2014.09.30. 23:59 Lázár Márta
Jön: Art Market Budapest 2014

003b.jpg

Direkt cél A 4. Art Market Budapest célja, hogy széles közönség számára biztosítson magas színvonalú nemzetközi művészeti élményt, egyúttal pedig a régió, és ezen belül is kiemelten Magyarország képzőművészeti választékára irányítsa a nemzetközi figyelmet. 

Indirekt cél Nemcsak szobád falát díszítheti a festmény, vagy polcodat a kisplasztika, hanem beléptet az életed rendszerébe és szembesít egy aktuális, vagy régi fájdalom, öröm, élmény lenyomataival, megdolgozza és feloldja azokat.

Asszociációk {rendezvény, kiállítás, performance, művészet, világpolgár, önvaló, kitekintő, érték, képek, szobrok, sok, vizuális pszichológia, sors-tükröződés, feloldás, oldódás, katarzis, feszültség, humor, pénz, fekete, fehér, éles, fény.} Gyere és nézd meg. Ne hagyd ki. Miért is? Mert rólad is szól, neked, és érted. 

True story Az előadásunk után ültünk az öltözőben, és színésztársam, Jocó, aki 'mellékesen' AIDS-beteg gyermekekkel foglalkozott (és azóta is), a fáradt, mélázós csöndben megszólalt:

- Azt hiszem, most megértettem valamit abból, hogy mi a művészet. Olyasmi, ami képes arra, hogy mindenkit külön-külön megérintsen. Amit én átélek, nem ugyanaz a tieddel. De pont ez a sokszínű lehetőség a célja a művészetnek. Azt hiszem... azon múlik, hogy képes vagyok-e ellazulni és hagyni, hogy a vers, vagy zene, vagy a kép hasson rám. 

Békésen bólogattunk, aztán szépen levetettük jelmezeinket, leszedtük a díszleteket és lekapcsoltuk a villanyt. Minden előadásunkhoz sok képet néztünk végig, mindenki hozta a magáét, de volt, hogy valaki egy ágacskát hozott, vagy szép követ, vagy éppen valami élményét, összeraktuk egy közös kupacba őket, és ezek az apró eszközök felkeltették a finomabb érzékelést, ami az átéléshez nélkülözhetetlen. Hiszen a hétköznapi állapotban bizonyos dolgokat egyszerűen nem veszünk észre. Nem azért, mert érzéketlenek lennénk, hanem mert alszik ez a fajta érzékelésünk. (A feng shui is erre a finom tér-érzékelésre apellál) A meditáció, ima, éneklés, kirándulás, és a művészet tulajdonképpen örökösen költögeti finomabbik énünket. Csak legyen, ki megnézze, meghallja, átélje :) 

Ismerkedés önmagunkkal A művészet, különösen a képi, mindig megfogalmazza, aztán drámai módon fókuszálja, képbe sűríti a jelenkor mondanivalóit. Egyéni és közös problémákat. Te, aki nézed, ha megpróbálsz ráhangolódni a nagyon tetsző/nem tetsző képekre, közben mély belső folyamatokat élsz át. Érzelmek áramlanak belül, szavak villognak, mintha a mű, ami előtt megálltál, egy kulcs lenne belső valód, a láthatatlan szinteken létező, zajló, hetvenhetedik szobád ajtajához. Keresned kell egy szót, vagy hangot, dallamot, hogy amikor átjárt ez a szemlélő-erő, kimondod és ezzel átléped saját birodalmad határait. Varázslat történt. Magadhoz közel kerültél. A képnézegetős átélés katarzissal zárul. 

Ez lenne a művészet egyik célja, különben minek festene annyi ember absztrakt foltokat, vagy négyszöglet-fejű embert, vagy sokszorozná egy mozdulat íveit, stb., stb. A művész fogja a világ üzeneteit, vászonra, papírra tömöríti, és te meg én - valahogy, a sejtjeinkben lévő ős emlékezet által, amely érti a képi szimbolikát, még akkor is, ha nem tanultunk róla - kikódoljuk. 

A vásár szó ne tévesszen meg, nem kell venned semmit, a belépés grátisz, csak menj és nézd meg, vajon melyik kép szól rólad, neked, s hagyd, hadd oldja ki a legrejtettebb lelked lakatjait. Talán csak a legkisebbet.  

Részletek a rendezvényről itt és itt.

Info a 2014-es sorban a 4. Art Market Budapest Helyszín: Millenáris A kiállítás rengeteg programot és látnivalót kínál, a fotótól a képeken át a performance-ig. Művészek Több mint 500 művész Európából. Vendégváros Berlin. Az Art Market Budapest minden évben kiemelt témát választ. 2014-ben Berlin „vendégszereplése” jelent majd különleges csemegét. Jelentős arányban képviseltetik magukat majd berlini kiállítók, ezen belül a vásár legnagyobb kiállítási standján Berlin egyik vezető kortárs galériájának választéka mutatkozik be.

Képek az előző Art Market Budapestről 

016.jpg

017.jpg

018.jpg

006.jpg

Bukta Imre: Este

005.jpg

Käi Bergman: Meditáció

kai bergman.jpg

Sebastian Bieniek: Performace

007.jpg

Zorzini Galéria

012.jpg

Várfok Galéria

várfok galéria.jpg

Thorsten GOLDBERG: Hemisphere

thorsten goldberg.jpgSzurcsik József: Ököl

szurcsik józsef.jpg

Kicsiny Balázs: A látogató

balázs kicsiny.jpg

Hatházi András László: Vörös márvány

hatházi andrás lászló.jpg

Robert ARMSTRONG: Kiribati man

kevin kavanagh.jpg

André Wagner: whiteconcepts, Berlin

013.jpg

Márton Romvári: Light box

márton romvári.jpg

014.jpg

Stane JAGODIC: Arch of life,

stane jagodik.jpg

010.jpg

Aleksi SOSELIA, Galaqtion ERISTAVI, Wato TSERETELI: 0000000

aleksi soselia.jpg

Az írónak a szemeivel kellene írnia, a festőnek pedig a fülivel festenie :) 

015.jpg

2014.09.30. 23:59

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása