2013.05.31. 04:36 Lázár Márta
A legszebb otthon Mallorcán

018.png

Kívül-belül lélegzetelállítóan szép házat épített a mallorcai születésű építész, Amador Calafat-Busquets, aki Hamburgban lakik, de honvágya az évek folyamán egyre erősödött. Nem is értjük, miért. :) 

a történet

Szülőhely

Amikor az eligazító Amador elé lökte a világtérképet és odasziszegte, hogy „válassz”, vörösen lobbant fel a düh lámpája. A férfi krákogott egy sort, majd kicsit csöndesebben ismételte meg a szót. A csinos eligazító néni Amadorra kacsintva hangtalanul formázta szépséges szájával a szót, Amador pedig sietve bökte ki:

- Ma… Mallorca!

A rőt hajú ránézett, egyik szemöldökét felhúzta, és enyhe irigység futott át rajta. Bizony, amikor még odalent élt, hallotta hírét a szigetnek, de sose volt rá pénze, hogy – kollégáihoz hasonlóan - elröpüljön oda. Á, igen, igen Főnök, suttogta, amikor a lelkiismeret, és hazugság lámpa kigyulladt a teremben.

- Tudod, fiam, nem mertem elindulni. Sohase hittem abban, hogy megérdemlem, úgyhogy fülem-farkam behúzva nyomtam le az éveket, Berlin falai között.

A lámpák kialudtak, égi zene szólalt.

- Jó utat, fiam – mondta az eligazító, Amador pedig – egy Fényes röptének nyomában útra kelt, hogy földi otthonát, és választott szüleit felkeresse.

30 év múlva

Amador imádta Mallorcát, de fiatal volt és kalandvággyal teli, így Mallorca szigetét megunva körbe járta Európát. Örült, hogy élőben is láthatja azokat a csodákat, amikről az építészet karon tanult. Aztán – mit ad Isten – Németországban ragadt, és bár voltak homályos emlékei, nem értette, miért lesz egy kicsit szomorú, ha szóba kerül Berlin. Amikor beleszeretett egy német lányba, természetesnek tartotta, hogy ott marad, és a lehetőségeket kihasználva szép karriert csinál magának. Amador Calafat-Busquets neves építészként jegyezte magát. Hamburg, ahol élnek, s ahol közös otthonuk áll, jó hely volt, de a téli estéken, amikor gyalog igyekezett hazafelé, unos-untalan eszébe jutott egy-egy emlék. Színek, illatok, ízek, a temérdek bougainvillea, mely a házakat beburkolta, a víz kéksége, a meleg és főleg a napsütés, a fény, ragyogás, melytől Mallorca roskadozik, és amiből Hamburgban hónapokon át csak kevés jutott.

Akarva-akaratlanul álmodozott egy házról, amit mallorcai stílusban épít majd meg, és ahogy teltek az évek, az álom tervekké, a terv pedig tettekké szövődött. Amador azon kapta magát, hogy már nem nyomasztja a hangtalan szó, Mallorca. Felkerekedett, és az összetrombitált munkásoktól övezve neki látott az építkezésnek.

A ház

nemcsak a lakberendezés, hanem a klasszikus feng shui szemszögéből is tökéletes alkotás. Föntről, a felhők fölül olykor nevetés hallatszik, s az aranyszínű távcsővel Amador házát figyeli egy rőt hajú ember, s egy csinos hölgy, majd, amint a lejárt a nézelődés ideje felirat sípolni kezd, összekacsintva sietnek ki a teremből és halkan becsukják az ajtót. 

járjuk végig

A bejáratnál olajfák.

001.png

A tornácon nyers fa asztalok, háncsszékekkel övezve.

017.png

Amikor jövünk, éppen virágzanak a bougainvilleák, és minden teles-tele van rózsával - mondja Amador. 

018.png

Stílusérzék: összehangolt részletek. Amador fontosnak tartotta, hogy minden, ami a házba kerül, az építőanyagoktól kezdve a dekorációkig, a mallorcai szokás- és ízlésvilágot tükrözze. 

019.png

A szabadság öröme, kék éggel, dús növényekkel.

020.png

Természetes anyagok, finom színekkel.

021.png

Diadalív, virágokból: amint megérkezik a tavasz, a bougainvillea virágba borul. Gyönyörű, intenzív rózsái az egész vakáció alatt a mindennapok kísérői. 

002.png

Kerámia járólapok, melyek a fal színét követik.

003.png

Nagy boltív jelzi a nappali helyiséget.

004.png Összehangolt dekorációk "a kevesebb több, csak passzoljon" elv alapján.

005.png

Mallorca-i country...

006.png

A párnák a tenger szeretetét és a család kozmopolita szemléletét mutatják.

012.png

Étkező

007.png

Az étkező, a konyhából nézve

008b.png
A konyha, gyönyörű burkolatokkal

13a.png

Virágok és nyers, arzén sárga mallorcai kő

14a.png

Kővályú, arzénsárga mallorcai kőből

015b.png

- A hajnalhasadás ebben az udvarban, ahogy a pálmák suhognak, ez a kedvenc napszakom. - mondja Amador

013.png

Kerti eszközök vidéki stílusban

014b.png
Az egyik hálószoba, és az összekötő

17a.png

022.png

Közlekedő, beépített szekrényekkel

19a.png

Régies hatások egy új házban

- Tudatosan törekedtem, hogy bár új házat építek, minden legyen benne, ami tradíció itt, Mallorcán.

015a.png{Forrás: elmueble, szöveg: Feng shui trend, Lázár Márta}

Ha tetszett a poszt, és megosztod: köszönöm! Kedveld és csatlakozz a Feng shui trendhez a FB-on, ahol sok szép , vidám képet, inspirációt találsz - amik szintén izgalmasak - de nem érnek fel egy újabb blogbejegyzéssel :)

2013.05.31. 04:36

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása