2012.06.02. 10:35 Lázár Márta
Gyerek party, gyerekzsúr? Hasznos tippek szülőknek

023c.jpg

A gyerekzsúr, gyerek party

megszervezése általában bonyolultabb műfaj, mint a felnőtt változat. A gyerekeknek a játék az éltető elemük, erre kell kitalálni olyasmit, hogy ne fárasszuk ki őket, mégis jól érezzék magukat.

A létszám

Az ideális létszám max. 15 fő, 7 éves kor alatti gyermek. Ha ennél többen vannak, az már komoly odafigyelést, pedagógiát igényel, mert óhatatlanul kialakulnak a klikkek, és ezek általában nem azt akarják csinálni, amit a többiek. 10-15 kisgyermek viszont még elég jól koordinálható, anélkül, hogy erélyesebben kellene föllépnünk.

Helyszín

Jó, ha van kint és bent is lehetőség az együttlétre. Pl. először egybegyűlnek egy belső helyiségben, és utána tudnak a szabadba seregleni.

Ritmus

A tevékenységeket, játékokat építsük fel úgy, mint a be- és kilégzés ritmusát. Összegyűlnek: belégzés. Kimennek az udvarra és szabadon játszanak (játékmotor, bicikli, roller, stb.) : kilégzés. Összehívjuk őket az első étkezésre: belégzés. És így tovább. Minden összegyűlős, statikusabb együttlét a belégzés (yin), és az, ami több mozgással, zajjal jár, a kilégzés (jang). Így a gyermekek jótékonyan fáradnak el, miközben élményekkel telítődnek.

Játékeszközök

Az elején lehetőleg csak azonos játékeszközöket adjunk oda nekik. Pl. legyen 5-féle bicikli, kismotor, futóbicikli (kérjünk kölcsön is), de más típusú játék, eszköz, pl.  labda ne. A buli végén persze már keveredhetnek a játékok.

Fokozatosság

Az események, játékok fokozatosan jelenjenek meg, a csöndesebbtől haladjunk az egyre dinamikusabb felé, amit majd a szabad játék zárhat le. Pl. kezdhetünk a biciklizéssel, ezután jön egy kis eperkóstolás, utána kincskeresés, majd szendvicsezés, „főétel”, torta, ezután építőzés, rajzolás, és a vége előtt a nagyobbaknak valamilyen verseny. A „nagyobb” korosztály a 7 éven fölüliek, ennél kisebbeknek nem való a versengés. 

Téma

Ha kiválasztunk egy témát, pl. tündér, Harry Potter, autóverseny, stb., egy vezérfonalat kapunk, amit végig vihetünk a dekorációban, játékokban, sőt, az ételekben, tortában is. A "téma" ugyanakkor túlságosan kötheti is az eseményt.

Képek és tippek

Dekoráció

A legegyszerűbb, látványos dekoráció a lufi és a kreppszalagból, papírból készült óriásgömb, rózsa, stb. A színek kiválasztásakor törekedjünk a finomságra, az erős, harsány színek ugyanis túlságosan telítik a kicsiket. 030.jpg

009.jpg014.jpg013.jpg007.jpg038.jpg33.jpg

Koronák, sipkák

Ha készítünk ilyesmit, mondjunk hozzá egy pici mesét, amelybe belefűzzük, hogy egyszer, egy szép napon született egy kislány/kisfiú, akit a szülei úgy vártak, mint egy királylányt /királyfit. Azóta minden évben, ezen a napon ő a királynő, a barátnői pedig a királykisasszonyok. A koronákat, sipkákat ne adjuk oda már az elején, inkább csak a tortázáshoz, vagy a csöndesebb játékokhoz, hogy ne unják meg, ill. ne veszítsék el, gyűrjék össze. 

005.jpg024.jpg

Játék tippek

Kincskeresés

"Kincseket", pl. színes üveggolyókat rejtsünk el kövek alá, kövekre, virágcserepek szélére, és meséljük el, hogy egy tündér járt erre, mert hallotta, hogy itt készül valami mulatság. Sietett, a fátylából egy-két foszlány fönnakadt a bokrokon. Menjünk arra, ahol ezek a foszlányok vannak, arra lesz a kincs! Nagyon jó móka, élvezik az egészen kicsik (3 év körüliek) és a nagyobbak (7 év körüliek) egyaránt. Ha nincs hely a kalandhoz, egy sima homokban-kincskeresés is izgalmas lehet, de a mesét így is fűzzük hozzá. 

041.jpg044.jpg045.jpg042.jpg043.jpg

Rajzolás

Nagy kartondobozok hátára, vagy képtartó kartonokra történhet, a szabadban, marokkrétával a kicsiknek, ecsettel, vízfestékkel a nagyobbaknak. Nem muszáj a kartonokat fölállítani, ha a földre tesszük, a gyerekek körbe ülik.

mont2.jpgmont1.jpg

 Buborékfújás

Vegyünk buborékfújókat, kicsit díszítsük fel, és kezdődhet az együtt-fújdogálás. 023b.jpg

Forgók

Látványos, "kilégzős" (mozgalmas, yang) játék.

027.jpg

Sátor

Nagyon jó, ha van, a szabad játékhoz, amikor bármit csinálhatnak a gyerekek, kitűnő búvóhely, vagy pihenő-sziget. Ha csak a vázát állítjuk fel, a gyereke maguk építhetik tovább nagy kendőkből, anyagokból, takarókból. 

032.jpg

Eszem-iszom

Törekedjünk egészséges ételeket adni, ne a kólafélékkel, csipszekkel, csupa cukor nyalánkságokkal lakjanak jól a kicsik. 

Az eszem-iszomhoz, tortázáshoz jó ötlet a földre terítés, de utána rögtön gondoskodjunk az elrámolásról. A műanyag evőeszközöket rakjuk egy földíszített üvegbe.037.jpg034.jpg036.jpgmont3.jpg026.jpg

022.jpg

006b.jpg010.jpg

Fotózás

Ha képkeretet használunk, mindjárt esemény válik belőle.mont6.jpg

És még...

Témák, amik hálásak lehetnek, pl. autózás fiúknak, ékszer- korona- és ruhapróba lányoknak, gyöngyfűzés, stb., stb. :)

017.jpgmont5.jpg

Képek forrása: Pinterest

 Ha tetszik a bejegyzés, és megosztod: köszönöm :) Likeold a blogot, és csemegézz a fb oldalán is:)

2012.06.02. 10:35
Címkék: kreatív gyermek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása