2013.01.06. 19:42 Lázár Márta
Lakberendezés? Igen!

026.jpg

Az egyik álmom, hogy a lakberendezés mindenki számára elérhető. Hogy nem kell évekig iskolába járni,  vagy autodidakta módon beleásni magunkat, hanem tanulni lehet már kisgyerekként, játszva. Ízléses, stílusos  pici bútorokkal, amikből egy-egy szett összeillik, és a padlótól a dekorációig berendezkedhetnek vele a kicsik. És mindez nem kerül egy vagyonba, hanem a tananyag része.   Azt álmodom, hogy mindenki, aki csak szeretné, a lakberendezést bármikor könnyedén megtanulhatja, könnyed módszerekkel, sok-sok gyakorlattal, hogy amikor neki lát otthont varázsolni, kihozza a legtöbbet a térből, amiben él. Azt álmodom, hogy pont úgy, mint Londonban (ahogy azt nekem Júlia mesélte), itthon is sűrűn egymás mellett állnak a lakberendezési boltok, egyik szebb, mint a másik, és mindegyik elérhető áron kínálja portékáit. A nők pedig örülnek, mert ez igazán az ő útjuk, és mert a jól berendezett, kellemes otthon már fél siker a kiegyensúlyozott élet felé. És nemcsak a feng shui szerint. 

Lakberendezés

A legtöbb nőhöz közel álló elfoglaltság, hobbi és szenvedély. A jin-jang elmélet, melyre a klasszikus feng shui is épül, ezt azzal magyarázza, hogy  mind a tér mind pedig a sőt, az otthon is lényegileg a jin vonásokat hordozza, és mély rezonanciában áll egymással. Ez valaha az archaikus szokásrendben is megmutatkozott.

A férfi épített, „házasodott”, házat, lakást biztosított, "házassá" vált, a nő pedig berendezte, otthonossá varázsolta, kidíszítette a lakóteret. A férfinak az egészre, magára a házra, a nőnek a részletekre volt és van rálátása, így az idők folyamán a lakberendezés azon nők és férfiak területe, akik finom beleérzéssel, valamint forma- és stílusérzékkel bírnak. Annak pedig, aki nem tanulja, de szereti, marad az alternatív DIY megoldás, amellyel ha lassan is, de biztosan ki lehet hozni a legtöbbet egy lakásból. 

A stílus

Nem kapjuk készen. Környezetünk, amelyben felnövünk, és a családi szokások erősen befolyásolják, hogy valakiben mennyire alakul ki a stílusérzék. Emellett szükséges hozzá a szépérzék, és annyi rugalmasság, szabadság, amely segít, hogy egy térből különböző változtatásokkal, a formai és színbeli egység megkomponálásával kihozzuk a legtöbbet.

DIY

Vagyis csináld magad. Ha nem hívsz lakberendezőt, de szép otthont szeretnél, te magad látsz neki. Meg azért is, mert a saját munka öröme feltölt, felemel, sikerélményt ad. Lelkes vagy, keresgélsz, elképzelsz, megrajzolsz, modellezel, méricskélsz, összeillik? Nem. Igen... ismerős? :) Azért ez nem könnyű... de megéri. 

Hogy lehet a lakberendezést megtanulni?

Mármint, ha nem járunk lakber iskolába. Vizuálisan :) Sok nívós lakberendezős képet, blogot nézegetünk, majd próbálkozunk. Szisztematikusan: megtaláljuk, megtanuljuk, felfedezzük saját stílusunkat,  valamint a házat, lakást, amiben élünk, aztán elkezdünk variálni, kísérletezni. Öltözködéssel: a lakberendezés és a divat/öltözködés közel állnak egymáshoz. Nézzük át a ruhatárunkat: a kedvenc ruháink mérvadóak lehetnek a lakber stílusunk terén is. (Amikor a ruhatárunkat vizsgálgatjuk, a textúrákra is figyeljünk. Pl. ha van egy csupa szőrme kedvenc kardigánunk, akkor nagy valószínűséggel ez a textúra a lakásunkban is kedvenc lesz.) Színismerettel: a színek furfangosak ám, amiről a boltban azt hittük, hogy a nappaliban majd jól mutat, arról könnyen kiderülhet, hogy mellé lövés. Ezért, ha otthon, magunkban lakberendezünk, kezdetben csak egyszerű színeket válasszunk, amelyekhez a többi jól passzol.

A képek

itt alább olyan interieur-öket mutatnak be, amelyeken a stílus, szín hangsúlyos. Akár innét, akár más lakber posztokból válasszuk ki, ami legjobban tetszik és mentsük a „Kedvenceim” mappába :) Ha már összegyűlt egy jó adag, nézzük meg egyenként és fogalmazzuk meg, pontosan mi tetszik abban a szobában. Jegyezzük meg, mert ezek az apró információk utalnak arra, hogy milyen stílus áll közel hozzánk. 

Színek és stílusok

Modern rusztikus lakás

020.jpg

021.jpg

022.jpg

023.jpg

024.jpg

025.jpg

026.jpg

027.jpg

Színes, tágas otthon

028.jpg

029.jpg

030.jpg

031.jpg

033.jpg

034.jpg

Színek és stílusok a nappaliban

Kakaóbarna

046.jpg

Fehér és meleg

048.jpg

Bíbor
055.gifZöld és organikus
organikus.jpg

organikus2.jpg

Arany, orgona és charme

038b.jpg

Rusztikus-urbánus

037.jpg

Fehér, egyszerű, vidéki

fehérrel mosott.jpg

Drámai, szilva

drámai szilva.jpg

Meleg, tágas, etno

049.jpg

Merész, mintás, színes

merész.jpg

Francia vidéki fehérrel
041.jpg

Kék és pink

042.jpg

Zöld és erdő

043.jpg

Egy fuvallatnyi rózsaszín

047_1.jpg

Rusztikus-indusztriális

040.jpg

Klasszikus glamour

clglam.jpg

Modern egyszerűség

modern.jpg

Barátságos ipari

bind001_1.jpg

Szerény, nyugalmas almazöld

056.jpg

Könnyed klasszikus

039_1.jpg

Fehér-fekete skandináv

057.jpg

Letisztult, légies

058.jpg

{Képek forrása: style-files és nuevo estilo, és livingetc, és nicety és pinterest/mullertje és  pinterest }

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. És gyere máskor is :) Köszönöm! Itt likeolhatod a blogot, ha követed, értesülsz minden friss jóságról :)

Szép napokat :) 

2013.01.06. 19:42

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása