2012.04.22. 16:15 Lázár Márta
Kert feng shui

tulipánok.jpg

Az előző részben röviden átnéztük, mi alapján rendezik a kertet a különböző feng shui irányzatok. Most részletesebben is megnézzük, mit ajánl a kertkialakítással kapcsolatban a klasszikus forma iskola. 

A kert feng shui, a lakás-feng shuihoz hasonlóan nem egységes: a sokféle feng shui irányzat más-más módszerrel alakítja a kertet. Csupán az a közös bennük, hogy mindegyik segíteni szeretné az egyén előre jutását. Az adott irányzattól függően változik a cél, a kivitelezés, valamint a tér értelmezése.

A legismertebb irányzatok (BHS, vagy bágua módszer, iránytűs iskola) az életterületek segítségével alakítják ki a kertet. A gyors, látványos eredményt minden kert esetében a bágua térképpel, átrendezéssel, és az életterületek időnkénti korrigálásával próbálják elérni. Amikor elemzik a kiinduló helyzetet, akkor ezt az életterületek szemüvegén át teszik, s a kert ki- és átalakítása is eszerint történik.

A tradicionális irányzatok a finom, fokozatos átalakulást, a hosszú távú és stabil kiteljesedést szeretnék a megvalósítani a térben és a lakók életében.

Kert feng shui a Forma iskolával

A klasszikus Forma iskola alapelvei különösen fontosak a segítő, harmonikus tér eléréséhez. Ezzel a módszerrel a házat körül vevő kertet olyan formai elemekkel és színekkel látjuk el, amelyek kiegészítik, illetve erősítik a ház alap tulajdonságait. A kertrendezést nem lehet olyan gyorsan véghez vinni, mint a lakás átrendezését, hiszen a növényeknek időre van szükségük a felnövekvéshez, kiteljesedéshez. Az alábbiakban a legfontosabb alapelveket mutatjuk be.

Így alakítsuk ki a kertet

A kert feng shui ugyanolyan sokrétű, mint a lakás-feng shui. Ezért cikkeink csupán a legfontosabb elveket foglalják össze, amelyeket önállóan és biztonságosan használhatunk. A Forma iskola a kertet, telket elemezve 4 pontot tart szem előtt, amelyek ideális esetben jótékony energiával veszik körbe a házat, és kihatnak a belső harmóniánkra, valamint életeseményeink alakulására is. (Mindemellett fontos hangsúlyozni, hogy a formai és más egyéb hatásokat mindig képes fölülírni, illetve meghaladni, önerőből korrigálni maga az ember, aki szabad akarattal rendelkezik sorsa fölött!)

1. A ház mögött

Ez nagyon lényeges rész, támaszt nyújt a háznak és a lakóknak, ezért itt kezdjük az erősítést, átalakítást. Ide kerüljenek a legmagasabb formák, pl. magasra növő fa, a magas növésű gyümölcsfák, kerítés, sövény, sziklakert, kisebb-nagyobb kövek és kerti díszek.

Ha virágokat ültetünk, akkor a legalkalmasabbak a magasra növő, félkörívesen kialakított, színpompás virágok.

A ház mögé lehetőleg ne tegyünk kerti tavat, de ha már van, akkor vegyük körbe sárga és narancsszínű virágokkal.

Ha van rá alkalmas hely, itt lehet a kerti pihenő, a grillező, vagy kis pavilon.

Szerszámos fészert, vagy olyan műhelyt, amiben kialakulhat rendetlenség, ide ne építsünk. Ha mégis van ezen a részen ilyesmi, akkor a legnagyobb rendre törekedjünk benne.

2-3. A ház két oldalán

Ez a két oldalsó rész a ház két "karja", védelmet nyújt a fizikai elemekkel szemben (szél, eső), és átvitt értelemben védelmezi pozíciónkat, lelki világunkat. Itt is kialakíthatunk magas formákat, sövény, kerítés, gyümölcs- és díszfák, bokrok, és színes virágok lehetnek itt. Pihenőrészre is alkalmas, a kerti grillt inkább a hátulsó részen helyezzük el.

4. A ház előtt

Ez a jövővel kapcsolatos rész, ami ideális esetben szabad terület, ahonnét messzire láthatunk. A bejárattól a kapuig az alacsony, kerek formák az ideálisak, ha szögletesek kerülnek ide, igyekezzünk színekkel oldani őket.

A következő részben példákkal is megnézzük, mi minden előnyös/hátrányos a kertrendezésben. 

023.jpg

Képek forrása: Homes and Gardens, ismeretlen

 Ha tetszik a bejegyzés, és megosztod: köszönöm :) Likeold a blogot, és csemegézz a fb oldalán is:)

2012.04.22. 16:15

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása