2011.04.30. 09:50 Lázár Márta
Eper, Piros, Inspiráció

e2_1.jpg

Minden tavasszal van az a pont, ahol eperben lehet látni a világot. Minden gyümölcs képes hatni az összes érzékünkre, de az eper ebben vezet. Az év első gyümölcse. Illatos, zamatos, kellemes. Ha megesszük, felfrissít, tisztítja a vérünket, kisöpör, szomjat olt, eltelít, magvai enyhe afrodiziákumként hatnak. Az öt elemi energia közül a Fa a legdominánsabb benne, ezt képviseli a savanykás-üde íz, de színében ott a pezsdítő Tűz, ívelt alakjában a Fém. A számtalan árnyalatú vörös egyike az eper-piros, mely az egyik legélénkebb- és könnyedebb árnyalat, anélkül, hogy túlságosan érzéki lenne. Pszichológusok szerint a vörös alapszínhez a szabadság, elszántság és pozitív gondolkodás társul.

Eper, mint szín

Színtannal foglalkozó kutatók szerint amikor a lakásunkban sok felületen érvényesítjük az élénk színeket, akkor általában az anyagi helyzetünk nem a legrózsásabb. Talán így kompenzáljuk a hiányt, és jutunk lendülethez. Az eper-piros kis foltokban élénkíti a teret, az egyhangúságot megtöri.

e3.jpg

Hol használjuk?

Bárhol, ahol szokatlan és vidám hangulatot szeretnénk. Az eperpiros különbözőképpen hat a helyiségekben. Eperpiros lépcsőházat nem igazán lehet látni, pedig az ilyen semmitmondó tereket is feltölti, egyedivé teszi, érdemes kipróbálni!

előtér.jpg

A nappaliban, dolgozóban egy csepp is elég belőle, és a szoba életre kap.

home office.jpg

A hálószobát meghitté teszi. A kínai kultúrában ez az élénkpiros abszolút pozitív színnek számít, a szerencsét, boldogságot társítják hozzá, hagyományosan még a menyasszony ruhája is piros.h1.jpg

h2_1.jpg

h3.jpg

A feng shuiban akkor szoktuk javasolni, hogy kis színfoltokban megjelenjen a piros, ha energiaszegény a környezet, és eseménytelenek a mindennapok, vagy pedig ugyanaz a monoton mókuskerék viszi a lakókat mindennap. A bejárati ajtó közelében is szokás valamilyen formában megjeleníteni. Nálunk nem nagyon vannak piros bejárati ajtók, pedig pl. Írországban, Angliában szokványos jelenségnek számít. 

ir.jpg 

Divat

Ruhában az eperpiros üde, viszont nem lehet elbújni benne, azonnal oda vonzza a tekintetet. 

Képtalálat a következőre: „strawberry red clothes”

epr3.jpg

p14.jpg

epr4.jpgepr5.jpgepr6.jpg

Csupa derű

Hogy még ki mi módon használja az eper színét...? :)

g2.jpg

Kapcsolódó kép

Képtalálat a következőre: „strawberry red interior design”

Képtalálat a következőre: „kolory ścian w sypialni”

Képtalálat a következőre: „strawberry red interior design”

bedroom-wallpaper-feature FAntony Crolla.jpg

andromeda fotel.jpg

Bedroom-dressing-area Fhomes and gardens.jpg

gudrun 4_2.jpg

Kapcsolódó kép

Képtalálat a következőre: „strawberry red clothes”

Képtalálat a következőre: „strawberry red clothes”

e5_1.jpg

Képtalálat a következőre: „strawberry red interior design”

e6.jpg

e4.jpg

eper.jpg

Képek G. Sjöden, Homes&Gardens, Antony Crolla, Andrew Stanton, pinterest.com

2011.04.30. 09:50

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása