2012.12.09. 15:16 Lázár Márta
Az ünnep színei - Arany és fehér karácsony

040.jpg

Alapozás arany-fehérre

Ha a hétköznapokban is kedveljük az aranyszínű kiegészítőket, vagy dekorációt, bátran futtathatjuk körbe a lakást ezzel az örök érvényű színpárral. Az arany-fehér igazán szép, vagyis nem giccses, hanem elegáns, ha a virító sárga arany sok-sok fehér társaságában, épp csak kísérőként jelenik meg. A mély, füstarany szín modern környezetben is jól mutat.

Az összhatás akkor lesz harmonikus, ha adott legalább 1 paraméter az alábbiak közül:

  • fehér, vagy semleges (bézs, világos szürke) hűvös színű fal
  • kandalló, vagy más hangsúlyos térelem 
  • karakteres, különleges arany színű dekorációk (gyertyatartó, teamécses tartó, óarany, vagy aranyfüsttel futtatott girland, arany csomagolópapír sok fehérrel kombinálva, arany fólia, stb.)
  • klasszikus, vagy modern ülőbútorok világos huzattal

Az arany

A legnemesebb szín, gyógyító, regeneráló hatása erőteljes, az ember "napos", szoláris oldalát hívja elő, segíti az összeszedettséget. Az aranyszín felmelegít; az aztékok számára az arany a Nap földi inkarnációját szimbolizálta. A klasszikus feng shui az erőteljes, extrovertált jang színek közé sorolja, és ha illik a környezethez, akkor kis mennyiségben a lakás élénkítésére használja. 
Az arany a kényeztetés, pompa érzetét kelti, minden korban a fényűzés szimbóluma, fenséges, emelkedett, a középkor vallásos művészetében az arany szent, mennyei szín volt.

A lakásban

az arany csillog-villog, ez által melegséget kölcsönöz a sötét északi fekvésű helyiségeknek, és fényűző ragyogást sugároz a nappaliban. Az arany kortalan, mindig divatos, de érdemes a hűvös, semleges árnyalatokkal (hűvös bézs, szürke árnyalatok, barna) kombinálnunk, hogy szépsége megmutatkozzon.

A fehér

a legtisztább, legalkalmazkodóbb színek egyike. Világos, tiszta, könnyed, nyílt. Nyugalmat és erőt hordoz, arannyal párosítva emelkedett és kicsit luxus hatást kelt. Régi, patinás tárgyak körében időtlen hangulatot sugároz.

Az ötletadó pillanat

Igen, volt ilyen :) Legyen az idén arany és fehér a karácsony, aranyfüstös, vagy óarany kiadásban, mondtam, és  lelki szemeim előtt az arannyal finoman futtatott készlet jelent meg, melyet immáron 3 éve, azaz beköltözésünktől kartondobozokban tartok a pincében, és ha lemegyek lisztért, vagy olajért, örökösen elolvasom kezem írását "Törékeny, fragile"... :) Eddig nem volt értelme előszedni, kisgyerek elé prédaként vetni, vagy ideges pillanatokban ezt csapni oda, jó volt erre a szimpla kis készlet is. Úgy gondoltam, idén talán eljött az ideje. Neki láttam a díszítésnek, amely során kiderült, hogy az arany - ha ízléses és diszkrét összképben gondolkodunk, elég egzakt paramétereket kíván maga köré, úgy, mint semleges, fehér, vagy hűvös szürke falfelület, esetleg kandalló, és azok a bizonyos arany színű tárgyak se lehetnek akármik. Nagyon előnyös az óarany színű gyertyatartó, vagy az arany fóliával, és fehérrel pöttyözött lapos tál, arany díszek, szalagok, textília és tapéta, stb. Szempillantás alatt kiderült, hogy ilyesmit azért nem tudok előkapni a sublótból, így az arany minálunk csupán kísérője lett a natúr dekorációnak. 

Inspiráció

Hagyományos és modern karácsony, kiegészítők, dekor-elemek

002.jpg

003.jpg

004.jpg

007.jpg

008.jpg

010.jpg

015.jpg

014.jpg

018.jpg019.jpg

021.jpg

024.jpg053.jpg

025.jpg

027.jpg

029.jpg

023.jpg026.jpg028.jpg

051.jpg

005.jpg

006.jpg

v1.jpgv2.jpgv3.jpg

041.png

049.jpg031.jpg
040.jpg

001.jpg

047.jpg046.jpg
044.jpg

032.jpg
Ha tetszik a bejegyzés, másik is tetszeni fog :) Likeold a blogot itt, és töltekezz a FB-os oldalán is :)

2012.12.09. 15:16

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása