2011.04.28. 09:00 Lázár Márta
Kert feng shui

Kert és siker?

A legtöbb feng shui kerttel foglalkozó oldal arra buzdít, hogy kertünket tudatosan alakítsuk úgy, hogy a siker egyik komponensévé, előidézőjévé váljon. Ez azonban csak részben helytálló buzdítás. A szakmai és személyes sikert nem a kertünk milyensége adja.  Ha a feng shui címszó alatt a kert "a siker eszköze", akkor észrevétlenül a tér-mágia területére visz bennünket, aminek a feng shuihoz semmi köze! A kert direkt módon sem sikert, sem sikertelenséget nem generál. Viszont a napi pörgés ellenpontjaként képviseli a csendet, tisztaságot, felfrissülést. A kert minden évszakban a természet és a kozmosz / Nap és Föld/ ritmusával kapcsol össze. Így észrevétlenül is integrál az Egészbe, hozzá járul az egyensúlyunk megtalálásához, és segít megélni a csodát, hogy a tér és idő ritmusában mennyire parányiak, törékenyek, és mégis, egyediek vagyunk.

Kínos feng shui kontra relax?

A kert-feng shui tanácsok sokszor pontokba szedett, és kínosan betartandó előírásokat adnak, hogy milyen legyen a kert, mit-hová ültessünk. Ám a kert hangulata sok esetben nemcsak ezen múlik, hanem azon, hogy benne milyen pihenő-helyet alakítunk ki magunknak. Milyen padot, hintát, széket, asztalt, textíliát teszünk a kinti térbe, ami egyediségével bennünket kifejez, és támogat. Ez legalább olyan fontos, mint az, hogy hogyan váltakoznak a jin és jang, valamint az öt elem szerint a kert formái. Milyen a kertünk összképe? Kellemes, örömöt sugároz? Ahol van derű, ott van csi, és ott lesz tetterő és siker is. A kert ilyen módon ad hozzá a személyes előmenetelünkhöz.

A feng shui Forma iskolájának ismeretében szisztematikusan alakíthatjuk a kertünket, ám ha folyton tépelődve azon jár az agyunk, hogy melyik csücskébe mit ültessünk, és vajon ez az ösvény itt csi-e, vagy shá, jin-e vagy jang, vagy hogy a székeinket hová tegyük, mert az „feng shui szempontból sokkal előnyösebb”, azzal pont fordított helyzetbe kerülünk. Nemhogy több energiát, derűt (= sikert) hoznánk létre, hanem éppen elűzzük ezt a finom valamit. Elűzzük a csit.

Legyünk nyugodtan önmagunk

E téren is a legbiztosabb, ha önmagunkat adjuk, valamint keressük a szép önkifejezési formákat. A feng shui segítségével megalkotott kert voltaképpen semmiben nem kell, hogy különbözzön egy „normális”, esztétikus kerttől. Nem is kell feltétlenül hozzá nagy tér. Hangulatának kialakításához elég a stílusok nagyjából való ismerete, pár szép és kellemes tárgy, és némi stílusérzék. Persze, amíg ezt megtanuljuk, vagy kinyomozzuk, az sok időbe telhet, de ha sok képet nézegetünk, egy idő után biztosan tudni fogjuk, hogy nekünk mi tetszene. Hagyatkozzunk csak az érzéseinkre, tudják azt jól az ösztöneink, hogy mi a jó nekünk.

Színek és formák

A kert színei nagyjából adottak, ehhez társíthatunk magunk-választotta kiegészítőket. Egy átlagos magyar kertben kicsit fakóak a színek, a kerti hinta nyikorog, a gyepet kínosan pedánsan nyírják, a sövények geometrikus pontossággal strázsálnak, minden kiszámított. Csakhogy így megint a spontaneitás szenved csorbát. Márpedig ahol a spontaneitás, az életöröm, a derű nem jut kifejezésre, ott az életenergia, a csi sem fog bőven buzogni. Fordítsunk inkább több figyelmet arra, hogy a kert miként tud bennünket kifejezni, körbe fogni, és a kikapcsolódásunk forrása lenni.

Az alábbi képeken különböző stílusú kerteket láthatunk. Kínai; ücsörgős körbenülős; könnyed country stílusú; egyéni-napernyős, és egy igazi /trendi pink.../ eszegetős-csevegős. 

Fotók: 1 Saját 2 Chelsea flower show-Corbis, 3-4 Country homes and interiors magazin, 5 Homes and gardens magazin, 6 Livingetc magazin

 

 

 

2011.04.28. 09:00

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása