2011.11.15. 10:00 Lázár Márta
Feng shui = lakberendezés?

hmprod (32).jpg

Első látásra a feng shui egyfajta lakberendezés, valójában pedig nem az, hanem egy életrendezési módszer, mely sokkal inkább a pszichológiához közelít.

1. Maga a lakberendezés egyidős az emberiséggel. Már a nomád időkben a funkciót és az esztétikumot is figyelembe véve alakították az emberek a lakásaikat. Mindegyik kultúrában a férfi dolga az építkezés, az asszonyé a berendezés, díszítés volt. A lakberendezés sok olyan objektív elvet vesz figyelembe, amit a feng shui is használ. Ilyen pl. a tájolás, a szélvédettség, a minőségi és esztétikus környék, mely a házat, lakást körülveszi, stb.

2. A feng shui a régi kínai kultúra része, de csak kb. 30 éve jelent meg a nyugati kultúrkörben. Először Amerikában, aztán Ausztráliában, majd Európában.
Megjelenésekor nem igazán lehetett tudni, mit is akar, furcsának tűnt, és aki olvasott róla, annak vagy szimpatikus, vagy végtelenül ellenszenves volt. A feng shui gyökerei legalább 3-5000 évre visszamenőleg kimutathatók, az azonban más tészta, hogy vajon ebből a régi hagyományból mit és hogyan használunk ma. Eredeti célja az, hogy az ember, mint mikrokozmosz, egységben legyen a mindenséggel, a makrokozmosszal. Alapelvei, melyek a természettel összhangban lévő életet célozták meg, segítettek eligazodni az élet minden területén. A földjósok, akik a feng shuit művelték, a ház-, templom- síremlék- és őrtorony építkezésnél a legapróbb részletekbe menő útmutatásokat adtak. Az építmények a térrel, idővel, és az emberrel összhangban jöttek létre.

A feng shui a nyugati világban, tehát nálunk is csupán egy-egy szeletet tartalmaz és használ ebből a komplex tudásból. Számos formája, irányzata között nem könnyű kiigazodni, és megtalálni a személyesen használhatót.

3. Közös vonások A feng shui és a lakberendezés is a lakással foglalkozik, a semleges teret harmonikus otthonná alakítja. Ezt a formák elrendezésével, a színválasztással, kiegészítőkkel, a személyiséggel egybehangzón valósítja meg. A lakberendezés kiemelt célja a helyesen kialakított lakáskultúra, mivel az testi-lelki feltöltődésünket szolgálja.

4. Különbségek A feng shui, a közös vonások ellenére sem lakberendezési irányzat, hanem egy életrendezési módszer. A tér és a lakók életének alakulása között analógiát feltételez, a teret az egyéniség, valamint az életesemények kivetülésének tekinti.  A teret különböző szempontok (jin és jang, öt elem, qi/csi) alapján elemzi, ezután kerül sor a térkorrekcióra, aminek célja, hogy a túl nehéz, küzdelmes tendenciák, a megrekedt pontok kimozduljanak, és átrendeződjenek úgy, hogy az egyén élete harmonikus kerékvágásba rendeződjön. Ez egy másik rokon rendszerhez, az akupunktúrához hasonlít, mely a pangó, vagy megrekedt energiát (qi/csit) stimulálással beindítja, és a testben harmonikussá teszi az áramlását, ez által az egészséget biztosítja a szervezet számára. A feng shui mai formája a térszervezésen át segíti az embert az életrend és harmónia eléréséhez. 

hmprod (52).jpg

Képek: h&m home

Ha tetszik a bejegyzés, kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. A blogot itt like-olhatod. Köszönöm szépen :)

2011.11.15. 10:00

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása