2011.10.06. 17:25 Lázár Márta
Tértisztítás: fontos?

A Nyílt hét keretében, tegnap futott be a téma, remélem, a válasz hasznos lesz

Kérdésem a tértisztítással kapcsolatos. Mi a véleményed, te alkalmazod-e, és ha igen, hogyan?

A véleményem pozitív, és igen, használom J

A mi kultúrkörünkben, és főleg keresztény emberekkel nagyon ritkán lehet erről beszélni, mert egyszerűen kizárják, mint "ezoterikus praktikát", ami a hittel nem férhet meg. Holott pl. a régi templomok felépítését igen alapos helyszemle, tájolás előzte meg, felépítésük után pedig alapos tértisztítás, hangolás (szentelés) és az isteninek való teljes felajánlás után bocsátották /bocsátják a szertartások és a hívek rendelkezésére.

Mielőtt tehát valaki megijedne, miért is használjuk a tértisztítást, érdemes tisztázni, miről is van szó. A régi kínai világszemlélet egyik alapfogalma a qi (chi, csi). Ez a finom, megfoghatatlan energia alkotja a világ fizikai és nem-fizikai jelenségeit, a formákat, embereket, hangulatokat, és megnyilvánul a folyamatokban. A qi fogalmára épül nem csupán a feng shui, hanem a harcművészetek, gasztronómia, festészet, tánc, zene, sőt, a kormányzás és a birodalom hivatali rendszere is.

A probléma az, hogy ez az energia fizikailag nem kimutatható, hiszen a legfinomabb fizikai részecskéknél sokszorosan finomabb komponensről van szó. Ezért a fizikai valóság szintjén nehezen hihető, hogy létezik, és egy térben is jelen lehet, és megváltozhat, átalakulhat a minősége. Ha szeretnénk rá valamiféle bizonyítékot, akkor kicsit befele kell fordulnunk, meditatívan és nyugodtan, minden ítélet nélkül, mint amikor kiülünk a kertbe, parkba, behunyjuk a szemünket és hagyjuk, hogy a szél fújjon az arcunkba, a nap meg süssön ránk.

Ha ilyen módon járunk körbe egy lakásban, elkezdünk érzékelni annak hangulatából, alap-beállítottságából valamit. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de talán járatatok már szomorú házban, vagy olyanban, ami pattanásig feszült volt, vagy aminek csak az ablakán lehetett bekukucskálni, de legjobb lett volna bemenni, annyira hívogatott… Ezeket a hangulatokat (energetikai állapotokat) mi, az ott lakók hozzuk létre, és változtatjuk meg.

Amikor tértisztítást végzünk, akkor a lakás energetikáját optimálissá tesszük, hogy az is jól érezze magát, aki benne lakik, és az is, aki betér hozzánk. Ha a tér rendben van, az életeseményekre is egy pozitív hatás gyűrűzik tovább.

A tértisztítás több szinten történik: fizikai és energetikai szinten, majd az ún. hangolás következik. A fizikai részét mindenki végzi, ez a takarítás, rendrakás. Ha rendet akarunk az életünkben, akkor takarítani, és időnként érzelemmentesen lomtalanítani kell, mégpedig azért, mert a finomenergia működése zavarttá válik, ha a környezetünk nem tiszta, és azután az életeseményeinkben is tovább gyűrűzhet ez a zavar.

Az energetikai tisztítás már finomabb művelet, és ahhoz tudom hasonlítani, mintha egy edényről leszednénk a rátapadt olajat, majd alaposan megtisztítanánk. Vagy mintha elhessegetnénk, kiszellőztetnénk egy cigaretta füstjét.

Ez a része ahhoz a koncepcióhoz kötődik, hogy érzelmeink, indulataink, sőt, akár alaphangulatunk, gondolkodásunk is megváltoztatja egy tér finomenergiáját. Amikor tisztítunk, akkor a negatív érzelmek, események nyomát takarítjuk ki. A hangolással pedig jó hangulatúvá, derűssé tesszük a teret, sőt, kódoljuk is – az áldás, ima, meditáció, a házszentelés lényege is ez, olyan, mintha az a ház egy finom burkot kapna.

A tértisztításnak vannak általános, és személyre szóló, illetve eseményekhez, helyzetekhez köthető módjai. Másfajta tértisztítást alkalmazunk beköltözés előtt, átalakítás után, mint amikor kellemetlen látogató volt nálunk. Novemberre készítek majd egy összeállítást, amit – karácsonyra készülődve - bárki megkaphat, ha igénye van rá. 

Ha tetszik a bejegyzés, kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. Köszönöm :) 

2011.10.06. 17:25
Címkék: csi feng shui qi

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása