2011.11.05. 02:00 Lázár Márta
Szárazvirágok és feng shui

034.jpg

Ez egy provokatív téma, eddig akárhol szóba hozta két, vagy több ember, hogy Éssss, mit mond a feng shui a száraz virágokról?, biztos, hogy legalább egyvalaki ideges lett tőle. Volt, hogy én magam, mert hiába károgtam, hogy mértékkel szabad, az illető megsértődött, mert pedig én az összes könyvben úgy olvastam, hogy káros, sőt, xy tanácsadó honlapján... stb. stb. Jó. Ha ragaszkodsz hozzá, hogy káros, akkor ne olvasd tovább :) Ha nem ragaszkodsz, akkor fussuk végig. Igaz-e, hogy aki a feng shuit szereti, ódzkodik a szárazvirágtól? :)

feng shui bágua irányzata az összes könyvben kimondja, hogy üldözd a száraz virágot, hajítsd ki szenvtelenül, mivel az éltető qi (chi, csi) távozott belőle, és voltaképpen egy élettelen valami, ami lehúzza a tér energiáját. (Ezzel szemben ajánlja a művirágot, ami, hát... hogy is mondjam... ) 

A klasszikus feng shui szerint a növény jin, a száraz növény fokozottan jin, tehát a szoba feminin (passzív, nyugalmi) jellegét erősíti. Ugyanakkor egy nagyobb csokor sok virágból áll, tarka-barka, vagyis jang, zsúfolt térben , ami jang, még több jangot visz be = csak fokozza az össze-visszaságot.

Vagyis: nem mindegy, mennyi és milyen szárazvirág kerül a lakásba. Pl. a nyitó kép pár szál bojtoskája milyen finom, egyszerű. Időnként pont ezt nehéz megtenni, hogy beérjük néhány szállal :)

***

- Az ember sohasem tudhatja, mondta a földrajztudós. 
- Van egy virágom is. 
- Virágokkal nem foglalkozom, mondotta a földrajztudós. 
- Miért nem? Az a legszebb! 
- Mert a virág efemer természetű. 
- Mit jelent az, hogy efemer természetű?
- Azt jelenti: "amit közeli pusztulás fenyeget
" (A. de Saint-Exupéry: A kis herceg)

Száraz, az baj? A szárazvirág egy, hm... efemer természetű dekoráció. :) Tehát ne növényként kezeljük, hanem esendő dekorációként. Ami él, mozog, növekszik, az van tele életerővel, vagyis jangos. Fokozatai vannak ennek is, ha pl. a rebarbarát hasonlítjuk a tigrishez, mindjárt kitetszik, hogy kettejük közül melyik a sokkal inkább jang , na jó, azért ne akarjunk tigrist a nappaliba, fokozott jangosítás céljából. A virágzó növények jangosabbak, mint a csupa-levelesek, ebben is fokozatok vannak. A száraz virág – ha idei, friss darab, tehát nem több 3 hónaposnál – még élénk színű, modern térben önmagában is műalkotás, vagy éppen romantikus, bájos dekoráció. Nem baj, hogy száraz, attól még nem egy virághulla, a jótékony csit sem rabolja, hiszen a tünékeny szépség ideig-óráig tartó eszköze. Ha valaki kedveli, akkor csak jót tesz vele a személyes energiájának, hiszen ahányszor gyönyörködik benne, feltöltődik tőle.

Hol? A fényes, világos, modern térben jól néz ki egy-egy csokor, vagy néhány szál száraz virág. Ha sötét, színes bútorok közt jelenik meg, azonnal rusztikussá teszi a hangulatot. 

Konklúzió: a feng shui által propagált harmónia alapján használhatunk-e száraz növényeket ? Igen, mértékkel.

Mikor válik előnytelenné? Amikor elmúlt pár hónapos a csokor, és poros, szúrós szagú, fakó lesz. Ilyenkor valóban a vitalitás ellentéte, vagyis: ki kell dobni. A többéves csokrokat nem jó tárolni, fotózzuk le, és a fotót keretezzük be. Hogy miért? A feng shuiban a növények az érzelmeket jelképezik, a száraz csokor egy múltbeli érzelemhez való ragaszkodást, túlzott szentimentalizmust jelezhet, ami akadályoz az előre lépésben, megújulásban. 

Stílus Az alábbi képeken van mindenféle szárazvirág változat, a modern képeken a kevesebb több - elv érvényesül, a country bájos és túlzsúfolt hatású, a romantikus csipke- és törékeny díszek közepette mutat jól. Ha egy bolt előtt, vagy kiránduláson vágyódni kezdünk egy szép ág, pár szál virág, vagy csokor felé, 2-3 hónapra haza vihetjük :)

Modern: nyitó kép+ 2, 3

028.jpg

2. Görög enteriőr, napfényes, levegős, jin tér, amiben élénk folt (jang) a tömött csokor. 035.jpg

3-10. A country és rusztikus lakások elengedhetetlen kelléke a száraz csokor, főleg a konyhában, ahol a pára megakadályozza, hogy csupa por legyen. 004.jpg

002_1.jpg

011.jpg

016.jpg

006.jpg

014_1.jpg

020_1.jpg

013.jpg

012.jpg

11. És egy bolt :)

023.jpg

 12- 25. Romantika, nosztalgia, finomság

025.jpg

022.jpg

090.jpg

041.jpg

040.jpg

044.jpg

045.jpg

043.jpg

042.jpg

037.jpg

046.jpg

038.jpg

024.jpg

Képek forrása: 1,2,3, 12,2515,16, 22, 24, 18,19,20,23

Ha tetszik a bejegyzés, kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. A blogot itt like-olhatod. Köszönöm szépen :)

2011.11.05. 02:00

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása