2013.08.17. 07:32 Lázár Márta
Mai bölcsesség - egy gramm gyakorlat?

P8230034.JPG
Amikor már nagyon eleged van abból, ami van. Amikor nem találod a helyed, kényelmetlen az, hogy reggel van, dél van, újra este, látod, hogy nem számítasz annyit, mint a félre lökött csizmatalp.

Amikor unalmas a könyv, és sok a szó, a zaj, és nem öröm az étel, nem édes a levegő. Amikor azt látod, hogy a megdolgozott évekért nem mondja senki: köszönöm. Amikor szeretnéd magad szépnek és jónak érezni, és nincs, mibe kapaszkodnod. Változtass!

Vedd a cókmókod, pakolj be néhány ruhát és menj el otthonról, egy egészen más helyre, mint amit megszoktál. Nem szabad kényelmes helyet keresned, inkább olyant, ahol még él a hagyományból valami, ahol alkalmazkodnod kell, és nem kapsz meg semmit, csak, ha nagyon megdolgozol érte. Teszem azt, krumplipaprikást készítenél, ez az egyik legegyszerűbb étel. Ehhez el kell menned a mezőre, a krumplit kiszedni. Haza viszed, meghámozod. Nincs tál, amibe belerakd. Megkeresed, csupa por. Megmosnád, nincs víz. A kúthoz mész, hozol egy vederben, megmosod a krumplit. Most lássunk neki megfőzni. Nincs tűz. Tüzet raknál, nincs fa. Kimész, felvágod, közben a kutya, mert nem ismer, a velődig hasítóan ugat. Ne csitítsd, vigyél egy darab kenyeret, vagy bármit, amit megeszik, és barátod lesz, míg ott laksz. Szóval, vágj fát, rakj tüzet, és keress egy lábost, mosd tisztára (juhé, van víz), keresd meg az olajat, és a hagymát. Áhá, az sincs, menj és tépj ki párat. Pucold meg, és már hozzá is kezdhetsz a főzéshez. Ha elkészült, és megettétek, akkor mosogass. Hogyan? Hát, melegíts vizet, ne pazarolj, mert aszály van. Ha ezzel végeztél, máris eltelt vagy 2 óra.

Másnap indulj el gyógynövényt szedni. Lehetőleg a delelő napot válaszd, amikor szakad rólad a víz. Állj rá az útra és menj. Ne igyál, míg oda nem érsz. Az út úgy 5 km. Ha oda értél, igyál pár kortyot, és menj gyógynövényt szedni. Aztán eredj haza. Ha otthon vagy, és azt érzed, hogy a ruhádnak nemcsak az íze, a szaga is sós, akkor jó. Akkor elkezdtél élni.

***

Egykori jóga tanárom szerint: egy gramm gyakorlat több, mint egy tonna elmélet. A ma embere, főleg, aki városban él, akkor épül, erősödik, ha heti, vagy hónapos rendjébe beiktat valamit, ami meghaladja az erejét. Bármit, amivel próbára teszi önmagát, és aminek köze van a régi, igaz élethez. A harmónia törvénye szerint ha valami kívül (a felszínen, a konvenciókban) kevesebbé válik, belül több erőre kap. 

Életrevaló gyakorlatok

Szóböjt

Ez azt jelenti, hogy nem beszélünk, csak ha nagyon muszáj. Ha mások körülöttünk beszélnek, és igen, nekünk is meg lenne a véleményünk, hallgatunk. Ha ez nagyon nehéz, akkor magunkban ismételgethetünk pozitív szavakat, mint akarat, szeretet, esetleg kétszavas imát: Istenem, segíts. Hatása: elcsitítja a túlságos önkritikát, megértőbbé és nyugodtabbá tesz.

Gyalogolj hiába

Olyasmit válasszunk, ami teljesen értelmetlennek tűnik. Ilyen pl. a gyógynövényért való több km-es gyaloglás, hiszen egy tasak gyógynövényt kb. fél óra alatt megveszünk, készen, beszárítva, ha pedig személyesen, gyalog megyünk el érte, az jó esetben 5-6 óra. Fontos, hogy vidéki, falusi helyet válasszunk, ne üljünk buszra, biciklire, és ne vigyünk magunkkal sok vizet. Ha megszomjaztunk, kérjünk valakitől. Hatása: a rengeteg, nonszensznek tűnő gyaloglás szinte kisöpri indulatainkat, edzi az akaratot, új ötletekkel tölti fel a raktárainkat, és vissza lendít az élethez, amiben nincs divatleső irigység, szagos dezodor, kifinomult menü, restségben megfáradt test és konditermes műizomépítés. (Az 5-6 óra riasztónak tűnhet, nem baj, ha nem megyünk ennyit, de az fontos, hogy sokkal többet gyalogoljunk, mint amennyi komfortos, ekkor fejti ki jótékony hatását.)

Keresd fel az öregeket

Már nincsenek sokan azok a falusi öregek, akik őrzik a régmúlt idők erejét. Keresd fel valamelyiküket és kérdezd, hallgasd. Fontos, hogy olyan öreghez menj, aki nem néz TV-t és nem hallgat rádiót. Kérdezd a jelekről, miből jön rá, hogy eső lesz, a szélről, az asszonyokról, a férfiról. Kérdezhetsz bármit, ami bánt. Tudni fogja a választ. Egyszerű ruhában menj, ne díszítsd fel magad, vesd le a gyűrűidet, ne használj hajformázókat, sminket. Tölts el ott egy napot, kettőt, amennyire időd van.

Hatása: az élet szeretetéhez vezet vissza, és a városba vissza kerülve segít megtalálni az egyensúlyt a téged körül vevő és erődet elhasználó gépek és legbelsőbb éned között.

Kapcsolj ki

Ez a gyakorlat arról szól, hogy egy napra kikapcsolunk minden gépet, és az összes munkát, ami a háztartásban adódik, nélkülük végezzük el. Az ilyen napokon természetesen nem kapcsoljuk be a számítónkat, és nem vesszük fel a telefont, (csak, ha nagyon muszáj). Az étkezésnek megadjuk a módját, a vizet is ízlelgetjük, és hálát adunk mindenért, ami bennünket körül vesz. Hatása: alázatosabbá tesz, s ezzel együtt a belső énünket, az élet értékét, és az életörömöt elő hívja, növeli. 

A gyakorlatok értelme

Akaratunkat, erőnket legjobban az értelmetlennek tűnő, nehéz gyakorlatok edzik. Más lesz a lelki fajsúlyunk, ha időnként végzünk ilyesmit. Mindezeken túl azonban: közelebb kerülünk az élet valóságához, és ha túl jutunk pár ilyen gyakorlaton, könnyebb lesz az újra kezdés, valamint a tovább lépés. Bármiből, amiben éppen megrekedtünk. 

Képek: 8 km-es gyaloglás gyógynövényekért. A nyitó képen éppen gyűjtögetek. A kislányok is kibírták... és láss csodát, utána nagyobb kedvvel játszottak :) Utunk végén megjelent egy kiscsikó is :)  

P8230019.JPG
P8230033.JPG

P8230034.JPG
P8230052.JPG

P8230069.JPG

007.jpg

003.jpg

016.jpg

005.jpg

013.jpg

Ha tetszett a poszt, és a blog, FB-on,itt is kedvelheted, ahol sok szép inspirációt találsz - amik szintén izgalmasak - de nem érnek fel egy újabb blogbejegyzéssel :)

Ha szívesen szavaznál a blogra a Goldenblog versenyen, itt teheted meg: http://goldenblog.hu/szavazas.aspx Életmód kategória, Feng shui trend blog. Köszönöm szépen! 

2013.08.17. 07:32

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása