2012.03.30. 15:55 Lázár Márta
Flow, tengeri áramlatok

001.jpg

Ez a kép a NASA felvétele arról, hogy néznek ki a tengerek és óceánok áramlatai. Ha látni szeretnéd mozgásban is, nézd meg a videot

Amikor ezt a csodálatos felvételt láttam a NASA jóvoltából, 3 dolog jutott eszembe: 1. Van Gogh festményei (ez még másoknak is eszébe jutott :)) 2. a csi /qi hullámzó mozgása, ahogy a szelek szállítják a vizekhez 3. az áramlás, a flow, mely a csi működését érzékletesen közelíti meg. 

Csuang-ce, az öreg bölcs egyszer rátalált egyik tanítványára, aki egy kövön üldögélve sütkérezett a napon, s a nyári bogaraknak, melyek arrafelé sürögtek, éppen a tél hidegéről, s a jégről mesélt. Oktalan! – mondta Csuang-ce. – Ugyan, hogy értheti meg a nyári bogár, mi a jég?Hiszen élete csupán a melegben nyílik ki. Éppígy, te is, csak arról beszélj a lényeknek, amit már megtapasztaltak. Mert amit nem tapasztaltak, azt úgyse értik meg. 

Nehéz megmagyarázni, mi is az a csi (qi, chi). A kínai életfelfogás, életbölcselet, sőt, tudományok egyik kulcsfogalma. Mondhatjuk róla, hogy ez az az életenergia, ami mindent áthat, mindenben áramlik, a dolgokat összetartja, erősíti, és élteti. A qi valóban mindenben ott áramlik, egészen jól tetten érhető a lélegzetben, a szélben, elhisszük, hogy ott működik bennük. Ám egy lakásban, vajon hogyan lehet jelen? Attól, hogy nem érzékeljük, vajon nincs is?

Ha kíváncsiak vagyunk, hogyan áramlik a csi, a mindenség energiája, akkor csak nézzük meg ezt a felvételt.

A régi kínai bölcseknek elég volt nézniük a falevél mozgását, ahogy lehullt a földre, és ebből messzemenő következtetésekre jutottak a levegőben lévő tárgyakkal kapcsolatban, mígnem megalkották a repülőgépet. A kicsi, egyszerű dolgok a legjobb tanítók. 

Van Gogh festményei és a flow

003_1.jpg002.jpg007.jpg

Óceán

013.jpg011.jpgtumblr_llhdr6925c1qj30czo1_1280.jpg015.jpg

Képek forrása pinterest

Ha tetszik a bejegyzés, és megosztod: köszönöm :) Likeold a blogot, és csemegézz a fb oldalán is:)

2012.03.30. 15:55
Címkék: csi feng shui chi qi

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása