2012.11.22. 00:55 Lázár Márta
Mit szólnál egy lofthoz?

007.jpg

Mármint, ha úgy adódna, mondd: szívesen beköltöznél? Vagy furának találod? Csak egy időre próbálnád ki? A kérdés egyelőre költői, nem bővelkedünk loftokban, amiknek ára amúgy is a csillagos eget dörgöli, de akinek tetszik, annak a szeme élőben és virtuálisan is rátéved a potenciális lehetőségekre. A loftok, különösen e kettő, amikre ráleltem, szerintem nagyon szépek. Van egy barcelonai, ami New York-i felhanggal bír, meg egy manhattani, európai módra és femininre berendezve. Ha egyből látni akarod, kerüld ki a szövegelést :)

Szövegelés a loftokról

Az angol loft szó eredeti jelentése padlástér vagy emeleti helyiség, amelynek magyar megfelelője az egyterű lakás. A loft kialakulása az ötvenes években kezdődött New York Soho nevű városrészében, ahol egykori gyárépületeket alakítottak át nagy alapterületű és belmagasságú, általában galériás lakóterületekké, új életformát teremtve ezzel. A loftok divatja az Egyesült Államokból és egyes nyugat-európai nagyvárosokból terjedt el. Olyasfajta művészlakásokról van itt szó, amelyek régi gyárépületekben vannak. (hvg: Budapesti loftok)

A loft

a meghódított tér. A megszelídített mértani forma. A valaha volt zaj helyén egy csendben uralkodó látvány, falak és magasságok, ablakok és fény összessége. A tömeg helyén az én, a sok helyén az alig. A loft a mi modern világunk kastélya, amiben a magas fal nem egy monumentális, a különlegességet hangsúlyozó elem, hanem szükségszerű megoldás, és ez a 'csak a legszükségesebb legyen benne' funkcionalitás és céltudat vonul végig a loft kialakításán és térszemléletén.

Loftban lakni

merész álom, hétköznapi embernek nem is adatik meg, de csodálni azért lehet - már akinek tetszik - mert ugye van, aki azonnal beköltözne az egyik ilyenbe. Én is. Azonnal. Hogy meddig bírnám, nem tudom, mert a loft azért lássuk be, extrém egy lakáshelyzet, itt, ha a kakaómhoz kinn felejtettem a cukrot, loholhatok naphosszat és róhatom a kilométereket, de hát aki loftban lakik, annak valószínűleg ilyen gondja nincs. Mert az minden valószínűséggel nem maga készíti a kakaókat, sem a kisgyerekének nem varr filckoronát, és nem igényli, hogy az őszi leveleket nap mint nap lássa elhullani és maga gereblyézze csomókba, mert loftban lakni az egy alapvetően különc életforma, és kell hozzá az életnek az a sávja, amiben pörgés, varázs, kreativitás, zűrzavar, zene, ritmus, hajsza, adrenalin és robbanékonyság van, egyéb "zavaró tényező" meg nincs.

Az én verzióm

az, hogy van benne egy műterem rész (itt festenék), egy zene-sarok (zenélni), egy konyha (naná), egy táncterem rész... haha, akkor itt abba hagyom :) 

Loft Barcelonában

A belváros egykori szőnyegraktárát alakították át/ki lakássá, és tették amolyan New York-hangulatúvá. A lakás a hatalmas tér ellenére meghitt, letisztult és finom. A sok fehéret a néhol megjelenő fekete és a régi bútorok vonala, színe oldja. 

001.jpg

002.jpg

003.jpg

004.jpg

005.jpg

006.jpg

007.jpg

008.jpg

009.jpg

010.jpg

011.jpg

012.jpg

013.jpg

014.jpg

015.jpg

016.jpg

Finom, feminin loft

Manhattanben, egy XIX. sz.-i ipari épületben rendezte be a lakását Thea Basley stylist, aki a tej és méz színeivel, valamint a lágy formákkal, textilekkel tette nőiessé ezt a teret, amely így nem is emlékeztet, hogy ez valamikor egy gyárépület csarnoka volt. 

001.jpg

002.jpg

003.jpg

004.jpg

005.jpg

006.jpg

007.jpg

008.jpg

009.jpg

010.jpg

011.jpg

Képek forrása itt  és itt, foto: Jordi Miralles

Ha tetszik a bejegyzés, másik is tetszeni fog :) Likeold a blogot ide kattintva, és töltekezz a FB-os oldalán is :) 

 

2012.11.22. 00:55

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása