2015.06.01. 11:34 Lázár Márta
Szép házak - kevesebb géppel?

001b.jpg

Képzelj el egy otthont, ahol az idő kicsit lassabban folyik, ahol kisebb a káosz és a zaj, kevesebb a sötétség és több a napfény, s ahol a biztonság és a derű érzése dominál. Ahonnét vidáman indulsz és örömmel térsz vissza, és folyamatosan érzed önmagad határait, mersz álmodozni és hangosan nevetni, ételeidet ugyanolyan egyszerűséggel főzöd, mint ahogy a problémákat megoldod... Ez lenne a feng shui célja. 

Ez az időtlen tudás ma is alkalmazható, modern terekben, munkahelyeken és otthonokban egyaránt, hiszen egy ideális formai kialakítást követ, aminek jótékony pszichikai és szellemi hatásai vannak az ott tartózkodókra. Az egyszerű, józanul értelmezhető teret propagálja, hiszen a védett élettér lehetővé teszi a természetes életritmus fenntartását, az önazonosságot, a regenerálódást, a belső béke megteremtését.

Ahogy az ember előre haladt, gondolkodásával és értelmezéseivel együtt lakóhelye is megváltozott. A modern építőanyagok és technikai tudás felülírja a hagyományos házépítési módokat, ezzel együtt kiiktat olyan egészséges, életszerű megoldásokat, amik a boldogulásunk leképezései. Mára a legváltozatosabb, szigetelőanyagba burkolt házak épülnek, némelyik annyira egyéni és gépesített, hogy szinte nem is ház-szerű.

Gépek, okoskák, kütyük

Az életünkben megjelenő modern, high-tech eszközök és kütyük – sok-sok előnyük és segítségük mellett - egyre több és több stimulációt generálnak. A túl sok stimuláció pedig megterheli érzékeinket. A napok túltöltötté válnak, a figyelem határa kimerül, az ember pedig, aki mindezt élvezni szeretné, észrevétlenül veszíti el kedvét, életerejét, türelmét. A feng shuinak erre van egy frappáns válasza: ami nyugalmas, élettel teli és előre vivő, az egyszerű és természetes.

Mit igen, mit nem?

Nézzük meg, milyen pontokon sérül a természetesség néhány mindennapos gép használata esetén, és miért érdemes kevesebb technikai eszközzel megoldanunk az életünket.

Extrák a házban

Csak annyival szereljük fel, ami a mindennapokat kicsit könnyebbé teszi.

Lámpák

Mozgásérzékelősek kint, sok kapcsoló bent: csak annyi ideig működtessük, amíg feltétlenül szükséges. Ha csak egy percre szaladunk ki, nem kell mindjárt díszvilágítást kapcsolnunk. Bent az alkalomhoz és tevékenységhez illő fényerőt válasszuk.

Automata garázskapu?

Kényelmes, de ha lehet, időnként szállj ki, nyisd ki kulccsal a kaput. Ez olyan gesztus, ami „ez az enyém, itt én vagyok a házigazda” információt hordozza. Nyomatékot ad a haza térés eseményének, s ezzel lezárja a napi dinamikát.

Hátsó lépcső, hátsó bejárat, feljárás a garázsból

Próbáld meg elkerülni, hogy rászokjál. Az, ahogy bemész a házba, tükrözi, hogy miként közelítesz a dolgokhoz, illetve milyen a világról alkotott felfogásod. Ha folyton az alagsorból mászol föl a lakásba, akkor egy idő után leértékeled a dolgokat, akár önmagadat is. Ha a hátsó ajtót használod, csak, mert így kényelmesebb, lehet, hogy egy-egy témához is gyanakvóan, „hátulról”, akadékoskodva közelítesz? Ha a hátsó ajtó a hangsúlyos, talán dupla erőfeszítésbe kerül, hogy eljussál a céljaidhoz. Ráadásul éppen a legfontosabbat, a bejárati ajtót mellőzöd, amely téged és az elkezdést, a világos, határozott, egyértelmű fellépést képviseli.

Világítás az előtérben - igen!

A legtöbben ezen spórolnak, pedig az előszobának kell(ene) a legtágasabbnak, fényesebbnek lennie! Hiszen ez a terület a jövőről alkotott elképzelésünket, álmainkat tükrözi. Az előtérben, főleg, ha nincs benne természetes fény, használjunk takarékos izzót, amit sokáig égve hagyunk.

TV, rádió

Válogass. Ne nézz és hallgass meg minden hírt, hiszen ezek általában negatív információt árasztanak, ami észrevétlenül húz le. Ahhoz, hogy a későbbiekben feltornázd a negatív szemléletet, és pozitívba fordítsd a borúlátást, rengeteg plusz erőt kell bevetned.

Mobil internet, játékok, programozás

Nem vagy remete, tartod a kapcsolatot a barátokkal, informálódsz, szórakozol. Ami itt elcsúszhat, a napok ritmusa. Ezt ma már nem olyan könnyű megtartani: korán kelés, korán fekvés (hahaha), reggel dinamizmus, estéhez közeledve elcsöndesülés… megvan? És valahol a nap közepén jöhet az uralható adagnyi információ és minden, ami szellemileg feltölt.

Vízforraló, teafőző gépek

Hát már ez is baj? Nem "baj", de ugyan már! Életidegen dolog géppel főzni 1 liter teát. Végy egy lábost, fazekat, engedj vizet és forrald föl. Hogy nem elegáns? Az élet nem mindenben elegáns, de az így felforralt víz egészséges, ízesebb, több energiát ad, mint a vízforralós megoldás.

Mikrohullámú sütő

Az egészséges szemlélet régen leírta, pedig rengetegen használják. Állítólag az étel szerkezetét részecske-szinten változtatja meg. A legmodernebbekről állítják, hogy nagyon egészségesek, ez azonban több mint kétséges. Ha nincs lehetőséged megmelegíteni az ételt, inkább egyél szendvicset, vagy gyümölcsöt.

Háztartási gépek

Pl. mosógép, mosogatógép, mixerek és aprítógépek, kenyérdagasztó- sütő masinák. Jó segítséget nyújtanak egy háztartásbeli helyett, azonban nagyon fontos, hogy ne kizárólag ezeket használjuk. Ha csak tehetjük, hagyományos módon, kézzel, meleg vízzel is mosogassunk. A legtöbbet tesszük így a lelki egészségünkért. A kézzel gyúrt tésztát átjárja a szeretetteli gondolkodás. A kézzel elmosott tányérokkal mintha a testrészeink is megtisztulnának, a fényesre törölgetett poharakkal pedig elménk tisztul.

Qi/csí-gerjesztő masinák

A legjobb energetizáló „eszköz” a friss levegő, a napfény és a mozgás. Ha fáradt vagy, csak menj és sétálj egyet. Ha nincs rá időd, mozgasd át magad, és lélegezz mélyeket.

És végül

Az egyszerűségre törekvés azzal a mellékhatással jár, hogy több időnk szabadul fel. Szembe nézhetünk sorsunkkal, több és mélyebb figyelmet tudunk szánni önmagunkra, sorsunk alakulására.  Mindez a jövőt is óvja. Az élet akkor igazi, ha hagyjuk megtörténni, nem pedig gépekkel stimulálva előidézzük.

002.jpg

003.jpg

Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel. A blogot itt likeolhatod, kövesd az új bejegyzésekért. Szép napokat :)

2015.06.01. 11:34

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása