2014.10.31. 23:59 Lázár Márta
Párizsban járt az ősz

ml.jpg

befelé nyíló ablakok

Az ősz a gyümölcsös zamatokon túl a melankólia évszaka. A külső tetterő ellentéte, yin jellegű, azaz hűvös, nyirkos, sötétedő. Minden, ami tavasszal kinyílik, kiáramlik, megered, az most bezárul, visszatér, elpihen. Régen az ősz beálltával haza hajtották a nyári legeltetésre küldött állatokat, a tavasszal kinyitott ablaktáblákat bezárták, a begyűjtött tűzifát kitakarták, és behúzódtak a házba. Elkezdődtek a belső munkák, babfejtés, kukoricafosztás, majd a fonás, szövés, varrás, hímzés. Amit ekkor készítettek, az lett a ház és asszony-ember dísze. Mostanság az élet irama ugyanúgy robog a hűvös reggeleken, mégis fontos, hogy tudatában legyünk: ha kívül bezárulnak az ablakok, akkor megnyílnak befelé. 

016.jpg

Párisba tegnap beszökött az Ősz.
Szent Mihály útján suhant nesztelen,
Kánikulában, halk lombok alatt
S találkozott velem.(Ady E.)

belső tekintet

A bensőnkbe tekinteni, meg- és felismerni azt a rendkívül gazdag belső világot, mely az emberi mikrokozmosz, nincs jobb idő az ősznél. Akárcsak a színek, melyek pompával töltik meg a teret, az őszi időszak rengeteg lehetőséget tartogat arra, hogy fejlődjünk, emelkedjünk.

apró fények

Immár nem a nap melege, hanem a meggyújtott tűz, gyertyaláng, mécses világa tölti be fénnyel a lelket. Ha nincs tűz, amit megrakhatnánk, ha hiányzik a kedv, hogy gyertyát gyújtsunk, fényében megnyugodjunk, akkor is érdemes, szabad, sőt, kell , érdemes, fontos, hogy erőt vegyünk magunkon és becsukjuk szemünket és befelé neszeljünk, keresve azt a tüzet, amelyet hordozunk magunkban, a jóság, szépség, alkotó erő örök tüzét. 

kreatív erők 

Ugye milyen érdekes, a nyár tomboló energiái nem arra serkentenek, hogy alkossunk. A nyár a kapcsolódás, kikapcsolódás, fellazulás, lobogás időszaka, a "több" és a "sok" ideje. Az ősz az elkülönülés, összehúzódás, magunkba mélyedés hordozója. Ilyenkor lehet megtisztogatni magunkat sokféle bogáncstól, azaz viselkedésünk és jellemünk bosszantó vonásaitól, és ilyenkor lehet előhívni a kreatív erőket, mert sem a forró helyek és idők, sem pedig a túl hidegek nem alkalmasak arra, hogy maradandó értékeket hozzunk létre, erre kizárólag a mérsékelt éghajlat, s a hűvös idő a megfelelő.

belső harcok

Az erősödő sötétség nemcsak egy kozmikus jelenség része, hanem a lelki folyamatok analógiája is. Ősszel kerül sor a megmérettetésekre, a szemben állásokra és harcokra, amikor összekülönböznek az év folyamán feszültségbe került felek, s az győz, akiben több a fény. 

katarzis

Régen a tűz melegénél csöndesen tevékenykedtek a férfiak, kijavították a lószerszámot, az év során használt eszközöket, az asszonyok pedig anyaggá fonták-szőtték a kezük által előállított fonalat. Közben énekeltek, néha táncoltak is. A folyton változó lángok táncát finom illatok járták át, sült alma, sütőtök, forralt bor, és ilyenkor meséltek történeteket, ilyenkor nyílt meg egyik ember a másiknak, a nők suttogva tanították egymást, a férfiak vetélkedve ugratták, majd biztatták a másikat. Semmiféle látványos nem volt mindebben, de az egyszerűséggel társuló belső folyamatok intenzív katarzist hoztak.

trend

A ma embere sem más, szükségletei, szavai, lélek világa ugyanaz, és ugyanúgy elakad a szava a hirtelen hidegben, s megnyílik bensője a megtalált fénytől. Ne hajoljunk meg a melankólia és depresszió előtt, inkább lássuk meg és használjuk az őszi idő-adta lehetőségeket, forduljunk befelé és nézzük meg, mi az, amit könnyű szívvel adunk át az enyészetnek, s miféle értéket tudunk ápolni magunkban, amit új erővé alakíthatunk.  

003.jpg

004.jpg

005.jpg

006.jpg

008.jpg

010.jpg

014.jpg

015.jpg

 

021.jpg

022.jpg

023.jpg

025.jpg

026.jpg

027.jpg

028.jpg

029.jpg

Ha tetszett a poszt, kedveld a blogot a Facebook-on itt, Ha a 'Tetszik'-re kattintottál, kattintsd le a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így fogod látni a friss posztokat. Szép napokat :) 

2014.10.31. 23:59

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása