2014.07.24. 11:43 Lázár Márta
Ne hagyd ki: világhírű fotók Budapesten!

magnum001.jpg

Egy kiállítást nehéz elmesélni, ezért írom magamnak épp úgy, mint másnak: menj és lásd! Megéri. Elsők c. kiállítás, Mai Manó Ház, naponta 11-19 óráig (1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.) A képanyag fotográfus zsenik munkája, nagy- és dédszüleink idejéből, ráadásul a kiállításnak otthont adó Mai Manó Ház mind építészeti - lakberendezési, mind klasszikus feng shui szempontból is egy csoda. A szomszédjában pedig remek habos kávéval/sörrel lazíthatjuk a nosztalgikus emlékezet érzéseit.

Miért jó világhírű fotókat nézni? 

Mert régi, ritka remekművek, és összekapcsolnak a múltunkban gyökerező erővel, ami, ha velünk van - a pszichológia legújabb irányzatai szerint is - a ma emberének biztonságot nyújt és vissza adja önbizalmát. Megvalósulhat mindez, ha emlékek, tárgyak, képek által kapcsolódunk a felmenőinkhez, nagy vonalakban tudjuk, kik ők és hogyan élték mindennapjaikat. Az Elsők c. kiállítás szüleink, nagyszüleink múltjába hív, Európától Indiáig.

Vigyázat! Alábbi szövegben legalább 50 nagy név szerepel! Szédítő. Bevallom, először én se bírtam követni, hogy ki, mi, mit és és mikor és és és. 

Elsők

Legendás fotográfusok legelső csoportos kiállítása, mely csak pár hónapig volt látható Ausztriában, utána nyomtalanul eltűnt az egész képanyag. Nemrégiben került elő, legendás körülmények között... Ezt a 83 képből álló világhírű anyagot mutatja be a Mai Manó Ház Elsők címmel. Ritka képek láthatók itt, többek között Henri Cartier-Bresson Gandhi utolsó napjairól és temetéséről készült sorozata, Robert Capa dél-franciaországi békebeli képei, Jean Marquis képriportja Magyarországról és a monumentális hollywoodi film, A fáraók földjének forgatásáról Ernst Haas objektívén keresztül készített képei. 

Bőrönd

Igaziból két nagyon nagy bőrönd volt. Innsbruckban, a Francia Intézet pincéjében lapultak több mint 50 évig úgy, hogy senki se tudott róluk. Hogy ki csomagolta el a képeket ennyire gondosan, majd cipeltette le az alagsorba, ahol egy véletlenszerű költözés közben kerültek elő, nem tudjuk. Mindenesetre, ezek a képek láthatók most a kiállításon!

Mindeközben a Ház második emeletén vetítik azokat a fotográfiákat, amelyeket a MAGNUM híres fotósai – többek között David Seymour, Martine Franck, Erich Lessing, Josef Koudelka, Abbas, Patrick Zachmann és Chien Chi Chang – készítettek magyarországi látogatásaik alkalmával 1947-től egészen napjainkig. A vetítés a II. világháború utáni magyar helyzetet, az 1956-os forradalmat, a szocializmus alatti életet és a rendszerváltozástól napjainkig terjedő időszakot mutatja be. 

Mai Manó Ház

Csodálatos ház, gyönyörű, korabeli részletekkel. Tulajdonosa és építtetője a fülcsiklandozó nevű Mai Manó, aki nem egy vicces, aranyos mesefigura, hanem a XIX. század egyik leghíresebb fotóművésze. Pesten született, May Emánuelként, császári és királyi udvari fényképészmester, szakíró, aki "este és borús időben", sőt, "villanyfénynél" is fotózott, abban a korban, amikor egy kép elkészülése hónapokig tartott. A méltóságos, vagy nagyságos urak és asszonyok, valamint gyermekeik rajongtak Mai Manó műterméért. Aki ide betért, nagy stílű enteriőrben találta magát. Velencei tükör, fogadóterem, napfényműterem és megannyi izgalmas díszlet várta a publikumot, ezek egy részét ma is láthatja bármelyik kiállítás közönsége. A retusterem és képküldő lift a nyolc szint közt segítette a fotográfiák elkészülését. Mai Manó gondosan foglalkozott a fotó megkomponálásával, így egy fénykép elkészülése az előkészületekkel együtt 2-3 óráig is eltartott.

A Ház az átélt viszontagságok ellenére máig őrzi a császári-királyi kor legértékesebb részleteit. Jelenlegi vezetői folyamatosan különleges kiállításokkal és közvetlen fogadtatással biztosítják, hogy világszínvonalú művészet-közvetítő legyen. 

A Mai Manó Ház kincsei: eredeti velencei tükör, Zsolnay pirogránit burkolat, Róth Miksa-féle díszes üvegablak, gipszstukkók és polírozott lépcsőkorlátok, rekonstruált termek... és így tovább.

Magnum

Hát, erről egy édesség jut eszünkbe, netán bizonyos nyomozó film főhőse, holott a Magnum Photos a világ leghíresebb független (azaz szabad, senkitől, semmitől nem függő, saját utat járó) fotóügynöksége, amelyet több mint 60 éve, két évvel a második világháború vége után alapítottak. A projekt elindítója Robert Capa (szül. Budapesten, Friedmann Endre néven). Társai olyan fotós nagyágyúk, pl. Henri Cartier-Bresson, George Rodger és David "Chim" Seymour akiknek neve ma is elismert példakép a fotós világban.

A Magnum csoportos kiállítása volt az Elsők, s az említett nevek mellett olyan nagyságok művei szerepelnek, mint Marc Riboud, Werner Bischof, Ernst Haas, Erich Lessing, Jean Marquis és Inge Morath.

Vizuális vagy, akkor ezt látnod kell! 

006.jpg

A kiállítás egyik részlete

004.jpg

meg egy másik

005.jpg

007.jpg

Holzherr Andrea, a kiállítás referense

009.jpg

Kambodzsa, 1952. © Werner Bischof / Magnum Photos

010.jpg

New Bond Street, London, Nagy-Britannia, 1953. © Inge Morath / Magnum Photos

008.jpg

Kesztyűs kézzel... :)

003.jpg

Korabeli Mai Manó hirdetmény

418.jpg

012.jpg

04.jpg

011.JPG

002.jpg

001.png

{Források: maimano.hu, maimanoblog, wiki, lasdbudapestet, fb_maimano}

2014.07.24. 11:43

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása