2012.08.08. 18:05 Lázár Márta
Lakberendezés mindenkinek - Fókusz a nappaliban

jo3.jpg

A lakberendezős képeket nézegetve fel-feltűnik, hogy ami igazán jó (harmonikus, szép, kreatív, nyugodt, stb.), abban van valami kis csavar, amit a saját lakásunkból nem mindig tudunk kihozni. Miért? Mert azon túl, hogy mindannyian (ösztönösen) lakberendezünk – hiszen mi, nők eleve a teret rendezgető, szépítő adottsággal bírunk - hacsak nem vagyunk született lakberendezők, az alapszint után szükségünk van szakszerű támpontokra, ötletekre is. A Lakberendezés mindenkinek hónapról-hónapra tippeket ad az önálló lakberendezéshez, hogy mi magunk is kihozhassuk lakásunkból a legjobbat.

Kedves olvasónktól érkezett egy kérdés, ami a nappali-fókusz témát ihlette:

kép6.jpg Mi legyen a nappali középpontjában? 

A nappaliban legyen egy/vagy több látványelem, fókuszpont. Ettől a tér életre kap, és a szoba kiteljesedik. A fókuszpontok karaktert adnak a szobának. A tárgy, ami fókuszként működik, színe, vagy mintája alapján illik a berendezéshez, egyediségével mégis kiemelkedik, és a szobát is egyedivé teszi.

Mi az a fókusz?

Bármi, ami domináns elem, kiemelkedik a háttérből, az összképből, és magára vonzza a tekintetet. A fókuszpont úgy hat, mint egy mágnes, amely mintha maga köré gyűjtené a környező tárgyakat. Minden szobában alapból van, ami fókuszként működik, pl. egy falmélyedés, egy szép, magas ablak, amire hangsúlyos függöny kerül, vagy a cserépkályha, kandalló, illetve a legelőször szemünkbe tűnő fal.

Mi minden lehet fókusz?

Általában fókuszként működik az ülőgarnitúra a dohányzóasztallal; a képek csoportja a falon, a térbe lógó, érdekes alakú, színű lámpa, vagy a különböző dekorációk (fényes gömbök, színes textíliák, színpompás, vagy mintás tapéta-sáv, falmatrica, stb.).

Fókuszból nem kell sok

Nyilván nem lehet minden hangsúlyos, de ha hiányzik a fókusz, akkor a szoba unalmassá válik. A jó ruha-összeállítást a kiegészítők, a szobát a fókuszpontok teszik teljessé. A helyiség méretétől függően kialakíthatunk egy (elsődleges), vagy több (egyenlő látvány-intenzitású) fókuszt is.

A bökkenő

Sok régi lakásban előfordul, hogy a házigazdának nincs szíve lecserélni az emlékbe kapott/gyűjtött dekorációt. Ilyenkor túlzsúfolttá válik a helyiség, eltűnnek a fókuszok, és kialakul a raktár-jelleg. Ezt a látványt egyik feng shui irányzat se nézi jó szemmel, hiszen ahol már minden foglalt, oda miért is jönne be bármi, ami új? Hogy ezt a zsúfolt hatást megelőzzük, váltogassuk a szabad felületeket a berendezett részekkel, majd emeljünk ki egy-egy fókuszpontot.

Tipp és skicc

Mielőtt berendezzük a szobát, skicceljük föl méretarányosan egy nagy papírra, majd rajzoljuk be a berendezés változatait. Ha szemből nézet szerinti skiccet készítünk, kipróbálhatjuk, mi mutat jól az adott falnál. 

Stílusok és fókuszpontok

A fókuszpontot mindig a választott stílushoz igazítjuk. Sokszor a legszokatlanabb látványelem hozza ki a legtöbbet a lakásból, és ahogy a tér érdekessé, dinamikussá válik, teljesül a klasszikus feng shui egyik fő kritériuma is: ha a lakás pozitív kisugárzású, több energiát nyújt a mindennapokhoz, valamint az életesemények harmonikus alakulásához. 

Az alábbiakban

7-féle stílusú nappaliban nézzük meg, hogy ott ugyan mik a fókuszpontok. Az egyiknél beírom, hogy szerintem, a másiknál hagyom, hogy az olvasó találja meg. A stílusok alapján (country, modern, indusztriális, egzotikus, finom, virágos) kiválaszthatjuk, hogy mivel tudnánk fölfrissíteni a saját nappalinkat. 

1. Country, azaz vidéki stílus

Ebben a nappaliban a fő fókuszpont a kandallópárkányon álló tükör a virágcsokorral (egységes látványt nyújt), aztán sorrendben a dohányzóasztal, majd a lámpa.

co1.jpg

Ennek a szobának a csíkos kanapé, és az olvasólámpa ad hangsúlyt. Csíkok nélkül elveszítené karakterét. 

co4.jpg

A leginkább hangsúlyos elem a tükör, amihez szelíden igazodik a kanapé. Másodlagos fókusz a csokor.

011.jpg

Ebben a vidéki stílusú nappaliban a szemközti ablak adja meg az alaphangot, egyúttal kiemeli a kanapét. Az ablak fókuszát kiegészítik a gyertyatartók a tömbgyertyákkal, és az erőteljes képkeret, ami rímel a gerendákkal, valamint az ablakkerettel.

026.jpg

Az ilyesfajta állóórák igen gyakoriak a skandináv vidéki stílusú nappalikban. Igazi egyéniségek...

012b.jpg

Itt is a kandallópárkány, valamint a fölötte lévő faliórák kompozíciója rántja egységbe a szobát. 

co3.jpg

Rusztikus kandallónyílás, a tűz látványa és a légies csillár a fő fókuszpontok.

012.jpg

2. Modern

nyari.jpg

003.jpg

028.jpg

021.jpg

mod5.jpg

mod3.jpg

015.jpg

mod1.jpg

mod2.jpg

mod4.jpg

mod7.jpg

mod6.jpg

3. Indusztriális 

Fókuszban a két nyomtatott "kép", és a lámpa, majd a padlóváza. Igazi keret az ülősarok körül.

jo3.jpg

Fókuszpontok: állólámpa, ablak, képkompozíció.

jo4.jpg

Fókusz: a falba süllyesztett szekrény, és a villa.

jo2.jpg

Kép és sárga párna a fő fókuszok.

010.jpg

GGGGGGGGGGG :)

004.jpg

Fókuszpontok: lámpa, puff, ablak.

horg.jpg

Fókuszpontok: a narancspiros lámpatestek.

ind2.jpg

Szegény kecske, fókuszként sasolja a szobát. Sárga párna feleselget neki.

ind1.jpg

5. Egzotikus

 teng7.jpg

023.jpg

022.jpg

egz1.jpg

6. Finom

Fókuszpont: a lámpa. 

minimalist.jpg

És itt is a lámpa, a függönnyel együtt.

025.jpg

Tükörlapra gravírozott óra és a csillár válnak fókusszá, no meg a sisak.

019.jpg

Fókuszok: a képek, párnák.

018.jpg

Lámpa, párnák, és a falra illesztett fa-dekoráció.

016.jpg

Kicsit teátrális ez az ablak-fókusz a függönyökkel és a mustársárga kerettel...

014.jpg

Fókuszpontok: tükör és komód, majd a többiek.

005.jpg

7. Virágos

A virágos, vagy mintás tapéta is tud fókuszt adni, főleg, ha kontrasztosan használjuk. 

minimalist2.jpg

004.jpg

001.jpg

017.jpg

k1.jpg

009.gif

003.jpg

006.jpg

színesy.jpg

007.jpg

Képek forrása: Ideal Home, Country Homes& Interiors, Livingetc, pinterest

Ha tetszik a bejegyzés, és megosztod: köszönöm :) Likeold a blogot, és csemegézz a fb oldalán is :)

2012.08.08. 18:05

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása