2012.01.08. 15:58 Lázár Márta
Gyönyörű ellentétek képekben

003.jpg004.jpgJóval karácsony előtt bukkantam rá, s azóta dédelgetem Miriam Alia szépséges fehér lakását. Gondoltam, ma végre bemutatom, erre 2, számomra kedves magyar oldal is épp tegnapelőtt, ill. ma hozta… Na tessék. :D Azért húztam eddig az időt, mert úgy önmagában kevésnek éreztem a képeket, gyönyörűek, de „és akkor mi van” érzésem volt tőlük. Kerestem, mi lenne, ami ad hozzá valami pluszt, így, ellenpontként a jin és jang, és a sötét színű helyiségek.

Jin és jang

Fekete és fehér. Mély és magas. Sötét és világos. Egyszínű és mintás. Nő és férfi. Lágy és erőteljes. Hold és Nap. Csönd és beszéd. Dúdolás és nóta.

A klasszikus Forma iskola szerint, amivel én is dolgozom, minden feng shui tanácsadásnál jó alaposan megnézzük, hogy a lakásban ez a két jelleg, a jin és a jang hogyan, milyen arányban van jelen. Vannak olyan terek, amiknél rendkívül fontos a világos színek, sok fény (pl. az előtér). A nagyon világos, fehér lakások általában aktív egyéniségre, családra utalnak, akiknek erős kapcsolatuk van a külvilággal, és szívesen fogadnak vendégeket is.

Akiknek sötétebb lakásuk van, azok (úgy tapasztaltam eddig), szeretnek vissza vonulni otthonaikba, és ott intim, igényes, modern-luxus-remete életet élni, amibe „megszűrve”, csak valamennyi bizalmi idő után, fokozatosan engednek be másokat. Egyéniségük kicsit drámai, kolerikus, erős akarttal, önfeláldozással.

Persze, ez se törvényszerűség, mindenestre, ha aktívabb életet szeretnénk, akkor érdemes világosítani, és helyenként vitális színekkel élénkíteni a lakást.

Fekete és fehér

A fekete különleges szín, épp a minap olvastam egy női portálon, hogy a feng shui szerint ez jó szín az étvágycsökkentésre, ez azért óriási túlzás, és azt se írták oda, hogy nagy mennyiségben depressziós hatása lehet, akárcsak a túl sötét, fényhiányos térnek, vagy a hosszú ideig hordott fekete ruhának.

És most: nézzük meg, először a sötét, mély színekkel kialakított szobákat, azután Miriam Alia spanyol lakberendező otthonát, amit természetesen maga alakított ki. 

Sötét, a jin

A feng shui klasszikus ágai újabb és újabb kategóriákat határoznak meg, azután ezeket elkezdik összehozni, árnyalni, párosítani, így alakul ki az ellentétek harmóniája. Pl. sötét színek a jinhez tartoznak, az 5 elem (jelleg) alapján pedig általában a Vízhez, vagy a Föld, Fa elemhez kapcsolhatók. A Víz a lélekkel, finom akarattal, lágysággal, önálló és kérlelhetetlen céltudattal, a kommunikációval, hatalommal, valamint a a szexualitással áll kapcsolatban. A kis fekete ruha, vagy a fekete szmoking örök darabok. A fekete örökös divatszín. A régi császári Kínában az Első császár ezt a színt választotta birodalma jelképéül. A lakberendezésben a sötétszürke és fekete térszűkítő, modern, titokzatos és nagyvonalú hatást kelt. 

Világos, a jang

A világos színek a janghoz tartoznak, ezen belül a fehér  Fém elemhez. Míg nálunk a tisztaság, ártatlanság színe, a kínai hagyományban a színpadokon az agyafúrt, csaló, áruló szerepkörét társítják a fehérre festett arcú szereplőkhöz. A kínai nők soha, semmilyen fehér színű díszt nem tehettek a  hajukba, mert ez szerencsétlen előjelnek számított, ám akik gyermekre áhítoztak bizonyos ünnepeken fehér virágot vittek magukkal. A köztudatban az a hit él, hogy Kínában a fehér a gyász színe, holott a gyász-öltözék az előírás szerint inkább színtelen, jellegtelen, dísztelen. A fehér állatok általában szentnek számítanak, a nyugati hagyományban a fehér a tisztasághoz kapcsolódik. A lakberendezésben fény- és térnövelő hatása van, könnyed, nyílt légkör társul hozzá. 

1. Drámai étkező

A sötét, elegáns alapszínnek a pink dinamizmust ad. Feszes szépség, itt biztos nem mer szürcsölni senki :)

001.jpg002.jpg003.jpg004.jpg005.jpg006.jpg

2. Sötét nappalik és hálószobák

021.jpg022.jpg009.jpg020.jpg010.jpg013.jpg018.jpg023.jpg

 Szép, fehér tér: Miriam Alia lakása

A fehér lakás önmagában túl steril, "kórházi" lehet, ezt a Fém merevsége okozza, amit tudat alatt olyan kérlelhetetlennek érzünk. A színek, az organikus minták, formák feloldják, hívogatóvá, meleggé teszik a teret. 

001.jpg002_1.jpg003_1.jpg004_2.jpg005_1.jpg006_1.jpg007_1.jpg008_1.jpg009_1.jpg010_1.jpg011_1.jpg012_1.jpg013_1.jpg

Képek forrása Livingetc, Homes and gardens, micasa

Ha tetszik a bejegyzés, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. A blogot itt like-olhatod. Köszönöm szépen :)

2012.01.08. 15:58

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása