2013.04.01. 23:59 Lázár Márta
Spanyol nőies

001.jpg

Alma, eper, vanília - ha illata lenne ennek a háznak, e három komponens lenne a meghatározó, minthogy színeiben is ezek dominálnak. 

Un verde especial - egy különleges zöld. Dulce, delicado - az édes, zamatos szín a ház asszonyának kedvence. Mindegyik szobában megjelenik, hol a vaníliát, hol az élénk eper pirosat egészíti ki. 

Ki lakik benne? Négy nő. Egy anya, és három lánya, mint a mesében. Szépen kiegyeztek, hogy a legidősebbnek külön szoba jár, a többiek pedig megosztoztak a korántsem méltatlan maradékon. 

A ház eredetileg igazi reménytelen eset volt, egy valódi roncs, amiben se áram, se víz, és a falakat a vaksi sötét járta át. Csomó átalakítás után, amikor elkezdett ide belopakodni a fény, egy teljesen más tér vált ki az eredetiből, tele élettel és ragyogással.  

A külső a belsővel remek kapcsolatban áll. Bármikor ki lehet menni az udvarra, ahol a rusztikus-modern bútorok nyugalma és a három fő szín, az alma, a vanília és az eper üdíti fel a megfáradtakat.

Harmónia

Nagyon fontos, hogy a bennünk lévő harmónia megjelenjen a lakásunkban is. Ehhez az alap-harmóniához örökösen vissza térhetünk. A klasszikus feng shui a yin és yang, valamint az elemek finom összetételével igyekszik egyénre szabottan összerakni a harmóniát, hogy a lakás a pozitív tendenciákat erősítse. Ezeken a képeken láthatjuk, hogy a házban hogyan jön létre a harmónia a három fő szín (zöld =Fa, piros=Tűz, vanília=Fém) s a körkörös-gömb formák és a szögletesek egyensúlyából. 

Mitől nőies?

Sokat gondolkodtam ám ezen, hogy tényleg, MI teszi nőiessé ezt a házat. Jó, a finom színek, a légies, romantikus felhang, mely a rusztikus vonásokat is megszelídíti. Igen ám, de a klasszikus feng shui másképp gondolja a nőiest. Nőies az, ami földszerű, félhomályos, alacsony, széles, sötét tónusú, azaz: yin. 

Azokat a színeket pedig, amik itt megjelennek, de még a félköríves formákat is, amikben a ház bővelkedik, a yang princípiumhoz sorolja, vagyis pont a férfias pólushoz. A fény, a világosság, a magasság, a halvány pasztell színek yangosak,  s ez a ház mégse mondható férfiasnak. 

A yang és a yin nagyon egyszerű megfogalmazásnak tűnik,  pl. a víz yin, a tűz yang, a nő inkább yin, a férfi yang... Nem ilyen egyszerű ez! A víz yin, de a vadvizek pl. yangosak. A tűz yang, de a gyertya fénye inkább yines, míg egy fellobbanó tábortűz yang.

Amiatt, hogy örökösen valamihez viszonyítva értelmezhetőek, a világunkat alkotó két minőség is örökösen átértelmeződik. Pont úgy, mint a természeti kép, amivel a yint és yangot illették: nézd meg reggel a hegy napos oldalát, az lesz a yang, de estére már árnyékossá válik, s akkor yin. (Huh, remélem, nem zavarok össze senkit :))

A vanília szín pl. yangos, tehát elviekben maszkulin. Csakhogy nagyon indirekt! Pont úgy viselkedik, mint egy finom úrinő. Visszafogott, a háttérben létezik. Bezzeg a piros, vagy narancssárga az neki megy az embernek, és ha sok van belőle, még fel is dönti. A piros, az yang bizony! A piros nagyon direkt, és úgy általában a hozzá közel álló árnyalatok is, ellenben minél éteribb, finomabb egy szín, annál indirektebb, s emiatt... nőies. Még valami: a színek ugyan yangosak, de a formák többsége yin. Nagyon sok finom felület, textúra jelenik itt meg. A szobák tágasak, nagy terek nyílnak egymásba - ez is yin, vagyis: nőies.

Egy férfi biztosan nem ilyen színeket választ a lakásába, ha férfias színeket próbálunk megjeleníteni, akkor  szürkék, a barna és fekete tónusok, valamint sok tiszta fehér sejlik fel. Markáns yin színek, s a hozzájuk társuló formavilág egyszerű, puritán, rafinált kis díszítésektől mentes. 

OK, mielőtt bárki agyára mennék ezzel az eszmefuttatással, abba hagyom :) 

Íme a spanyol nőies ház, amiben volt egyszer egy asszony és annak három lánya :) 

006.jpg

001.jpg

 

002.jpg

a2.png

003.jpg

004.jpg

 

005.jpg

a3.png

a4.png

012.jpg

a5.png

011.jpg

a6.png

007.jpg

008.jpg

a7.png

a8.png

010.jpg

009.jpg

 

012.jpg

{Képek forrása: elmueble és nicety}

Tetszett a bejegyzés? Másik is tetszeni fog ;) Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. Itt likeolhatod a blogot, hogy értesülj az új posztokról. Szép napot:) 

2013.04.01. 23:59

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása