, mit gondolnak erről, meg arról. Ádámról, Éváról, a Jóistenről, emberekről, állatokról. A dolog időről-időre olyan jól sikerült, hogy könyvsorozat lett belőle. A legutóbbi, Disznóból nem lesz grófkisasszony c.-ből idéztem már, és alábbi, a húsvéthoz kapcsolódó két kisdiák-fogalmazás is e kötetből való. Folyt. köv.

Marcello D’Orta:

Nápolyi gyerekek új fogalmazásai

Mi a véleményed a húsvéti bárány és a karácsonyi angolna feláldozásáról?

Ha az őseink megették az angolnát és a bárányt (főleg a bárányt, mert az régebbi), nekünk is követnünk kell a hagyományt.

Ha választanom kell, hogy báránynak vagy angolnának szülessek, azt mondom, passz, mert míg az angolnát darabokra vágják a halasnál, mint a puzzle, a bárányt meg kötélen vontatják a mészárszékbe, a ló békében éli világát, senki nem akarja megenni. Ahogy a papagájt meg más állati élőlényeket sem.

Az angolna sok példányban születik, merthogy élelmezési célokra lesz, a liga szempontjából sajnálom, de ez a helyzet.

A kemencében sült báránynak fantasztikus illata van.

Mi a véleményed a húsvéti bárány és a karácsonyi angolna feláldozásáról?

Mi minden évben angolnával és báránnyal szenteljük meg a karácsony és a húsvét ünnepét.

Szerintem ez nem bűn, se nem halálos, se nem bocsánatos, mert ha a régi zsidóknak szabad volt, nekünk is szabad. Egész évben esszük a tehenet, a tyúkot, a csirkét, a kotlettet meg mindent. Hol van az angolna letiltva? Meg a bárány meg a kecskegida?  A bikaviadal más, az nem tartozik ide, bár valószínű a bikát is megeszik, ha már egyszer leszúrták.

Az angolnát utálom, ugyanaz a  B vércsoportja van, mint a patkánynak, meg nem enném semmi pénzér, a báránykát sajnálom, de megeszem, mert jó.

2011.04.26. 09:36

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása