2014.10.11. 00:46 Lázár Márta
Ami a lelket meggyógyítja: 3 hatékony módszer

v1.jpg

"Megtartóra van szükségünk, jobban, mint bármikor." (Szilágyi D.) A lelket gyógyítja a jó szó, a kedvesség, szeretet. Ha nagyobb a gond, akkor mindez nem elegendő. Ezért születtek azok az alternatív módszerek, amelyekből itt 3-at mutatunk be. 

 Kérdések

Milyennek látjuk önmagunkat? Van-e a léleknek fájdalma? Milyennek lát bennünket a másik, látja-e, ha éppen rossz passzban, netán válságban vagyunk, és tud-e nekünk segíteni? A válasz általában: nem. Azok figyelnek kicsit mélyebben a másikra, és önmagukra, akik szorosabban kapcsolódnak egy közös eszméhez, spirituális, vagy lelki úthoz. Ezek, illetve a barátság előfeltétele annak, hogy megnyíljunk a másiknak. 

Belső szenvedéseinkről beszélni tabu. Lelkünk ajtaján folyamatosan ott lóg a Belépni tilos tábla. A Hogy vagy? egy olyan klisé, amire valódi választ nem szabad adni, és nem is várják el. Ugyan kicsoda kíváncsi arra, hogy mivel küzdesz, mit élsz át? Csak a legjobb barátok, a legközelebbi lelki társak pillanthatnak lelki kapuid mögé. 

028.jpg

Közös motívumok

Ha random összeül 30 ember, és sorban megfogalmazzák, aktuálisan mi a legnagyobb problémájuk, kiderül, hogy a rettentően különleges, netán szégyellnivaló krízis, titok, a magánéleti gondok egyáltalán nem egyediek. A lány, akit sose láttál, pont azzal küszködik, mint te. A fiatalembernek épp úgy akadozik a párkapcsolata, mint a testvéredé. Az idős hölgy egy komisz betegség folyamatáról számol be elcsukló hangon, akárcsak az anyukád. Bármennyire is különös, gondjaink nem egyediek. Úgy tűnik, mintha meghatározott számú lelki baj és probléma-minta keringene a világban. Ráadásul bizonyos nehézségeket, lelki motívumokat egyszerűen megöröklünk, vagy átveszünk az elődeinktől.

Segítők

Amikor huzamosan nem sikerül semmi, és már nagyon is fáj a lélek, akkor érdemes felkeresni egy segítőt. Az átlagember úri huncutságnak gondolja a lélek ápolását, ezzel párhuzamosan pedig eltussoló módszerekhez, pótcselekvésekhez, függőségekhez folyamodik. Ezek az ő „segítői”. Pedig a hosszan fenn álló lelki problémák fizikai szinten, betegség formájában is megmutatják magukat, érdemes ezt megelőzni, és rendet rakni legbelül. Ez egyedül nem megy. Nagyon is jó, ha valaki pszichológushoz fordul, ez azonban hosszas, aprólékos, időigényes folyamat. Léteznek olyan alternatív, hatékony, a lelket és a probléma kört intenzíven megragadó módszerek, amelyek a konzultáció során és azt követően azonnal hatnak. A kérdezőt egy erőteljes belső munka során kíséri, segíti a terapeuta. Ebben a folyamatban megtörténik a szembesülés önmagunkkal, a konfliktus gyökereivel, és megmutatkoznak a kivezetés, megoldás lehetőségei. Olyan ez, mintha a terapeuta ténylegesen az élet mélyvizéhez vezetne, s ott hagyná, hogy a felszabaduló energia által a boldogság és a boldogulás partjai felé úszhassunk. Most 3 ilyen módszer mutatunk be, melyek intenzíven segítenek abban, hogy a lélek sebei meggyógyuljanak, és vissza találjunk az egyensúlyhoz. 

034.jpg

Erőszakmentes kommunikáció

Rengeteg kapcsolati krízist megoldana, sok válást megelőzne, ha a felek ismernék ezt az egyszerű, ám igencsak mélyen ható kommunikációs lehetőséget. Lényege Olyan kommunikációs modellt használ, amelyben tudatosan megfigyeljük és megfejtjük, hogy egy adott helyzet hogyan hat ránk, abban milyen fizikai-lelki-szellemi élményt élünk át, és mire van szükségünk, amit kérésben megfogalmazva tárunk a másik, vagy önmagunk felé. Előnye Ez a módszer nagyon rövid idő (1-2 óra) alatt tud igen mélyre ásni, és felszínre hozza a valódi fájdalmakat, örömöket, s ugyanazzal a mozdulattal megtalálja rá a gyógyírt is. Kinek ajánlott? Bárkinek, aki konfliktusaival, visszatérő stressz helyzeteivel nehezen boldogul; azoknak, akik nem értik, mi ösztönzi a párjukat, szeretteiket bizonyos, számukra érthetetlen tettekre, viselkedésre. Megfelelő azoknak is, akik nem jutnak előre egy irritáló kapcsolatban, legyen az szerelem, házasság, anyós-meny/vő, após-vő, főnök-alkalmazott, tanár-diák, kapcsolat, stb. Időtartam Egy EMK-s beszélgetés mintegy 2-3 óra. A terapeuta kérdez, megfejt, kibontja szavainkat, vagy éppen bele helyezi magát annak szerepébe, akivel problémánk, konfliktusunk van. Hatékonyság Az EMK akkor is hatékony, hogyha egy alkalommal beszélgetünk egy trénerrel. Hosszú távon persze leghatékonyabb, ha megtanuljuk és alkalmazzuk ezt a módszert. Ekkor nemcsak saját magunkat, hanem a másikat, és a kapcsolatot is gyógyítani tudjuk az éles, porcelándobálós helyzetekben. Szakemberek Magyarországon az egyik leghitelesebb EMK szakember Szentpéteri Julianna, tréner, mediátor, aki nemcsak tanítja, hanem példaértékűen éli is ezt a csodálatos nyelvet. Szentpéteri Julianna blogjaEMK-videók

037b.jpg

Aura-Soma konzultáció

Lényege Mindenfajta benső állapotunk kifejezhető színekkel. A ruha, amit kiválasztunk, a csokor, amit kötünk, azokat a színeket hordozza, amelyek kifejezik, erősítik és ösztönzik haladásunkat az egyensúly felé. Az Aura-Soma eszközei olyan áttetsző üvegcsék, amelyekben gyönyörű színek pompáznak. Ezek valójában természetes növényi és ásványi kivonatokból nyert szín- és illatesszenciák. Párosan töltik őket az üvegcsébe, így csücsülnek egy állványon. Kódokként működnek: a több mint 100 kombináció felöleli azokat a motívumokat, amelyek egy emberi élet során a testi-lelki-szellemi egyensúly zavaraiból erednek, ezzel párhuzamosan pedig azt, hogy mi lehet ezeknek az oka (múltbeli tényezők), illetve mi lehet a kivezető út és a követendő cél (jövő). Így működik Az egyéni konzultáció során a terapeuta arra kéri a kérdezőt, hogy válasszon tetszőlegesen 4 db. üvegcsét. Ezek alapján kibontja az aktuális kihívásokat (ezek a "problémák") és feladatokat, és azt is elmondja, mit érdemes tenni, hogy a folyamat sikeres legyen. Mikor ajánlott? Bármilyen konfliktus és krízis, lelki probléma és válság, munkahelyi és magánéleti nehézség esetén, amikor gyorsan, hatékonyan szeretnénk lépni és megtalálni a kivezető utat. Szakemberek Az Aura-Soma magyarországi megteremtője Hermann Éva, aki konzultációkat és képzést is tart. Az általa vezetett Magyar Aura-Soma Központban találjuk őt és a végzett konzulenseket. A konzultáció időtartama Kb. 2-3 óra, ez elegendő ahhoz, hogy a megrekedt sorshelyzetünk feloldódjon és a kiutat, valamint az előre vivő, önmagunkban rejlő képességeket és ajándékokat is segít felébreszteni. Ízelítő: rövid színteszt Elérhetőség itt

aura-soma.jpg038c.jpg

ColorGenetics

Lényege Két módszer, az Aura-Soma és a Hellinger-féle családfelállítás ötvözése. A családfelállítás azon az elven alapszik, hogy egyikünk se független a felmenőitől, sorsuk nemcsak a mi génjeinkben, hanem a lelki mintáinkban és az életeseményeink tendenciáiban is megmutatkoznak. Sokszor nagyon is fölöslegesen vesszük magunkra egy-egy elődünk terheit, mintha bizony a mi feladatunk lenne a törlesztés. A gond, hogy erről sokszor sejtelmünk sincs, tesszük ugyanis mindezt tudattalanul és a legmélyebb, hétköznapi tudatállapotban szinte hozzáférhetetlen lelki rétegek szintjén. Így működik Az egyéni konzultáció, vagy a csoportos foglalkozás során a kérdező megfogalmazza a témát, majd szín-üvegeket választ. A terapeuta először ezekkel foglalkozik. Sorban körvonalazódik és kibomlik az a család-dinamika, amelyben a kérdező rálátást kap saját, kimozdult helyzetéről. Az ehhez kapcsolódó feszültségek és fájdalom feloldódnak, majd visszanyeri azt a helyet és irányt, amely a számára legmegfelelőbb pozícionáltságot adja, hogy az életét kiegyensúlyozottan, eredményesen élje. Hatékonyság Rendkívül intenzív módszer, amelyre úgy készülhetünk, hogy engedjük megnyílni önmagunkat a probléma és az információ felé. A foglalkozás után még kb. 3-6 hét a lecsengés, ez alatt valóban bekövetkezhetnek látványos változások, ám ezek intenzitása azon múlik, hogy mennyit foglalkozunk a témával. Szakemberek A módszer kidolgozója Kovács Géza család- és rendszer terapeuta, aki nemcsak egyéni konzultációkat, hanem csoportos terápiát, család- és rendszer állítást, elemzést, valamint terapeuta-képzést is tart. Információ, elérhetőség itt

041.jpg

035.jpg

029.jpg

 {Képek forrása: classy in the city, sarahandbendrix}

Ha tetszett a poszt, oszd :) A blog fb oldalát itt kedvelheted. Legyen szép napod!

2014.10.11. 00:46

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása